Gazdaság

2015.06.19. 18:00

Nem szabad préda többé - Lopásnak számít, ha lomtalanításkor magunkhoz veszünk valamit

Rájár a rúd a lomizókra – a fémkereskedelem szabályai folyamatosan szigorodnak, s a lomtalanításon történő guberálás is bűncselekménynek számít.

Klecska Ernő

Alaposan meglepődtek azok a fémgyűjtők, akiknél az utóbbi hónapokban ellenőrzést tartottak a pénzügyőrök. A fináncok az engedélyezettnél több hulladékot fémhulladékot lefoglalják és „kényszerértékesítik” és bírságot szabnak ki – ebben eddig semmi meglepő nincs. Az azonban új fejleménynek számít – tudta meg lapunk –, hogy ha valaki a begyűjtött holmik eredetére hivatkozva azt nyilatkozza, hogy lomtalanításkor jutott hozzá, lopásért is feljelentik. Ennek az az oka, hogy a lomtalanításkor kihelyezett hulladék a közszolgáltató tulajdonát képezi. Erre nemcsak a lomizóknak, hanem a „civil” gyűjtögetőknek is érdemes odafigyelniük, hiszen kezdődik a lomtalanítási időszak.

Tavaly jelentősen megváltozott a megyeszékhelyen és több településen a lomtalanítás rendje. Ettől az önkormányzatok és a közszolgáltatási hulladékszállító cég azt várja, hogy megszűnik a lomtalanítási akciók során megszokott szemetes városkép, elmaradnak a guberálók.

Az új, a Depónia Kft. honlapján is olvasható szabályozás szerint május 1. és november 30. között a hulladékszállítási díjat megfizető és tartozással nem rendelkező ügyfelek évente egy alkalommal ingyenesen kérhetik a lomok elszállítását. Amint azt lapunk korábban megírta: családi házas övezetekben – a közszolgáltatóval előre egyeztetett napon – a lakók a háztartási hulladék mellé kihelyezhetnek három köbméter lomot is. Ebben az övezetben a kommunális hulladék megszokott ürítési napján, ugyanazzal a járattal történik a lomok elszállítása. A társasházaknál a közös képviselő kérheti a lakókkal előzetesen egyeztetett lomtalanítási időpontot. Ebben az esetben a lépcsőház elé kihelyezett konténerbe kell gyűjteni a „kiselejtezésre érett” holmikat.

A korábbi évek szomorú látványa talán nem köszön vissza. Azt sem lehet azonban elfelejteni, hogy ezek az emberek se mind jó szándékukból guberálnak, sokaknak nincs más megélhetése (Fotó: Archív)

Mindez jelentős változás, hiszen korábban városrészenként egy adott napon került sor a lomok kihelyezésére és begyűjtésére. A nem túl épületes látvány, amikor a lomizók hangos vitákkal kísért „mérkőzéseket” vívtak az értékesebb helyekért, majd a – főleg fémtartalmú – hulladékokat kiválogatva hatalmas szemetet hagytak maguk után, mindenki számára ismert volt.

– Hozzá kell azonban tenni: tisztes polgárok is rendszeresen kutattak máséban. Ezt ma ma ők sem tehetnék meg, mert a hulladéktörvény szerint azok a felesleges tárgyak, amelyeket ilyenkor az utcára tesznek, azonnal a közszolgáltató tulajdonát képezik, s ha valaki magával viszi őket, akár két év szabadságvesztésre is számíthat – mondta el kérdésünkre Fehér Zsolt környezetvédelmi jogász.

Tavaly óta egyéb területen is módosultak az ide vágó jogszabályok. Magánszemélyek esetén kizárólag a saját tulajdonú fémkereskedelmi engedélyköteles anyag értékesítése végezhető fémkereskedelmi engedély nélkül. Akár a korábban begyűjtött és raktározott, a begyűjtésből származó – tehát más tulajdonát képező, de ellenérték nélkül átvett fémkereskedelmi engedélyköteles anyag – fémkereskedő részére történő értékesítése fémkereskedelmi engedélyköteles tevékenységnek minősül. 2014. március 1-jétől természetes személy legfeljebb 3 köbméter, az adott ingatlanhoz kötődően keletkezett fémhulladékot tárolhat – egyébként milliókra büntethetik, elkobozhatják, s kényszerértékesíthetik az így összegyűlt lomot.

– A lom a mindennapi élet során keletkező nagydarabos hulladék, amely a kukába nem fér bele. Ügyelni kell arra, hogy veszélyes hulladékot senki ne helyezzen ki. Ezeket a fehérváriak két helyre, a Palotai úti és a Csala-Pénzverővölgyi Hulladékkezelő telepen lévő hulladékudvarba vihetik – hívja fel a figyelmet a Depónia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!