Gazdaság

2009.12.16. 16:04

Regionális konzorciumokba tömörülnek a Volán társaságok

A 24 Volán társaság hét regionális konzorciumba tömörül, amiről a szerződést 2010. március 15-ig kell megkötniük.

MTI

A közösségi közlekedés átalakításában a Volán cégek az integráció optimális szervezeti formájaként a konzorciumot jelölték meg - áll az MNV Zrt. közleményében.
A konzorciumi szerződés rendelkezik a menetrendi koordinációról, a párhuzamosságok felszámolásáról, a távolsági járatok indokoltságának felülvizsgálatáról, és a kistérségek közötti közlekedés ésszerűsítéséről.
A régiókat az európai uniós statisztikai régiók szerint alakították ki. Az egyes regionális konzorciumok előkészítésével az MNV Zrt. vezérigazgatója az Észak-magyarországi régióban a Borsod Volán, az Észak-alföldiben a Hajdú Volán, a Dél-alföldiben a Tisza Volán, a Dél-dunántúliban a Gemenc Volán, a Közép-dunántúliban az Alba Volán, a Közép-magyarországiban a Volánbusz, míg a Nyugat-Magyarországiban a Kisalföld Volán vezérigazgatóját bízta meg.
A konzorciumok feladata lesz a közszolgáltatási szerződésekkel kapcsolatos koordinációs feladatok ellátása, az autóbuszvezetői jegyértékesítés és üzemanyag felhasználás ellenőrzésének összehangolása. Ide tartozik majd a műszaki javítási, a karbantartási, a felújítási tevékenység, a gépjárműmentés és a műszaki vizsgáztatás egységesítése is. Az egyes működési területeken megtörténik a regionális szintű szakmai szabványok kidolgozása. A társasági helyett konzorciumi szintű tartalék kapacitásokat alakítanak ki az eszközökre és a humán erőforrásra is. Az MNV véleménye szerint előrelépés lehet a regionális szinten egységes elektronikus jegy- és bérlet- és helyfoglalási rendszer bevezetése.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!