Gazdaság

2011.06.02. 05:15

Uniós szintű szabályozás

Mór - Szigorú uniós felügyelettel számolhatnak költségvetésük és strukturális reformjaik ügyében a tagállamok - mutat rá Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank igazgatóságának tagja.

Klecska Ernő

Ma,  a válság végén a pénzpiaci felügyelet és a  fenntartható fejlődés közti kapcsolatot érdemes vizsgálni. Európában egy új gazdasági kormányzási rendszer van kiépülőben. Az Európai Unió rendszerszerű megoldásokat keres rendszerszerű kihívásokra,  az eurózóna tagországainak költségvetési és gazdaságpolitikáiban is komoly problémák vannak - mutatott rá a szakértő.
Ami a stabilitási és növekedési paktum reformjainak stratégiai döntéseit illeti, három pilléres gazdasági felügyeletre kell gondolni. Az első a fiskális politikák hatékonyabb koordinálása, aminek európai uniós szinten kell, hogy megvalósuljon. Ennek alapvető üzenete, hogy a tagországok fiskális politikája nem pusztán a tagországok, de az egész unió számára fontos.  A második pillér a tagországok makrogazdasági politikájának felügyelete, ami óriási kihívás, hiszen a makrogazdasági egyensúly- talanságok és versenyképességi különbségek kiigazítására, közvetve tehát a tagországok strukturális reformjainak felügyeletére vonatkozik.
A harmadik pillér  a nemzeti költségvetési keretek erősítése. Itt a költségvetési és a strukturális politikák értékelésének szinkronizálása kezdődik el uniós szinten;  a magyar EU-elnökségnek ez volt az egyik legnagyobb kihívása, hiszen a nemzeti konvergencia- és reformprogramokat április végéig kellett a 27 tagországnak benyújtania.
-  A strukturális reformok felügyelete monitorozással valósul majd meg, a 27 tagország nemzeti reformtervében előirányzott lépéseinek és a stabilitási és növekedési paktumban európai uniós szinten megfogalmazott strukturális reformcélok elérésének a harmonizációja következik -  fogalmazott Nagy Ágnes.
Ennek során a felügyelő szervek európai ajánlásokat tesznek, és ha ezeket a nemzetállamok nem veszik figyelembe, büntetéssel számolhatnak  szögezte le.
Ezt a makrogazdasági keretrendszert olyan pénzügyfelügyeleti intézmények létrehozásával kellett párosítani, amelyek az európai pénzügyi felügyelet rendszerére, illetve az európai rendszerkockázati tanács létrehozását eredményezték.  Mindez európai szintre emeli a felügyeleti tevékenységét három területen, a banki tevékenység, az értékpapírpiac, illetve a biztosítás és a magánnyugdíj felügyelete esetében. E lépések fő célja a pénzpiaci bizalom visszaállítása és a rendszerkockázatok megelőzése.
-  Ezen intézményeket és stabilitási állapotokat új eszközökkel próbálják erősíteni az EU döntéshozatali szervei - emelte ki a szakértő , aki szerint a pénzügyi stabilitás fenntartása az európai unió tagországaiban tőkepiaci hitelek formájában, illetve a tagországok hitelezése érdekében tett lépésekkel történhet.

További részletek a  gazdasági fórumról itt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!