Gazdaság

2012.08.26. 08:10

Most érdemes családi házat vásárolni

A nemrégiben épült családi házak akár 30-40 százalékkal olcsóbban megvásárolhatók, mint amennyibe egy vadonatúj megépítése kerül, ami a családi házak piacát jellemző túlkínálat és alacsony árszint, illetve a folyamatosan emelkedő építési költségek következménye - derül ki egy friss felmérés eredményéből.

MTI

Az áresés egyik oka, hogy a kétezres évek fellendülésekor hitelre vásárolt, épített családi házak tulajdonosai közül sokan nem tudják fizetni a kölcsönt, így el kell adniuk a házat. A másik gyakori jelenség az, hogy sokan, akik korábban az agglomerációba költöztek, eladnák házukat, hogy városi lakásba költözzenek vissza.

A közlemény a KSH adataira hivatkozva rögzíti: az elmúlt 6 évben 26 százalékkal nőttek a lakásépítés költségei. Aki vásárol, az piaci árat fizet a családi házért, amely jóval alacsonyabb is lehet az előállítási költségnél. Vásárláskor ugyanis az árban szerepel a telek is, míg építés esetén a telket előbb meg kell vásárolni.

Példaként említi a közlemény, hogy vidéken a néhány éve 20 millió forintért felépített házat ma 10-15 millióért lehet csak eladni.

A felmérés szerint 2008-ban 13 millió forint, tavaly pedig 14,4 millió forint volt egy átlagos családi ház ára. Figyelembe kell azonban azt is venni, hogy ma már csak a jobb módúak vásárolnak házat, ők pedig a jobb minőségű, nagyobb, drágább ingatlanokat keresik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!