Gazdaság

2009.01.05. 03:29

Kelendőbb lesz a használt lakás?

<b>Budapest</b> - Élhetőbb lakások kialakítása mellett teszik le voksukat az idei évtől az új szabályozások. Több illemhely, naposabb szobák és zöldkártya jár az új lakásokhoz.

Miskei Anita


Élhetőbb lakásokat kell kialakítani
Fotó: FMH-illusztráció

A tavalyi évet trendfordulóként értékelték a szakemberek a lakáspiacon. Az értékesítés már év elejétől lelassult, és a remény, hogy a magyar piacot elkerüli a nemzetközi pénzpiaci válság, októberre szertefoszlott. Éppen ezért 2009 minden bizonnyal a piactisztulás jegyében zajlik majd - vélekedett az ingatlanértékesítéssel foglalkozó cégek egyike, amely szerint a lakásminőség javítását célzó építési és energia-hatékonysági előírások pozitív hatását mérsékelheti a lakossági igények változása és a kereslet beszűkülése. A gazdasági válság okozta lakáshitelezési szigorítások és a törlesztőrészletek drasztikus emelkedése miatt hosszabb időtávra kiható strukturális következményekkel számolnak a lakáspiacon az ingatlanközvetítő hálózatok szakértői. Az egyik ilyen lehetséges következmény a keresett lakásméretek csökkenése lehet. A kisebb lakások iránti kereslet növekedése miatt reális lehet annak a lehetősége, hogy az újonnan induló projekteknél a lakásméreteket, a lakások szobaszám szerinti összetételét a változó vevői igényekre szabják. Ami az ingatlanárakat illeti, az új építésű ingatlanok esetében a fejlesztők finanszírozási nehézségei, a források drágulása miatt reálisan áremelkedés várható, a használt lakások esetében stagnálásra, esetleg árcsökkenésre is számítani lehet. Érdekesség, hogy a szakértők szerint a vevők hitelfelvételi nehézségei, az elhalasztott vásárlások miatt élénkülhet a bérlakáspiac.

A piaci trendek mellett a szabályozási kérdések is hatással lesznek az ingatlanpiacra 2009-ben. Az idei évtől a lakáspiacot érintő újdonság a zöldkártya, amely 2009. január 1-jén lépett érvénybe a 2002/9l/EK európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján, amely szerint az ingatlanokról energiafelhasználási jellemzőik alapján energiatanúsítványt kell készíteni. A zöldkártyának vagy lakcímkének is nevezett dokumentum megmutatja, az adott ingatlanban mennyire gazdaságos a fűtési, világítási és egyéb célokra felhasznált energiafogyasztás. Üzemeltetési információval szolgál a tulajdonosoknak, és alapját képezi a későbbi felújítási terveknek. Az előírás új lakásoknál 2009. január 1-jétől lépett érvénybe, a használtaknál csak három évvel később, eladás vagy hosszabb bérbeadás esetén szükséges. Bár a szakértők szerint a jelenlegi gazdasági helyzetben elsősorban az ár a döntő új lakás vásárlásakor, a használt lakások, házak piacán okozhat jelentősebb átrendeződést.

Változtak az Országos Településrendezési és Építési Követelmények (OTÉK) építési előírásai is. A 2009-ben átadott lakások ennek megfelelően épülnek. A szabályozás szigorított több ponton is. Az értékesíthetőség szempontjából a változtatások pozitívak, minőségibb, élhetőbb lakások kialakítása felé hatnak. Szerepelnek ebben az épületek elhelyezésének kritériumai, a szobaméretek növelése, a benapozás szigorítása, a 10 méteres magasságot elérő házakban a lift beépítése, külön fürdőszoba és illemhely kialakítása a 2 szobás lakásokban is, továbbá kerékpártárolók beépítési kötelezettsége, akadálymentesítés, kötelező parkolószám és -méret kialakítása, a klimatizáló rendszer takarása és építészeti megoldása. Ugyanakkor szinte az összes módosításnak való megfelelés a fejlesztők többletköltségével jár, ami árnövekedést okozhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!