Gazdaság

2011.12.12. 03:29

Alacsony dunai vízállás: javulásra számítanak

Dunaújváros - A Duna vízállása rendkívül alacsony, ezért gyakorlatilag leállt a közlekedés a vasmű ipari kikötőjében. Mégsincs vészhelyzet a Dunaferrnél: felkészültek e helyzetre.

Pekarek János

- Mivel csak szórványosan kötnek ki nálunk hajók, a dokkmunkások és a darusok nagy részét átvezényeltük a cég azon raktáraiba, ahonnan a kiszállítás zajlik. Ők most a meleg- és a hideghengerműben a közúti és a vasúti rakodásban segédkeznek, mivel a folyami áruszállítás a minimumra korlátozódott.

- Ami maradt, az is inkább kirakodás: ritkán érkezik néhány hajó, azzal a kikötő megmaradt néhány embere elbíbelődik - fogalmazott az ügyvezető. - Ezek a hajók ugyanis csak úgy tudnak átjönni a gázlókon, amelyek közül az egyik legnagyobb a folyam magyarországi szakaszán a dunaföldvári, hogy csak a teherbírásuk töredékét kitevő árut hoznak a fedélzetükön.

Az alacsony vízállás miatti rendkívüli helyzet jó egy hete tart Dunaújvárosnál. Azonban fennakadás mégsincs a cég működésében, mivel a sokéves tapasztalatok alapján nagyobb alapanyagkészletet halmoznak fel a tél kezdetére.

- A kisvizes helyzet a vízmérce szerinti mínusz negyvenkilenc centiméteres vízállással kezdődött - magyarázza Szabó Gyula. - A hét végén mínusz huszonhat centiméteres vízállást mértünk. A következő hét végére azonban az időjárás- és vízállás-előrejelzések alapján várhatóan véget ér a rendkívüli helyzet, és akár plusz ötven centiméternyi vizet is láthatunk a mércénél. Ebben az esetben már megindulhatnak a Mohácsnál, vagy még délebbre, Szerbiában vesztegelő hajók is Dunaújváros felé - mondta a kikötő ügyvezető igazgatója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!