Gazdaság

2015.04.06. 11:39

Mire költik a pénzüket a fiatalok?

Körkép - A 14-18 évesek bankszámláján általában 24 ezer forint van és 1600 forintot költenek bankkártyával egy hónapban, a 18 év feletti, még nem kereső fiatalok egyenlege 54 ezer forint. Utóbbi korcsoport havi 9000-et költ. De mire?

Fejér Megyei Hírlap

Sok családban korán saját számlát nyitnak a gyereknek. Már a 6 éven felülieknek is lehet saját belföldi ATM bankkártyájuk, amelyről a szülők által megszabott napi limit erejéig készpénzt vehetnek fel vagy feltölthetik mobiltelefonjukat. Ezzel a kártyával boltban még nem vásárolhatnak, a 14 éven felettiek már ezt is megtehetik.

Az egyik bank felmérése szerint több mint 57 ezer 14, illetve 18 év feletti, valamint pályakezdő (19-29 éves) számlatulajdonos van. A kártyahasználati szokásokat elemezve banknál úgy látják, hogy a 14-18 éves korosztály átlagosan havi 15 ezer forintot kap a számlájára, az átlag egyenleg pedig 24 ezer forint. Ez a korosztály havi 14 ezer forintot költ a számlájáról. A 18 éven felüliek átlagosan 54 ezer forintot tartanak a számlájukon. Esetükben havonta átlagosan 46 ezer forint jóváírás történik, a havi terhelések összege 43 ezer forint.

A 14 éven felüli fiatalok már bankkártyával is rendelkezhetnek. A 14-18 évesek havonta 1600 forint értékben vásárolnak kártyával, míg a 18 évnél idősebbek havi 9000 forintot költenek. Elsősorban élelmiszerboltokban, ruházati boltokban, gyorséttermekben fizetnek bankkártyával, illetve utazások során, busz vagy vonatjegyet vásárolnak. Ebből a korosztályból már többen laknak kollégiumban, illetve sokan ingáznak, másik településre utazva járnak iskolába. Emellett nyáron fesztiválokra is ők járnak leginkább vagy hétvégenként a nagyobb városokba járnak szórakozni, moziba, vásárolni.

Nem csupán a zsebpénz miatt éri meg bankszámlát nyitni a fiataloknak.

A diákmunkák nyári indulásával szükség van bankszámlára, ahová a pénzük érkezhet.

A felsőoktatásba indulóknak pedig a Diákhitel igényléséhez kell bankszámlával rendelkezniük. Éppen ezért jó, ha minél korábban megismerkednek a láthatatlan pénz fogalmával a gyerekek, megértik, hogy ha nem is tartják a kezükben a zsebpénzüket, az ott van a számlájukon, bármikor hozzáférhetnek.

A kiskorúak esetében még elengedhetetlen a szülői felügyelet, ez a későbbiekben fokozatosan lazul, ahogy egyre önállóbban, felelősséggel tudják kezelni pénzügyeiket. Így az életkoruknak megfelelő szolgáltatásokon keresztül fokozatosan megtanulhatják a legfontosabb pénzügyi műveleteket, amelyekkel a napi pénzügyeiket intézhetik mondta dr. Bába Ágnes, a bank vezérigazgató-helyettese.

Címkék#zsebpénz

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!