Gazdaság

2013.11.06. 17:00

Hitel lehet kérni az útdíjra

Székesfehérvár - Az augusztus közepe óta igényelhető Útdíj Hitel nagy népszerűségnek örvend a fuvarozó vállalkozások körében hangzott el a Gazdaság Házában.

Klecska Ernő

Az Útdíj Hitelprogramról is tájékozódhattak tegnap az érdeklődők a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK), a VOSZ és a Kavosz Zrt. rendezvényén a Gazdaság Házában, a Széchenyi Kártya Program országos nyitórendezvényén.

A szakmai napon Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elmondta: a válság miatt sok pénz ment ki a magyar gazdaságból, s ez visszahatott a vállalkozások finanszírozására is, s e folyamatnak a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) voltak a legnagyobb vesztesei. A kamara és a VOSZ, illetve közös cégük, a Kavosz által 10 éve gondozott és folyamatosan bővülő Széchenyi Kártya Program jó és aktív eszköz lehet a vállalati hitelezés felpörgetésére - hangsúlyozta a kamarai vezető.

A jó vállalkozáshoz a hitel is hozzátartozik húzta alá a házigazda, Radetzky Jenő, a FMKIK elnöke, aki azt is elmondta, hogy minden évben a fehérvári Gazdaság Háza az a hely, ahol a hasonló, új konstrukciókat bemutató bejelentésekkel országjáró körútjára indul a program.

Fotó: Koppán Viktor

Ennek az is oka fogalmazott Krisán László, a Kavosz Zrt. vezérigazgatója, hogy a Széchenyi Kártya Programban a nyugat-magyarországi cégek járnak élen. A szakember összegzésében rámutatott: 2013 októberében a programban közel 250 ezer hiteligényt fogadtak be, 200 ezer hitelt helyeztek ki, a kamarák és a VOSZ irodáiban évi 20-25 ezer ügyfél fordul meg e célból, s évente mintegy 140 milliárd forintnyi pénz mozdul meg. A ma Magyarországon elérhető legolcsóbb, állami kamattámogatású hitelek e programban vannak, népszerűségüket pedig annak is köszönhetik, hogy a magyar kisvállalkozások vagyon és tőke nélkül vannak. Az olcsó hitel hatására ismertette legújabb kutatásuk eredményét a kkv-k körében jelentősen megnőtt a beruházási kedv. A korábbi 30 helyett e szektor 78 százaléka tervez fejlesztést, 40 százalékuk gép-, berendezés- és informatikai vásárlásokban gondolkodik húzta alá.

A kormány május 1-jétől évi 5 százalékpont kamattámogatást biztosít a Széchenyi Beruházási Hitel, az uniós pályázatokhoz igényelhető Széchenyi Önerő Kiegészítő Hitel és a Széchenyi Támogatást Megelőlegező Hitel hitelszerződések teljes összegéhez, az adott ügylet futamidejének első három évére. A három konstrukcióhoz továbbra is kapcsolódik a hitelekhez nyújtott készfizető kezességvállalás díjának 50 százalékáig terjedő állami támogatás.

Az augusztus közepe óta igényelhető Útdíj Hitel nagy népszerűségnek örvend a fuvarozó vállalkozások körében. A hitelnyújtó Kavosz Vállalkozásfejlesztési Zrt. folyamatosan gyűjti és értékeli az igényléssel kapcsolatos visszajelzéseket, és ezek alapján jelentős könnyítéseket vezetett be november 1-jétől, így még könnyebben és gyorsabban juthatnak hitelhez a vállalkozások. Rövidebb lett az igénylési lap, csökken a benyújtandó dokumentumok száma, valamint alacsonyabb lett a folyósítási jutalék is. Ez a forrás egy államilag támogatott, rulírozó jellegű azaz visszafizetés esetén, akár többször is igénybe vehető hitelkonstrukció, amely segít a vállalkozások számára áthidalni az úthasználat előtt fizetendő útdíj és a később befolyó fuvardíj megérkezéséig tartó, likviditási nehézségeket okozó időszakot. A hitelhez az állam évi 4 százalék kamattámogatást biztosít, ennek, és az alacsony költségeknek köszönhetően ez a fuvarozók számára elérhető legkedvezőbb finanszírozási lehetőség, amihez ráadásul kezdő vállalkozások is hozzájuthatnak hangzott el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!