Gazdaság

2016.02.28. 09:44

Új munkahelyek jöhetnek létre Kajászón - A másfél milliárd forintos projekt pénzügyi finanszírozásán még dolgoznak

Kajászó - Biofoszfátot előállító mezőgazdasági kis üzem létesítését tervezik a faluban, ha megvalósul, 30-50 új munkahely keletkezik.

B. Kiss László

A foszfor nélkülözhetetlen tápanyag a mezőgazdaság számára és kritikus alapanyagnak minősített az EU-ban. A bányászott és a szintetikus módon előállított foszfátból készült műtrágya jelentős mennyiségű szennyezőanyagokat tartalmaz. Stratégiai jelentőségű tehát a foszfor, annál is inkább mert Európában nem bányásszák, s a foszfátot jelenleg Magyarország is 100 százalékban import útján szerzi be. Ezért az EU egyik fontos iránya a rendelkezésre álló biofoszfát anyagok újrahasznosítása, az import kiváltása, az agrárkörnyezeti és élelmiszerbiztonság növelése.

Edward Someus. Stratégia jelentőséggel rendelkezik a foszfor. Fotó: B. Kiss László

A foszfor egy sor anyagban előfordul, így például a csontban is - magyarázta a feol.hu-nak Edward Someus, aki technológiát dolgozott ki arra, miként lehet a teljesen bio, élelmiszer minőségű és feldolgozott csontgranulátumból csontszenet, vagyis biofoszfátot előállítani. A biofoszfát alapanyaga az élelmiszeripari zselatin kivonását követően, a már feldolgozott csontból készül, ezen tiszta alapanyag szagtalan, 2-5 milliméter szemcsenagyságú granulátum. Az alapanyag zártrendszerű kezelés után biofoszfát, biokertészeti és bioolaj bioenergetikai hasznosítású termékekre választódik szét, és semmiféle kemikáliát nem tartalmaz. A biofoszfát végtermék jól használható a mezőgazdaságban, elsősorban a biokertészetekben a növények tápanyag utánpótlásának biztosítására. A technológia előtt nagy távlatok állnak, az Európai Bizottság támogatásával, idővel egész iparág fejlődhet ki a biofoszfát előállítására, mely az agrárium a körkörös gazdaság irányában történő fejlődésének fontos eleme. Az ehhez vezető úton az első lépést Kajászón tervezi megtenni Edward Someus. Az itteni biofarmon jelenleg is növény- és állattenyésztési tevékenység zajlik. A biofoszfátot előállító üzem szervesen kapcsolódna a biofarm kertészeti tevékenységéhez, ahol 30-50 mezőgazdasági szakképesítésű munkavállalót foglalkoztatnának. Már megvannak a szükséges engedélyek, a mintegy 1,5 milliárd forintra becsült kajászói biofoszfát projekt pénzügyi finanszírozásán azonban még dolgoznak - tudtuk meg Edward Someustól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!