Gazdaság

2009.05.20. 02:29

Magyar a kupak Tahitin

Székesfehérvár - Külföldi partnereik révén előbb érzékelték a válságot, s azonnal cselekedtek. Az évente 4-4,5 milliárd kupakot gyártó Bericap igazgatója az exportösztönzésben látná a kivezető utat.

Fejér Megyei Hírlap

A válság számos cég növekedését vetette vissza. Nem így a fehérvári kupakgyárét, a Bericap Hungary-ét. A társaság 2007-ben kezdte meg, és 2008 végén, a válság elharapózásakor fejezte be azt a 9 millió eurós, az exportkapacitás bővítését szolgáló beruházást, amelyhez a Gazdasági operatív program keretén belül, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséggel kötött szerződés alapján mintegy 180 millió forint vissza nem térítendő pályázati támogatást nyert. A multinacionális cég hazai leányvállalatánál a termelést 16 éve a folyamatos növekedés jellemzi. S ez nem volt másként 2008-ban sem, a 11,5 milliárd forintos árbevétel csaknem tíz százalékkal több az előző évinél. A válságot a nyugati partnereik révén már korábban érzékelték, mintsem az begyűrűzött volna hozzánk - mondja Papp Dénes ügyvezető igazgató. 
Ám a Bericapnál, sokakkal ellentétben, nem a kivárásra játszottak: azonnal megtették a szükséges lépéseket. Optimalizálták a költségeket, a szűkülő magyar piac kiváltása érdekében új piacokat kutattak fel, és minimális mértékben, ideiglenes jelleggel karcsúsították az átlagban 180 fős létszámot. Mindennek köszönhetően 2009-ben már a régi fordulatszámon termeltek - tűnt ki Papp Dénes szavaiból. A Bericapnál évente 4,5-5 milliárd műanyag kupak készül, a mennyiség 90 százalékát exportálják. Szállítanak például Norvégiába, Dániába, Svédországba, és sikerült betörniük a karibi térség országaiba, Barbadosba, Trinidadba, Costa Ricába, Hondurasba, Tahitibe is. A válság persze az élelmiszer-csomagolóanyagok piacán is érezteti hatását. Az érezhető volumen-kiesést ellensúlyozza a gyenge forint, ami révén nagyobb lesz az árbevétel - mondta el az ügyvezető igazgató. Papp Dénes a válságból való kilábálás legjobb eszközének egyébként a nemzetgazdaság szintjén is az export ösztönzését tartaná. Ha rajta állna, a pénzügyi források jelentős részét ide csoportosítaná, akár az improduktív ágazatok kárára is. A pénzt a gazdaság termeli, a gazdaság motorja pedig egy tízmilliós, csökkenő fogyasztást produkáló ország esetében az export - hangsúlyozta. A másik fontos dolog Papp Dénes szerint az élőmunka terheinek csökkentése lenne. Ezen pedig nem csupán a munkáltatói járulékok csökkentésének szükségességét érti. Az emberek zsebében is több pénzt kellene hagyni! - vélekedik. Akkor ugyanis többet tudnának fogyasztani, és ezáltal az állam áfabevétele is megnövekedne. Ráadásul ellenőrizhetetlen, hogy mire költi az állam az elvonások révén befolyt pénzt - teszi hozzá.

Sajnos, máig fordítva ülünk azonban a lovon - fogalmaz. Manapság is a politika diktál a gazdaságnak, bizonyos politikai érdekcsoportok hálójában vergődik a magyar gazdaság. Az elmúlt húsz év legnagyobb gazdaságpolitikai tévedése Papp Dénes szerint, az volt, hogy kivonultunk a 150 milliós orosz piacról. Balgaság volt azt hinni, hogy a Nyugat majd tárt karokkal várja a magyar árut, az orosz piacot pedig ma már nagyon nehéz visszaszerezni.

A Bericap Hungary-nak nincsen hosszú lejáratú hitele - említi nem titkolt büszkeséggel az ügyvezető igazgató. A már említett, az exportkapacitást bővítő beruházást is saját erőből finanszírozta a fehérvári cég. Éppen úgy, miként a tavaly, zöldmezős beruházásként megvalósuló négymillió eurós romániai üzem megépítését is, amelynek száz százalékban a magyar Bericap a tulajdonosa. A Bericap az Alba Volán jégkorongosaak egyik fő szponzora. A meccsekre, ahol semmihez sem fogható a hangulat, az igazgató is kijár. A fehérvári hokisokat több ezren kísérték el a vb-re is, ahol nem szerepeltek fényesen, a szurkolók mégis egy emberként énekelték a Himnuszt... Papp Dénes szerint jó lenne, ha mások is erkölcsi kötelességüknek éreznék a csapat támogatását.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!