Kettős jubileumot ünnepel az egyesület

2019.06.06. 14:30

Hetven esztendeje alakult meg az ETE

Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület (ETE) jubileumi konferenciáját szerdán a városháza dísztermében tartották.

Sági Zoltán

Fehérváron ünnepelte születésnapját az országos egyesület. Képünkön jobbról Bakács István, balról Ignáczy Elek Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A hetven esztendeje alakult szervezet ünnepi ülésén megemlékeztek a székesfehérvári csoport létrejöttének 40. évfordulójáról

is. Cser-Palkovics András polgármester házigazdai köszöntőjében megtisztelőnek nevezte, hogy a konferenciára Fehérváron került sor. Elmondta: a téma az önkormányzatokat is foglalkoztatja, mert a városfejlesztés előtt kibontakozó kihívások java az energetika kérdéseihez kapcsolódik.

A polgármester utalt a korszerű távfűtés szerepére és a helyi ipar növekvő energiaszükségletére. Szóba hozta az okos otthonok témakörét is, amely a modern városfejlesztési koncepciókban szintén sajátos energiaszükségletet jeleníthet meg. Hangsúlyozta: a klímavédelem és környezetvédelem az a két fogalom, amelynek az energetikai rendszerek fejlesztésével mindenkor kapcsolatban kell maradnia. A polgármester beszéde végeztével a kettős jubileum alkalmából emléklapot adott át Bakács Istvánnak, az ETE elnökének. A szimpóziumon Kádár Andrea Beatrix, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyért felelős helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” címmel tartott részletes előadást a várható fejlesztésekről, főbb pontjaiban ismertetve a formálódó Új Nemzeti Energiastratégiát is.

Bakács István, az ETE elnöke a hetven év történetét foglalta össze. Ismertette a szervezet 1949-es létrejötte óta eltelt időszak mérföldköveit, a szervezet kiépülésének lépéseit, a szervezeti infrastruktúra létrejöttének fázisait, és szólt az egyesületi újság megalapításáról. Az eltelt évek alatti átalakulás méretét érzékeltetve az elnök megemlítette: annak idején a szén jelentette az energiaforrást, ma pedig mindenütt a dekarbonizációról, a szén kivezetéséről hallani.

Fehérváron ünnepelte születésnapját az országos egyesület. Képünkön jobbról Bakács István, balról Ignáczy Elek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Ignáczy Elek, az 1979-ben megalakult helyi szervezet jelenlegi elnöke az ETE Székesfehérvári Csoport történetét ismertette. Személyes hangú beszámolójában elhangzott: a negyven éve megalakult csoport székhelye a Technika Háza volt, és az alapítók között ott voltak sokan a kor helyi vállalatvezetői közül is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában