Gazdaság

2011.04.11. 12:43

A magyar és a török külügyminiszter szerint is fontos a Nabucco megépítése

Martonyi János külügyminiszter és török kollégája, Ahmet Davutoglu hétfői budapesti tárgyalásaikon egyetértettek abban, hogy fontos a Nabucco gázvezeték megépítése.

MTI

A Nabucco ügyében érdekazonosság van a két ország között - jelentette ki Martonyi János a megbeszéléseiket követő sajtótájékoztatón. Úgy értékelte, hogy a Nabucco esélyei sokkal jobbak, mint korábban voltak, és hozzátette, közelmúltbeli tárgyalásain ismét megerősítést nyert, hogy türkmén gáz is lesz a vezetékben.
"Fel kell gyorsítani munkánkat, hogy a vezeték mihamarabb működhessen" - fogalmazott Martonyi János.


Ahmet Davutoglu azt mondta, a Nabucco mindkét ország számára nagyon fontos, és közölte, országa kész hozzájárulni a gázvezeték megvalósulásához.
A magyar diplomácia vezetője a nemzetközi élet egyik legismertebb és legdinamikusabb alakjaként üdvözölte a török külügyminisztert, aki pedig azt mondta, sokat tanult Martonyi Jánostól, mint Európa egyik legtapasztaltabb miniszterétől.
A magyar külügyminiszter szavai szerint Törökországnak egyre jobbak a kapcsolatai, nemcsak szomszédaival, hanem az egész világgal. Úgy fogalmazott, Magyarország és Törökország között nagyon mély a kulturális és nyelvi összetartozás érzése, a két országot politikai, gazdasági és stratégiai partnerség köti össze. Azt mondta, a tudományos, oktatási területen is szorosak a kapcsolatok, és hozzátette, örülne, ha Törökország kulturális intézetet nyitna Magyarországon, amely hasonló gondolatot táplál.
Ahmet Davutoglu Törökország stratégiai partnerének nevezte Magyarországot, és megállapította, hogy politikai szinten semmi sem terheli a kétoldalú kapcsolatokat. A megbeszéléseken elhatározták, hogy sűrűbbé teszik a magas szintű tárgyalásokat - tette hozzá.
A török-magyar kereskedelmi forgalom jelenlegi, éves szinten 2 milliárd dolláros volumenét szerinte akár 5 milliárdra lehetne növelni - mondta Ahmet Davutoglu.
Kiemelte: a soros magyar EU-elnökség jelentős mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy Törökország előbbre léphessen az EU-csatlakozási folyamatban. Köszönetét fejezte ki a magyar külügyminiszternek, hogy az több nyilatkozatában támogatásáról biztosította Törökország EU-integrációját. Felmerült, hogy a török EU-csatlakozási tárgyalások során esetleg új fejezeteket nyissanak meg - tette hozzá. Törökország arra számít, hogy a magyar elnökség alatt haladást lehet elérni minden ügyben, egyebek mellett az esetleges vízummentes beutazás kérdésében - mondta Ahmet Davutoglu török külügyminiszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!