Gazdaság

2012.09.03. 16:56

Hatósági vizsgálat miatt késhetnek a telefonszámlák

Székesfehérvár, Budapest - Piacfelügyeleti eljárás folyik az ügyben, hogy a szolgáltatók átterhelik-e a telefonadót az ügyfelekre. Az eljárás eredménye még az is lehet, hogy hűségidőn belül ki lehet szállni az ilyen szerződésekből.

Klecska Ernő

Több olvasónk is érdeklődött az elmúlt hetekben azzal kapcsolatban, hogy a hűségszerződést felmondhatják-e mobilszolgáltatójuknál, ha az áthárítja rájuk a távközlési adót - mondván: az egyoldalú és számukra előnytelen.   Ezt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) egy korábbi közlésére és sajtóhírekre alapozták.

Mint lapunk megírta: az Országgyűlés május közepén határozott a hívásonként és megkezdett percenként júliustól bevezetendő kétforintos telefonadóról. A július 1-jétől hatályos törvény alapján két forintot kell fizetni a szolgáltatóknak minden elküldött üzenet - SMS és MMS - után is. Magánszemélyeknél havonta az első tíz perc megkezdett beszélgetés adómentes. Az adó összege 2012-ben havonta magánszemélyek után legfeljebb négyszáz, a cégeknél ezernégyszáz forint lehet, 2013-tól pedig hétszáz, illetve kétezer-ötszáz forint a maximum.

A telefonadót először augusztusban kell megfizetniük a távközlési cégeknek - talán ezért is késnek lapunk információi szerint tömegesen a telefonszámlák.

Az ügyben lapunk megkérdezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szakértőit.

Az NMHH, a jogszabályok alapján, minden esetben egyedi hatósági eljárás keretében vizsgálhatja, hogy a szolgáltató(k) gyakorlata megfelel-e a hatályos elektronikus hírközlésre vonatkozó szabályoknak vagy sem. Abban az esetben tehát, ha az ügyfelet valamilyen vélt vagy valós sérelem éri az ügyintézés során, jogorvoslatért fordulhat a hatósághoz - tájékoztatott NMHH kommunikációs igazgatósága.

Mindemellett, a hatóság folyamatos piacfelügyeleti tevékenysége keretében más tényezők mellett figyelemmel kíséri és elemzi a telefonadó bevezetése és a piaci árak alakulásnak összefüggéseit, valamint a hűségszerződések felmondását abból a szempontból, hogy azok megfelelnek-e a jogszabályi előírásoknak. A felügyeleti eljárás folyamatban van, annak eredményeiről a hatóság a lezárást követően ad tájékoztatást - tudtuk meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!