Gazdaság

2013.06.06. 12:22

Drámai hatásúnak tartják a földforgalmi törvény tervezetét

A MOSZ elfogadhatatlannak tartja, hogy a mezőgazdasági bizottság egy teljesen új törvény-tervezetet úgy nyújtott be a Parlamentnek, s arról érdemi egyeztetés nem folyt.

Klecska Ernő

A MOSZ ismét felhívja a jogalkotók figyelmét arra, hogy a törvény elfogadása rontja a mezőgazdasági termelés versenyképességét, aminek következtében a mezőgazdasági termelés csökkenése, az állattenyésztés leépülése, a vidék népességmegtartó képességének és a mezőgazdasági foglalkoztatás drámai visszaesése elkerülhetetlen. Ezt a lakosság a csökkenő hazai termék-kínálat és növekvő fogyasztói árakban lesz kénytelen megfizetni - tájékoztatott Máhr András főtitkár-helyettes.

A MOSZ arra is felhívja a több mint kétmillió kis földtulajdonos figyelmét, hogy a tervezet leértékeli vagyonukat, a korábbi tervezethez képest is nehezebbé téve földjeik értékesítését.   A szervezet tiltakozik az ellen, hogy a törvénytervezet továbbra sem tekinti földművesnek a társas vállalkozások alkalmazottait, akiknek - akárcsak az egyéni gazdálkodóknak - a mezőgazdaság az élethivatásuk, és akik nélkül nem jöhetne létre a mezőgazdasági termékek meghatározó többsége.

Az új tervezet továbbra is felvet számos alkotmányossági kérdést, mint például az a rendelkezés is, ami szerint, ha egy jogi személyiségű társaság, szövetkezet a törvényhez történő alkalmazkodás érdekében átalakul, akkor elveszíti tulajdonában álló földjét, vagy az, amelyik megtiltja a földhasználatot azon társaságok esetén, amelyeknek jogi személyiségű tagja, tulajdonosa is van.  A törvénytervezet egyes rendelkezései aggályosak az európai normákkal való egyezést illetően is, például azzal, hogy Európában egyedüliként Magyarország tiltja a társaságok földtulajdon szerzését, de ugyanez vonatkozik a földhasználók körének indokolatlan és drasztikus szűkítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!