Gazdaság

2015.04.01. 09:19

Megingott a bizalom a pénzügyi szektor iránt

Nagyfokú bizalomvesztés következett be a lakosság körében a hazai pénzügyi szektor iránt a brókerbotrány következtében.

B. Kiss László

A Bankmonitor.hu felmérést végzett a magyar brókerbotrány hatásairól. A legfontosabb megállapítások közé tartozik, hogy a válaszadók 20 százaléka aggódik a bankjának, illetve brókercégének esetleges csődje miatt. A bizalomvesztés széleskörű: a kérdőívet kitöltők 42 százalékának „erősen megingott a bizalma" mind a bankok, mind a brókercégek iránt. Az elmúlt hetek botrányainak hatásaként összemosódott a bank és a brókercég intézményének fogalma. A „Létezik Magyarországon tisztességes brókercég?" kérdésre 17 százalék szerint „nem" a válasz, további 17 százalék pedig azt válaszolta, hogy nem tudja. A megkérdezettek közel egyharmada pedig úgy véli, hogy van tisztességes brókercég, de nem tudja megkülönböztetni a tisztességtelenektől.

Bár az elbizonytalanodás széleskörű, a botrányok hatására csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót. A váltók közül legtöbben (33 százalék) brókercégtől bankhoz vitték a pénzüket, ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (17 százalék) bankból is kivette a pénzét. A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül első helyet foglalja el 54 százalékkal a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében). Emellett 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt, minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a pénzügyi szolgáltató csalása miatt bekövetkező teljes veszteség.

A legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankokban van, az emberek több mint 50 százaléka ezekre bízná rá a pénzét. Jelentős válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. Meglepő módon az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek: az Államkincstár lényegesen nagyobb bizalmi tőkével rendelkezik jelenleg, mint az állami tulajdonban lévő bankok. Legalacsonyabb bizalmi szinttel a kisebb bankok rendelkeznek, melyeknél – a botrány ellenére is – minimálisan jobb a független kis brókercégek megítélése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!