Gazdaság

2010.10.19. 06:28

Munkanélküliség, hitel, szenvedélybetegség - Egyenes út a nyomor felé

Székesfehérvár - A fehérváriak hatvan százaléka ismer szegényt, derült ki egy hétfőn publikált kutatás jelentéséből. Azt, hogy ki a szegény, nem csak a jövedelem határozza meg.

Klecska Ernő

A kutatóintézet, amelyik a telefonos felmérést most szeptemberben 300 fős mintán végezte el, érdekes összefüggéseket tárt fel. Míg az idősebbek főleg az önkormányzatról és a szociális intézményekről gondolják, hogy az ő feladatuk lenne megoldani a szegénységből fakadó problémákat, a fiatalabbak viszont - jószerivel a rendszerváltás óta felnőtt nemzedék - a családot és az ismerősöket tartják leginkább e probléma felelőseinek. Megdöbbentő ugyanakkor az az adat, hogy e téren az egyházakat és a civil szervezeteket csak a válaszadók egy százaléka említette.

A megkérdezettek a szegénységet kiváltó okok közül első helyre a munkahely elvesztését tették. Második volt e sorban a hitelfelvétel, harmadik pedig a szenvedélybetegség. (Ma tehát, aki elveszíti a munkahelyét és a hitelek szorításában a pohár után nyúl - ami nem ritka manapság -, egyenes úton halad a válás és a nyomor felé, hangzott el.) A válás egyébként csak a betegség után követi az élbolyt, az alacsony iskolázottságnak és a családi tragédiának viszont már csak minden második válaszoló fehérvári tulajdonít e szempontból kiemelkedő jelentőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!