Gazdaság

2009.07.07. 02:29

A piacra ért a válság

Mór - Három kacsából egyet tudott eladni - panaszkodik a piacon a fejkendős néni. A válság itt is érezteti hatását, erre vonatkozóan egybecseng az árusok véleménye.

B. Kiss László

Kicsi a világ. A péntekenként tartott móri hetipiacot fölkeresve rögtön ismerősbe botlok. Körmendi Sándort Fehérvárról ismerem. Mióta az utcai pultok megszűntek, fölhagyott a könyvárusítással - meséli. A feleségével együtt gyerekruhával piacoznak. A kereslet évről évre csökken, a gazdasági válság hatása azonban nem egyformán érződik minden piacon.

Igazából papucsot jöttek vásárolni a fiának, a kalap csak ráadás - tudom meg az apától, Nagy Pétertől, miközben Patrik próbál. Régebben sokal többen voltak a móri piacon, de kevesebb a munkahely és kevesebb az emberek pénze is - állapítja meg a Nagyék társaságban levő Stencel Evelin. A hölgy nem szokott üzletbe járni, mivel lehetőleg magyar terméket vásárol. Azt pedig előbb találni a piacon, mint a kínaiban, mégha drágábban is - mondja.

A kalapot árusító Radics Jenő is fehérvári. Nyolc éve foglalkozik a fejfedőkkel, s nagyon érzi a válságot. A vevő is kevesebb, meg aztán a többség minél olcsóbban szeretne vásárolni. A megyeszékhely nagyobb mint Mór, de nem biztos, hogy ott több vásárlója lenne, mivel ott a piacon - úgy tapasztalta - hektikus a forgalom.

Semmit nem lehet eladni. Nem érdemes kijönni, csak hát a nyugdíj mellé jól jönne a pótlás - panaszkodik a fejkendős idős néni, Moharos Istvánné. Három, felpucolt kacsával érkezett reggel, de kettőt kénytelen haza vinni, mert ugyan 1200 forintra tartja kilóját, de ezerért sem kell. Kevés sóskát, spenótot, pár csokor petrezselymet, csupa filléres dolgot adott csak el. Nyakán maradt a dióbél is. Nyolc-tíz éve 7-8 csirkén is túladott egy délelőtt itt, most örülhet, ha kettőt megvesznek - érzékelteti egy konkrét példával a válság hatását.

Miközben a murvára kirakott ülőgarnitúrák között szlalomozok, feltűnik: a piacon talán egyetlen helyen állnak sorba. Ez a pecsenyesütő.

Teljes az érzelmi elsivárosodás, a pénz lett az isten. A piacon is éleződik a harc: szeretem az illetőt, ha mást árul mint én, és nagyon nem szeretem, ha ugyanazt - ad tömör, ám szociológiailag is bizonnyal helyttálló látleletet Szabó Edit. Az 57 éves hölgy gyermekruhát árul. Bár továbbra is árul újat, kénytelen volt áttérni a bálásra, mert különben képtelen lenne megfinanszírozni az árukészlet beszerzését. Sok törzsvevője van, az ismerősöknek olykor árengedményt is ad. A forgalom - különösen így fizetés előtt - gyenge, de legalább nem fizetett rá a mai napra - mondja.

Mikus Béla és Faragó Zoltán női és férfikonfekciót árul. Elmúlt 11 óra, úgyhogy ők is pakolnak már. Jó piac a móri - vélekednek. Jó helyen fekszik és kulturált, szeretnek ide járni. A forgalom azonban 70-80 százalékkal is visszaesett január óta.

Ezen a piacnapon a bejáratnál áruló virágos kezd utoljára szedelődzködni. Az emberek megpróbálják maguk megtermelni a virágot, ezért inkább csak magot, olcsó palántát keresnek. Az évelőt is maguk szaporítják, aztán cserélnek. Egyre nehezebb megélni a virágból - panaszolja. Van olyan vegyszer, ami 100-150 százalékkal is drágult, s mivel például a muskátlit decemberben el kell ültetni, a fűtésen sem lehet spórolni. A hölgy négy város piacán is árul. A forgalom azonban nem a település nagyságától, hanem sokkal inkább attól függ, van-e ipari park a városban. Azoknak ugyanis, akik ott dolgoznak, biztosabb a jövedelme - mondja.

A válsággal kapcsolatos cikkeinket ide kattintva olvashatja!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!