Gazdaság

2015.08.12. 14:31

„Kukicát és dinnyét kéjek apa... ”

A Szegedtől észak-nyugatra, úgy harminc kilométerre fekvő Csólyospálos, a mintegy 1700 lelkes falu határában 2,5 hektáron gazdálkodik Hódi János. Az ő kukoricája tetszett legjobban a fehérvári piacon.

Zsigó Ferenc

A nyári csemegék egyike a zsenge főtt kukorica, szerdán az volt a feladatom, hogy fiam, Dani kérésére „kukicát” – ahogy ő mondja – és dinnyét vigyek haza. Utóbbiról sokat írtunk mostanában, ezért eme pár sorban az előbbire koncentrálok.

Hódi Jánost megszólítva először azt kérdeztem, tud-e valami érdekes, különleges receptet a kukoricával.

– Ha az asszony itt lenne, talán mondana magának valamit, de én csak termelem és árulom a kukoricát – mondta mosolyogva az 53 éves gazda. – Én csak a legegyszerűbb, legismertebb főzési módot ismerem – tette hozzá –, leveleivel együtt sós vízbe tenni, s a forrástól számítva 10 perc alatt kész.

Hódi úr szerint a dessert nevű kukoricafajta a legfinomabb, ezt ajánlotta, így hát ebből vettünk mind a ketten a fotós kollégával
Fotó: Koppán Viktor

A csólyospálosi Hódi János két és fél hektáron termel konyhakerti növényeket, volt is a standján szinte mindenféle zöldség.

– A terület közel felén kukoricát vetettem idén, négy ciklusban – mondja –, 12 ezer tő lett, s október közepéig kapható lesz nálam a főznivaló kukorica.

Számos standon láttunk kukoricát, volt aki 70-ért, 80-ért adta, de kétségkívül Hódi úré volt a legszebb áru, így hát nála vásároltunk a fotós kollégával, még ha 100 forint is volt egy cső.

A dinnyefronton körülnézve láttunk sárgát 450-ért, görögöt 130-ért, de ezt most kihagytam, Dani biztos nem veszi észre, hogy a szombaton vett dinnye behűtött maradékát kapja uzsonnára.

Hódi Jánosra visszatérve, mondott egy jópofát, ami nem piacos téma, de nem tudom kihagyni: „Gyerekkori cimborám a polgármester, nálunk mindig van valami program, jöjjenek el egyszer!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!