Frissen Fejérből

2021.03.27. 14:50

Egyre nő az utazási kedv, az irodák pedig reménykednek

A koronavírus-járvány okozta kialakult helyzetet az utazási irodák is megsínylették, de van fény az alagút végén.

feol.hu

Velassaru Resort in Maldives. A little island resort in the South Male Atoll with exotic beaches, over water villas, clear and turquoise water. (Photo by Nicolas Economou/NurPhoto) (Photo by Nicolas Economou / NurPhoto / NurPhoto via AFP)

Forrás: NurPhoto/AFP

Fotó: Nicolas Economou

Napról-napra növekszik a koronavírus elleni vakcinával beoltottak száma, a tavasz pedig bőven rágja a küszöböt. Az emberek bizakodóak és nagyon vágynak már arra, hogy feloldódjanak a korlátozások és átléphessék a határt egy utazás reményében. Felkerestünk két székesfehérvári irodát is, hogy megtudjuk, milyen helyzetben vannak jelenleg és mire számítanak az elkövetkező időszakokban.

A Fehérvár Travel ügyvezetőjétől, Ribi Pétertől megtudtuk, hogy szerencsére nem került sor elbocsátásokra, a helyzetük stabil, bár a bevételük 94%-kal csökkent a 2020 márciusa óta eltelt egy évben, a 2019 márciusa és 2020 márciusáig tartó időszakhoz viszonyítva. Abban bíznak, hogy beindulnak az utazások, hiszen a nyár elejére elég nagy lehet az átoltottság Magyarországon és a fő célterületeken. Kérdésünkre elárulta, hogy van pár egzotikus nyaralóhely a világon, ahova jelenleg is lehet utazni, ám ezeket csak néhány egyéni turista használja ki. Csoportos utazások indításának májusig nincs igazán reális esélye. Az irodánál arra számítanak, hogy amint megnyílnak a határok, nem lesz hiányuk a munkából és az utazni vágyó csoportokból. Az elmúlt hónap foglalásainak tapasztalatai alapján megtudhattuk azt is, mik lesznek az idei év slágerének legkelendőbb úti céljai: Skandinávia, Svájc, Törökország és Marokkó tűnnek eddig a legnépszerűbb desztinációknak.

Hasonló stabilitásról számolt be lapunknak Zimmermann Erzsébet, az IBUSZ Utazási Iroda irodaigazgatója is. Természetesen elkerülhetetlen tény, hogy ők sincsenek könnyű helyzetben, már több mint egy éve, hogy ellehetetlenült a külföldi úticélokra történő utaztatás. Bíznak benne, hogy a nyári hónapokban kinyitnak a fogadó országok és nyugodtan utaztathatnak turistákat a korábban megszokott üdülőhelyekre. Jelenleg a Maldív-szigetekre, Srí Lankára, Dubaiba, Dominikára, Tanzániába, a Seychelles-szigetekre és Egyiptomba lehet utazni, Európán belül azonban a szállodák nyitása legkorábban csak májusra tehető. Az irodaigazgatótól megtudtuk, hogy rengetegen éltek már az előlegmentes foglalás lehetőségével, így kijelenthető, hogy az emberek már nagyon szeretnének utazni, legkedveltebb nyaralóhelyeik között pedig ott vannak a görög szigetek, a török, illetve a horvát tengerpart és Spanyolország.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!