Gazdaság

2009.08.17. 02:29

Whiskyben úszott a kamion

Fejér megye - A vámosok ellenőrizte vendéglátóhelyek legtöbbjénél nincs meg a készletforgalmi szabályzat, s sokan nem folytatnak havi standolást sem - közölte a pénzügyőrség.

Bognár Máté

Az esetek mintegy 50 százalékában nem standolnak havonta a Velencei-tónál és a Balatonnál működő vendéglátók, s a legtöbb helyen nincs is meg a készletforgalmi szabályzat - mondta Rozs Viktor pénzügyőr őrnagy, a Vám- és Pénzügyőrség Közép-dunántúli Régiós Parancsnokság helyettes vezetője.

A parancsnok bűnügyi helyettese rámutatott: a Velencei-tó és a Balaton környékén idén nyáron folytatott ellenőrzések során a vámosok és a pénzügyőrök leginkább a jövedéki területre koncentráltak, igyekeztek felderíteni az az áruk eredetével és a termékekkel való visszaéléseket, továbbá a számla- és nyugtaadási kötelezettség elmulasztását is ellenőrizték. Azt a kereskedőt, aki elmulasztja a havi standolást, az első esetben csupán figyelmeztetik a szabályok betartására - mondta az őrnagy. Ám ha egy ismételt ellenőrzés során is azt állapítják meg, hogy továbbra sem végzi a havi standolást, akkor pénzbüntetésre számíthat a vendéglátós.

Az előző év első félévéhez képest a közép-dunántúli régiós parancsnokság területén az elkövetési érték 16, a lefoglalt áruk értéke pedig 20 százalékkal növekedett. Az idei félév során a pénzügyőrök Fejérben megállítottak egy olyan kamiont, amely 57 millió forint értékben, összesen 13 ezer üveg zárjegy nélküli whiskyt tartalmazott. Április közepén különösen nagy értékre elkövetett adócsalás megalapozott gyanúja miatt indult nyomozás: a gyanú szerint négy, használt autó kereskedelmével foglalkozó cég az elmúlt 3 évben összesen 1083 gépkocsit hozott be áfafizetés nélkül hazánkba az EU-ból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!