Gazdaság

2015.08.09. 08:21

Kik azok a falugazdászok és miért van szükség rájuk?

Sárbogárd - A falugazdászok tanácsadóként működnek, tájékoztatókat tartanak, szolgáltatásokat nyújtanak, s még olyan problémák megoldásában is segítenek a hozzájuk fordulóknak, amelyek igazán nem is rájuk tartozna.

Dávid Erzsébet

– Sikerült megnyernünk a gazdák bizalmát, amit bizonyít, hogy nem csak a hivatalos, kamarai intéznivalókkal fordulnak hozzánk, hanem kikérik a véleményünket számos más, a gazdálkodással kapcsolatos kérdésben is – állítja Takács Zsolt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sárbogárdi körzetközpontjának vezető falugazdásza.

A fiatal diplomás agrár- és vidékfejlesztési szakember nem „új fiú” ebben a munkakörben. 2010- től dolgozik falugazdászként. Akkor még a kormányhivatalokhoz tartoztak a falugazdászok.

– A munka lényege az óta sem változott, csak több lett a feladatunk, sokrétűbbek a tennivalóink. Azzal, hogy tavaly január elsejétől a NAK-hoz került a falugazdász hálózat, gazdabarát megoldás született, a gazdálkodók ugyanis egy helyen, egyetlen irodában el tudnak intézni minden, a kamara hatáskörébe tartozó ügyet. Egyebek között kiválthatják az őstermelői igazolványt, benyújthatják az egységes területalapú támogatással kapcsolatos kérelmüket, bejelenthetik a vis major eseményeket, hozzájuthatnak tájékoztató anyagokhoz, információkhoz.

Takács Zsolt határszemlén. Biztató képet mutatnak Sárbogárd határában a napraforgó táblák  Fotó: Borbély Béla

A mi körzetünk egyébként a legnagyobb Fejér megyében. Sárbogárdon kívül tizenegy település tartozik hozzánk, s öten dolgozunk ezen a területen. A hozzánk fordulókat nem csak a sárbogárdi körzetközpont irodájában várjuk, hetenként egy-egy alkalommal „helybe megyünk”, a falvakban tartunk ügyfélfogadást. Olyankor már várnak bennünket, s előfordul, hogy még az este is ott talál bennünket.

A vezető falugazdászhoz Sárbogárd, Sárszentágota és Sárkeresztúr tartozik. Nem kis terület, de igyekszem a gazdák mellett a határt is minél teljesebben megismerni. Miután a falugazdász feladatai közé tartozik a termésbecslés és a növények állapotminősítésével kapcsolatos adatgyűjtés, „hivatalból” is gyakran veszem a földek felé az irányt. De szívesen járok arra azért is, mert sokat tanulok a tapasztalt gazdáktól.

Zsolt számára ugyanis a falugazdász munka nemcsak állást, hanem hivatást is jelent. Már gyerekkorában egyértelmű volt számára, hogy olyan pályát választ, amely kapcsolatban van a mezőgazdasággal. Gyakran segített és segít ma is gazdálkodó szüleinek. Így közvetlenül észleli, tapasztalja a gazdákat érintő, a termesztéssel, állattartással, értékesítéssel kapcsolatos problémákat, amelyek egy részét egyébként együttműködéssel, összefogással meg lehetne oldani.

– Azt, hogy milyen gazdasági, társadalmi feltételei, illetve akadályai vannak együttműködésnek, a gazdák összefogásának, a NAK és az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Közgazdaság Tudományi Intézete által végzett kutatással szeretnénk pontosan felmérni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!