Gazdaság

2009.04.22. 17:12

Állami támogatás helyett döntést akarnak a cégek

Székesfehérvár - Betöltetlen állások ezrei, cégek, amelyek munkaerő-felvételre és béremelésre készülnek. Ezek a Manpower Magyarország kutatásának legmeglepőbb elemei.

Klecska Ernő


A kutatásról G. Nagy Balázs és Szekeres Katalin is beszélt
Fotó: FMH

Az év elején 200,  a Top 200-ba tartozó cég körében végzett kutatás eredményei szerint a megkérdezettek többsége nem állami támogatásokra, hanem döntésekre vár. A  megkérdezett magyar cégeknek, függetlenül az iparágtól, árbevételtől és a foglalkoztatottak számától nincs egységes válságkezelési stratégiája, az atipikus foglakoztatási formák iránt, mint például a kölcsönzés, nőtt az érdeklődés. A válaszokból az derül ki, hogy  a válság ellenére a cégek 17,8 százaléka munkaerő-felvételre készül,  a legtöbben  közel 30 százalék  az információtechnológai (IT) szektorban, 33,1 százalékuk pedig  a munkatársak alapbérét is emelné. Miközben  a megkérdezettek 25,7 százaléka  a juttatásokat is bővítené,  a cégek nem nagyon tervezik, hogy a béren kívüli juttatások felé mozdulnak el  - ismertette  az egyik legnagyobb munkaerő-piaci szolgáltató cég felmérésének eredményeit egy sajtóbeszélgetésen  Kiss Judit ügyvezető. 

A felmérés ennél nagyobb meglepetést is okozott - derült ki G. Nagy Balázs és Szekeres Katalin, a cég két vezető munkatársának szavaiból.Nem igazolódott, hogy a válság során átrendeződik a bérstruktúra, megnő a szerepe a bérkiegészítő juttatásoknak, de megdőlt az az előfeltevés is, hogy a válság "lefelé menő" szakaszában nem várható létszámbővülés.

Válságdossziénk ide kattintva érhető el!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!