Gazdaság

2009.01.12. 03:29

Két új vám- és pénzügyőrségi hivatal a régióban

<b>Székesfehérvár</b> - Januártól két új vám- és pénzügyőri hivatal alakult a régióban. Behozatalnál változtak a személyi poggyászban lévő áruk vám- és adómentességének szabályai.

Bognár Máté

A szolgálatszervezés hatékonyabbá tétele és az adminisztrációs terhek csökkentése érdekében volt szükség a szervezeti változtatásokra - mondta el pénteki sajtótájékoztatóján Pálla József pénzügyőr ezredes, a vám- és pénzügyőrség közép-dunántúli regionális parancsnoka.

A változások a régióban az eddigi fővámhivatalokat, a regionális nyomozóhivatalt és a mélységi ellenőrzési rendszert érintik. A fővámhivataloknál, vámhivataloknál, kirendeltségeknél azonos szervezeti és hatásköri elvek alapján a Vám- és Pénzügyőri Hivatal elnevezés utal a vám-, jövedéki-, adózási és határrendészeti feladatok ellátására. Ilyen hivatalból két új jött létre a régióban - Pápán és Esztergomban -, a korábbi dunaújvárosi és tapolcai vámhivatal elnevezése szolgálati helyre változtott.

A változások érintették a mélységi ellenőrzési rendszert is, amelynek kialakítása az uniós csatlakozás egyik kiemelt feladata volt. Az új szabályozás szerint a régió teljes területén jelen lehet és tarthat ellenőrzéseket a tatabányai vám- és pénzügyőri hivatalon belül működő mélységi ellenőrzési csoport.

A regionális nyomozóhivatal 2009. január elsejétől a regionális parancsnokság felügyelete alatt működik. Megerősítették az országos hatáskörű központi járőrszolgálat parancsnokságát is: a fő cél az volt, hogy megfelelő létszámmal biztosítani tudjanak egy központosított, egységesen képzett, az ország bármely területén bevethető csapaterőt - a feketegazdaság elleni harc eredményességének fokozása érdekében.

Tájékoztatóján Pálla József ezredes röviden rámutatott, hogy megváltoztak az EU-n kívüli országokból belépő utasok személyi poggyászában lévő áruk vám- és nemzeti adómentességére vonatkozó szabályok. Az eddigiektől eltérően elvált egymástól a légi úton, illetve a más módon (például közúton, vasúton, hajón) utazók köre. A dohánytermékek esetében igen jelentős változás, hogy 2009. január 1-jétől a más módon utazók 200 darab - azaz egy karton - helyett csupán 40 darab - azaz 2 doboz - cigarettát hozhatnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!