Gazdaság

2009.01.29. 03:29

Jó adósnak is kell a cégér

<b>Székesfehérvár</b> - Január 1-jétől már nem csak a rossz, de a jól fizető adósok is felkerülhetnek egy listára. A lajstrom nem öncélú, aki abban szerepel, annak az eddigi gyakorlattól eltérően nem kell a közbeszerzésekhez szükséges adóigazolásokat beszereznie.

Klecska Ernő

A közbeszerzési eljáráshoz kapcsolódó újdonság 2009. január 1-jétől, hogy a teljesítéshez szükséges adóigazolás bemutatása, adott esetben az ezzel járó havonkénti ügyintézés kiváltható a köztartozásmentes adózói adatbázisba való bekerüléssel. Az adóigazolás és a köztartozásmentes adózói adatbázisban történő nyilvántartás az Adózás rendjéről szóló törvény (Art) értelmében a közbeszerzési szabályok esetében egyenértékű, egyéb esetekben akkor, ha más jogszabályok erről külön rendelkeznek.

Az adatbázis lényege - téjékoztatott az Adó és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) Közép-dunántúli Regionális Igazgatósága, hogy az adózó erről szóló kérelme alapján a szükséges feltételek fennállásának vizsgálatát követően az adóhatóság megjeleníti az adózót az APEH honlapján közzétett listában. Az állományt ezt követően havonta, minden 10-én frissítik. Ha az adózó folyamatosan teljesíti az adatbázisba kerülés feltételeit, elég ezzel kapcsolatban egyszer a szükséges ügyintézést lefolytatnia, nincs szükség havonkénti újabb sorban állásra. A későbbiekben már csak az adókötelezettségek (bevallás, befizetés) teljesítése a feladata, de ha az adatbázisban megjelenítés már nem áll érdekében, kérheti is törlését az állományból.

Az adatbázisba felvétel adózói kérelem alapján történik, amely kizárólag elektronikus úton nyújtható be a 09UK21 adatlap kitöltésével, illetékmentesen. A kérelemmel egyidejűleg az adózó nyilatkozik, hogy valamennyi már esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett. A honlapon közzétett listára azon adózók kerülhetnek, akik esetében együttesen áll fenn több feltétel. Ezek: az állami adóhatóságnál és vámhatóságnál nincs nyilvántartott nettó adótartozása, valamint köztartozása, nincs behajthatatlanság címén nyilvántartott, de el nem évült adótartozása, nyilatkozata alapján esedékes bevallási és befizetési kötelezettségének maradéktalanul eleget tett, adószámát nem függesztették fel, nem áll csődeljárás, végelszámolás, felszámolás alatt, csoportos adóalanyiság esetén a csoportnak nincs áfa-tartozása, nem minősül adó megfizetésére kötelezettnek.

Fontos tudni, hogy az adatbázisba kerüléshez nem elegendő az adózói nyilatkozat. A feltételek fennállását az adóhatóság nyilvántartása adatai alapján meg is vizsgálja. Amennyiben a nyilatkozatban foglaltak eltérnek az adóhatóság adataitól, valótlan tartalmú nyilatkozat miatt szankció alkalmazására is lehetőség van.

Ha a kérelem benyújtását követően az adóhatóság valamely feltétel esetében hiányosságot állapít meg, hiánypótlásra hívja fel az adózót, s ha ez eredménytelen, az adatbázisba való felvételt elutasítják. Ha az értesítésben foglaltaknak az adózó eleget tesz, a hiánypótlás teljesítését követő hónap 10. napjáig kerül be a pozitív adóslitába.

Az adózói kérelmek és a lefuttatott vizsgálat alapján összeállított lista az adózók nevét, elnevezését, adószámát tartalmazza, keresési, nyomtatási lehetőséggel. A honlapon mindig az éppen aktuális lista tekinthető meg, a korábbi lekérdezésnek sincs azonban akadálya: a régebbi listák archívumba kerülnek.

Az Art korábban hivatkozott rendelkezése értelmében a közbeszerzéssel kapcsolatban ismertetett két intézmény, azaz az adóigazolás és köztartozásmentes adatbázis, tartalmilag egyenértékű, de az adatbázisban szereplés számos előnyt hordoz az azzal élni kívánó adózók számára, nem csak a közbeszerzési kifizetések területén. Adóigazolás kérése előtt célszerű lehet az igazolást bekérő szervezetnél (pl. banknál, pályázat kiírójánál stb.) érdeklődni a köztartozásmentes adózói minőség elfogadottságáról. Amennyiben a listában szereplés elfogadható a felhasználó számára, úgy az adózó az őt egyébként is terhelő adókötelezettségek folyamatos teljesítése mellett pénzt és időt spórolhat: együttes adóigazolás esetén annak illetékét (mely a sima adóigazolás díjának kétszerese), illetve az ügyintézéshez szükséges - a vám- és pénzügyőrségtől (VPOP) származó adatok azonnaliságának hiánya miatt - várakozás időigényét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!