Gazdaság

2013.05.28. 16:17

Gázzal hajtanák a buszt

Székesfehérvár - Komoly lehetőségek rejlenek a szennyvízből kinyerhető biogázban - amit ma Fehérváron elégetnek, abból Zalaegerszegen buszok közlekednek. Sokakat érdeklő témában tartott kedden megbeszélést a Gazdaság Házában a kamara energia klubja.

Klecska Ernő


Strasszer Gábor (j) számításai szerint a gáz  hamar behozná az árát (Fotó: Koppán Viktor)

A székesfehérvári Fejérvíz szennyvíztelepén ma naponta közel 5000 köbméter, azaz 2300 liter gázolajnak megfelelő biogázt égetnek el. Ha ezt az energiát a tömegközlekedésben fel tudnánk használni, Székesfehérvár évi 250 millió forint üzemanyag költséget tudna megspórolni, arról nem is beszélve, hogy az elégetés környezetszennyezés, ami károsítja a környezetben élőket  - számolt be kutatásainak eredményéről Strasszer Gábor. A fehérvári vállalkozó, aki családi cégükben gépjárművek gázüzeművé alakításával is foglalkozik,  példaként említette Zalaegerszeget, ahol  a zöld város koncepció részeként már működik a rendszer, 11 személyautót és néhány buszt is hajt a biogáz.

Az ötlettel eddig Székesfehérváron nem sikerült áttörni az ingerküszöböt - panaszolta el a vállalkozó, akit az energia klubban lévő szakemberek támogatásukról biztosítottak. A terv megvalósításához jelentős összegű beruházásra is szükség lenne, de ennek forrásait uniós pályázatokból meg lehetne szerezni  - hangzott el.

A zaol cikke a témában itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!