Gazdaság

2009.04.20. 02:28

Elbocsátás, nyugdíjazás

Fejér megye - Miként próbálja a Dunaferr kezelni a válságot, miközben az acélipart elérte a válság? Erről írtunk a héten.

Miskei Anita

A vasműs körben egyszerűen csak Naumenko hármas csomagként emlegetett legújabb tervek szerint a tulajdonos meghosszabbítaná a kollektív szerződés tavaly decemberben megkötött módosítását - közölte az ISD Dunaferr Zrt. a múlt héten azután, hogy az acélipari válság a cégcsoportot is megrendítette. Az év végén érvénybe lépett, fél évre vállalt megszorításokkal átlagosan négyszázezer forintról, fizetése húsz százalékáról mondott le minden vaműs dolgozó - hangzott már el számos fórumon. Most a május 31-ével lejáró módosítás meghosszabbítását, a szabadságos pénz elvonását kezdeményezte a Dunaferr vezetősége. Ezen kívül nem ígértek sem bérfejlesztést, sem törzsgárdajutalmakat. A felsorolt tervek mellett múlt héten szóltak a létszám-optimalizációról, vagyis a leépítésről is. Ennek szellemé-ben a cég kiadott egy közleményt, melyből kiderült, mintegy 300 dolgozójától válik meg, továbbá néhány száz alkalmazottjának korengedményes nyugdíjazását teszi lehetővé a cég. A létszámleépítéssel egy időben 100 fő kölcsönzéssel foglalkoztatott munkatársával sem hosszabbítja meg szerződését. Kiderült, a munkahelyét elveszített dolgozók jogosultak a Foglalkoztatásért Acélalapítvány támogatására.

A nyilvántartott álláskeresők száma 2009 márciusának zárónapján 563,9 ezer fő volt országosan. Ez az előző hónaphoz képest 3,8 százalékos (20,8 ezer fős) növekedést mutatott, míg az előző év azonos időszakához képest 22 százalékos (101,5 ezer fős) növekedés volt megfigyelhető. Az álláskeresők számának növekedése ebben a hónapban már kisebb volt, mint a korábbi három hónapban, azonban az egy év alatti növekedés jelentősen gyorsult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!