Gazdaság

2009.05.08. 02:28

A kis- és középvállalkozásoknak még mindig messze az unió

Székesfehérvár - Kis- és középvállalkozások nélkül nincs esély a felzárkózásra, de hiába ad meg minden lehetőséget az EU, ha a magyar vállalkozások félnek és távolmaradnak a közös piactól.

Klecska Ernő

Tegnap Fejérben a Gazdaság Házában vette kezdetét az Európai Unió Sme Week elnevezésű kis- és középvállalkozói hete. A Vállalkozások határok nélkül című egész napos fórumot egy gesztusértékű esemény zárta: Herczog Edit EU-parlamenti képviselő elültetett egy facsemetét a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) székházának udvarán.

Ez a fa azt jelképezi, hogy kicsikből lesznek az igazán nagyok - mondta Radetzky Jenő, az FMKIK elnöke.

A szakember megnyitójában kiemelte: a kis- és középvállalkozások nélkül esélyünk sincs a válságból való kilábalásra, nemhogy az európai uniós felzárkózásra. A tőke- és ismerethiányos kicsiket az egyre erősödő versenyben a kamara az uniós támogatású, de a gazdasági önkormányzat által működtetett Enterprise Europe Network (EEN) nevű hálózati irodájával tudja segíteni.

Az Európai Unió tőbb programmal is segíti a kis- és középvállalkozások piacra jutását, de hiába, he ezek a források nem jutnak el hozzájuk, s ha a vállalkozások maguk sem mernek kilépni a 485 milliós uniós piacra - szögezte le Herczog Edit.

A rendezvényt, ahol tegnap a közös piacra való kijutás cég-, munka-, adójogi és szabadalmi aspektusait ismerhette meg a népes érdeklődő közönség, ma a Széchenyi-kártyával és a vállalkozások finanszírozási lehetőségeivel foglalkozó nyilvános rendezvény követ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!