Gazdaság

2009.04.06. 02:28

Válság: minden munkahely kincs

Fejér megye - Közmunka és külföldi üzletek - a múlt héten ilyen apróbb hírek mérsékelték a válsághangulatot.

Klecska Ernő

Több mint tíz év után ismét a megyeszékhelyről szállítanak autóbuszokat Oroszországba. A magyar tulajdonú Alfa Busz Volvo alvázakra készíti a járműveket az egykori Ikarusban - jelentette be a cég múlt hét hétfőn. Mogyoróssy Tibor, a cég többségi tulajdonosa elmondta: a 250 főt foglalkoztató, 10 500 négyzetméteren termelő társaság tavaly decemberben 50 autóbusz szállítására kötött szerződést a Leningrád megyei önkormányzattal, de 100 buszt szállítanak Debrecenbe is. A cég 50 álláshelyet hirdetett meg. A betanított munkára főleg fiatalok, pályakezdők és nők jelentkezését várják.

Közmunkások dolgoztak a mezőföldi kistérségben: Enyingen 10-en, Dégen 5-en, Kislángon 6-an, Lajoskomáromban 5-en, Lepsényben 5-en, Mátyásdombon 4-en, Mezőkomáromban 6-an, Mezőszentgyörgyön 4-en, Szabadhidvégen 2-en. A minisztérium mintegy 17 millió forintot biztosított a munkára.

Negyedévente, de ha kell, akkor gyakrabban is leülnek egyezteni a válság miatt - egyeztek meg április elsején a megyeszékhelyen fiókkal rendelkező pénzintézetek és a város vezetői. A zárt ajtók mögött zajló megbeszélésen elhangzott: a pénzintézetek minden olyan lehetséges konstrukció - türelmi idő, szerződésmódosítás - iránt nyitottak, amelyek az adósoknak nagy könnyebbséget, nekik pedig megtérülést jelentenek.

Februárban még arról szóltak a hírek a hazai újautó-értékesítés piacán, hogy felére esett vissza az autók iránti kereslet. Márciusra több megyei márkakereskedés is kiürült . A kisebb, olcsóbb, de légzsákkal, cd-s rádióval, elektromos ablakokkal, központi zárral felszerelt autókat az államilag támogatott német autócsere programra spekuláló külföldiek vásárolták fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!