Gazdaság

2015.04.16. 18:19

A napilapok élbolyában - Interjú Szabó Miklóssal, a PLT ügyvezetésének elnökével

A legnagyobb kiadók vezetői nyilatkoznak 2015-ös terveikről, stratégiájukról a Marketing&Media Print Ereje kampányában, a kiadvány legfrissebb lapszámában. A Szabó Miklóssal, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetésének elnökével készített interjú egy részét mi is közzétesszük.

PLT-információ

Szabó Miklós: A sajtópiacon tapasztalható általános trenddel szemben növelni tudtuk a hirdetési bevételünket... Fotó: PLT

A sajtópiacon tapasztalható általános trenddel szemben növelni tudtuk a hirdetési bevételünket büszkélkedik Szabó Miklós, a Pannon Lapok Társasága ügyvezetésének elnöke, aki beszélt arról is, hogy terveznek-e terjeszkedést a városi lapok piacán.

- Régi vesszőparipád, hogy egy nyomtatott napilapnál sem szabad belenyugodni az értékesített példányszámok csökkenésébe. Ebből a szempontból milyen volt a Pannon Lapok Társaságához (PLT) tartozó napilapok tavalyi éve?

- Ezt a célt az elmúlt évben sajnos nem sikerült elérni, ugyanakkor a hazai napilapok mezőnyében még így is az élbolyban vagyunk. A teljes képhez hozzátartozik, hogy 2014-ben az inflációt jóval meghaladó mértékű ár-emelést hajtottunk végre, tehát az értékesített példányszám alakulása ellenére elégedett vagyok a kiadó által elért eredménnyel.

- Hogyan alakultak a kiadó reklámbevételei?

- A sajtópiacon tapasztalható általános trenddel szemben ezen a területen sikerült növekedést elérnünk. Még úgy is, ha az egyszeri hatásoktól, azaz a tavalyi választások kapcsán befolyt bevételektől eltekintünk. A hirdetés-értékesítés reorganizációja tehát tavaly már meghozta az eredményét, és szerintem ezt a növekvő trendet a reklámbevételek terén tartani fogjuk 2015-ben is.

- A PLT-hez tartozó Maraton Lapcsoport révén városi lapokat is megjelentet a kiadó. Nemrég hosszabbítottátok meg a szerződéseteket a hévízi lap esetén, de már van olyan község, ahol szintén ti adjátok ki a helyi újságot. Ez tisztán üzlet, vagy ezekkel a megállapodásokkal inkább a megyén belüli beágyazottságotokat szeretnétek erősíteni?

- Ez tisztán üzlet. Egy-egy település nagyon nehezen és drágán tud olyan professzionális infrastruktúrát felépíteni, amely alkalmas a helyi lap megjelentetésére. Nálunk viszont ez adott, ezért jobban járnak az önkormányzatok, ha a mi szolgáltatásunkat veszik igénybe, és egyébként elégedettek is az általunk összeállított helyi lappal.

- Terveztek ezen a téren terjeszkedést is?

- Elképzelhető, de persze azt látni kell, hogy ezek a megállapodások pluszbevételt jelentenek, viszont a teljes árbevételen belül nagyon kis részt tesznek ki, tehát nem ez áll a munkánk fókuszában.

 

Címkék#PLT#napilap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!