Gazdaság

2010.10.01. 04:33

Használt autóban utaztak

Fejér megye - Három év alatt a gépkocsiértékesítés területén két olyan nagyértékű csalásra derítettek fényt a vámnyomozók, amelyek megközelítőleg egymilliárd forint adóeltitkolással jártak.

Mihók Lenke

Lapunk hasábjain már beszámoltunk  az esetek felderítéséről, amelyekből kettő személygépkocsik értékesítésével kapcsolatos. Nézzük meg, az idő teltével milyen intézkedések történtek.
  A Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Regionális Nyomozó Hivatala 2008. évben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást  két használtautó-kereskedő gazdasági társaság ellen.
Az elkövetők a más uniós tagállamokban megvásárolt használt személygépjárműveket többségében székesfehérvári autókereskedéseken keresztül értékesítették.  Megállapítható, hogy a gépjárműveket beszerző és értékesítő gazdasági társaságok vagy egyáltalán nem tettek eleget általános forgalmi adóbevallási kötelezettségüknek, vagy a benyújtott adóbevallásokban sem befizetendő, sem előzetesen felszámítható általános forgalmi adót nem vallottak be.
A közel 700 gépkocsi forgalomba hozatala után több mint 425 millió forint áfa, valamint több mint 25  millió forint társasági adót nem  fizettek meg. A büntetőeljárásban kárbiztosításként 15 nagyértékű  személygépkocsit vettek zár alá.     A nyomozás iratait az adócsalás elkövetésével megalapozottan gyanúsított  két személlyel szemben 2010. augusztusában vádemelési javaslattal megküldték az ügyészségnek. A regionális nyomozó hivatal 2009-ben különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt rendelt el nyomozást  négy használtautó kereskedő  gazdasági társaság 2006-2009 évi  tevékenységével összefüggésben. Az  adatok szerint a gazdasági társaságok az elmúlt három évben 909 személygépkocsit vásároltak az Európai Unió tagállamaiban és azokat Magyarországon értékesítették. A személygépkocsik forgalomba helyezésekor a regisztrációs adót  megfizették, azonban az értékesítést követően általános forgalmi adó tekintetében sem adóbevallási, sem adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget, így az állami költségvetést  több mint 500 millió forinttal károsították meg. A regionális nyomozó hivatal 2009 áprilisában a gazdasági társaságok székhelyén és a gazdasági társaságok vezetőinek lakásán összesen 12 helyszínen 30 nyomozó részvételével   házkutatást tartott, amely során okirati bizonyítékokat foglaltak le.
A házkutatásokat követően a bizonyítékok alapján 6 főt gyanúsítottként hallgattnak ki különösen nagy értékre elkövetett adócsalás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt.
A közel másfél évig tartó nyomozás során több ezer oldal okiratot és egyéb bizonyítékot szereztek be, több mint ezer tanút hallgattak ki, számos szakértőt vontak be a munkába.   
A négy gazdasági társasággal szemben indított büntetőeljárásokból két esetben a nyomozás lezárult, ezen ügyekben a nyomozati iratokat a gazdasági társaságok vezetőivel szemben vádemelési javaslattal küldték meg az ügyészség számára. A  másik két társaság vonatkozásában pedig  további nyomozás szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!