Gazdaság

2012.07.03. 12:53

Nem kell sorban állni, lakhelyüktől függetlenül is intézhetik ügyeiket az adózók

Székesfehérvári - Az idei évtől a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál is lehetőség van arra, hogy adózók sorban állás nélkül, előre egyeztetett időpontban intézhessék egyes adóügyeiket.

Miskei Anita

A NAV honlapján április 16-ától érhető el az internetes ügyfélszolgálati időpontfoglalást biztosító program. Az új szolgáltatás bevezetésével az állami adóhatóság kiemelt célja annak elősegítése, hogy az adózók ügyeinek intézése gyorsabb, kényelmesebb és egyszerűbb legyen. Az előzetes időpontfoglalásra adó-, vagy együttes adóigazolás, illetőségigazolás, adókártya igénylés, valamint ügyfélkapu nyitás esetében van lehetőség.

A választható ügytípusok tekintetében az adózó azt is eldöntheti, hogy lakóhelyétől vagy székhelyétől függetlenül melyik központi ügyfélszolgálaton szeretné ügyét intézni. Időpont foglalására a NAV honlapján elérhető program segítségével van mód, mely az „ügyfélszolgálatok”, továbbá a „kapcsolat”, illetőleg a „szolgáltatások” menüpontból indítható. Az időpontfoglalásra nemcsak saját ügyben van mód, hanem meghatalmazottként, képviselőként eljárók is igénybe vehetik a szolgáltatást.

Időpontot legkorábban a foglalás napját követő második napra lehetséges előjegyezni, legfeljebb két hétre előre. Az időpont foglalás során az ügyfélnek első lépésként ki kell választania, hogy mely ügyfélszolgálaton kívánja ügyét intézni, ezt követően kell megjelölnie az ügy típusát, majd a számára kedvező szabad ügyintézési időpontot. Ügytípusonként egy időpont választható. A szakmai koordinációs és kockázatelemzési főosztály munkatársai arra is kitértek, hogy az adatvédelmi nyilatkozat elfogadása nélkül a NAV internetes időpont foglalási szolgáltatása nem vehető igénybe. Az időpont foglalás adatairól elektronikus visszajelzés kérhető, a visszaigazolás nyomtatható, amennyiben az ügyfél a személyes adatok kitöltése során az e-mail címét megadja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!