Gazdaság

2015.08.16. 12:26

Kevesebb lesz ezúttal a bankok által visszafizetendő összeg

FMH-információ - A banki elszámolással kapcsolatos kérdésekre válaszolt lapunknaknak Kispál Edit, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének szóvivője.

Szente Hilda

A hitelszerződésekkel kapcsolatos nagy roham, a devizalapú szerződések elszámolása és forintosítása a bankok részéről már megtörtént. Itt a következő fontos határidő.

- Lesz-e ismét sorban állás a postákon?

- Most, ebben az időszakban, vagyis augusztus 1 és szeptember 30 között nem lesz akkora tömeg a postákon. Ennek egyik oka, hogy a törvény értelmében, ezen időszak alatt a bankoknak a forint hitellel, és a ténylegesen devizahitellel rendelkező ügyfeleiknek kell az elszámoló leveleket kiküldeni. Ebbe a körbe beletartoznak azok a már lejárt szerződések is, amelyeket 2004. május 1. és 2014. július 19. között kerültek megkötésre. Kivéve az állami kamattámogatással nyújtott lakáshitel szerződések.

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a tavaszi elszámolási időszakban a bankok (devizában nyilvántartott, de forintban törlesztett) hitelszerződésekkel kapcsolatban 2,1 millió elszámoló levelet küldtek ki az ügyfeleknek. Most sokkal kevesebbet fognak. A törvény módosításának köszönhetően a bankoknak most már nem kötelező az összes érintett ügyfelet írásban, tértivevényes levélben tájékoztatni. Vagyis a nullás értesítéseket nem kell kiküldeni. Ez azt jelenti, hogy csak azok kapnak levelet, akik valóban kapnak a bankjuktól visszatérítést. Ellenben minden érintett kérheti a bankjától, hogy küldje meg neki az elszámolást, annak ellenére, hogy nem jár neki a visszafizetés. És ezek sokkal kevesebben vannak, illetve itt nincsen árfolyamrésből eredő tétel.

- A forint és a deviza szerződések esetében milyen tételekkel kell a bankoknak elszámolniuk?

Egy-egy konkrét szerződődés esetében a bankok által jóváírandó, visszafizetendő összeg alacsonyabb lesz, mint a korábbi elszámolás (a devizalapú szerződések) kapcsán volt. Ennek oka, hogy itt nincsen árfolyamrés miatti visszatérítés, csupán a tisztességtelenül felszámított egyoldalú kamatemelés, díjemelés és költségemelés ügyfelekre áthárított összegét kell a bankoknak visszafizetniük.

- Történt-e változás a visszafizetés tekintetében?

- Nem. A visszafizetés változatlan maradt, vagyis a visszajáró összeg még élő hitelek esetén a fennálló tartozást csökkenti. A már lezárt hitelek esetében 15 napon belül készpénzben kerül visszatérítésre, vagy utalással, a fogyasztó által megjelölt bankszámlaszámra .

 

Ezek is érdekelhetik