Gazdaság

2015.07.21. 13:37

Nyugta, kézzel

Székesfehérvár - A teraszon is pénztárgépes nyugta kell, kitelepüléskor viszont kézzel is lehet nyugtát kiállítani.

FMH-információ

Termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás esetén – néhány kivételtől eltekintve – kötelező számlát, vagy nyugtát kibocsátani. Bizonyos tevékenységek végzése esetén a bizonylatkibocsátási kötelezettség kizárólag online pénztárgéppel teljesíthető, vagyis ilyen esetben nem állítható ki kézi nyugta.Az adózóknak csak üzletben folytatott tevékenysége esetén kötelező a pénztárgéphasználat.

Ha az adózó kötelezett pénztárgéphasználatra, akkor az üzlethelyiség mellett, az utcán kialakított teraszon folytatott értékesítés esetén is kötelező a pénztárgépes nyugtaadás.Kitelepüléskor alkalmilag és ideiglenesen felállított elárusítóhelyekről beszélhetünk, így ez az értékesítési forma nem meríti ki az üzlet fogalmát. Kitelepüléskor nem kötelező a pénztárgép használat, de ebben az esetben számlát, vagy kézi nyugtát kell kiállítani.Online pénztárgépet a gazdálkodó saját döntése alapján azonban kitelepüléskor is üzemeltethet. A pénztárgépet offline módban kell működtetni, és az adatokat CD/DVD lemezre kell menteni. Erről adatot kell küldeni havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig az adózó székhelye szerint illetékes adóigazgatóságnak.

A kitelepüléstől elkülönülten kell kezelni a mozgóboltos értékesítést, ugyanis a mozgóbolt esetében kötelező a pénztárgép használata – tájékozatta lapunkat a Közép-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!