Gazdaság

2006.06.27. 22:00

Roham a "légkondikért"

gyarországi Praktiker áruházakban a szokásos napi mennyiség 10-12-szerese fogy a klímákból, de hasonló, több ezres nagyságrendben viszik a ventilátort is - tájékoztattak a barkácsáruház illetékesei.

Mórocz Zsolt

gyarországi Praktiker áruházakban a szokásos napi mennyiség 10-12-szerese fogy a klímákból, de hasonló, több ezres nagyságrendben viszik a ventilátort is - tájékoztattak a barkácsáruház illetékesei. Az áruházak nyolc évnyi tapasztalatai alapján Magyarországon április végén, május elején kezdik keresni a vásárlók a különbözo árú és teljesítményu klímákat. Az idojárástól függoen május elso napjaiban érezhetoen megélénkül a forgalom, ami azt jelenti, hogy naponta 10- 20 darab klímát értékesítenek. Idén azonban csak a huszonötödik hét elso napjaiban mintegy félezer klíma talált gazdára.
A kereskedok azt tapasztalják, hogy aki eloször csak egy ventilátort vesz, az egy évvel késobb minimum egy léghutovel folytatja, utána pedig általában már a kisebb-nagyobb klíma megvásárlása következik. Aki pedig egyszer hozzászokott ehhez a megfizetheto kényelemhez, az elobb-utóbb a lakása minden helyiségét, de esetleg az irodáját vagy a boltját is szeretné klimatizálni - mondta Cs. Farkas Éva, a Praktiker Építési- és Barkácspiacok Kft. marketingigazgatója, aki szerint a beszerzési csatornáiknak köszönheton akár a mostani kereslet dupláját is ki tudják elégíteni.
Hasonló vásárlói érdeklodésrol számoltak be a Media Marktnál is. ry István, a Media Markt Székesfehérvár Kft. ügyvezeto igazgatója elmondta a légkondicionáló berendezéseknél minden kategória általánosan népszeru, de óriási a kereslet a mobil készülékeken - amelyek nem igényelnek beszerelést - át a split klímák minden variációjáig. A legkeresettebb természetesen még mindig a "klasszikus" 1-1 kültéri, valamint beltéri egységgel rendelkezo split klíma. Érdemes már tavasszal elkezdeni a klímavásárlást, mert ilyenkor, nyáron csak hosszabb határidore vállalják a szakértok a beszerelést - hívja fel a figyelmet az ügyvezeto, aki úgy tapasztalja a klímákhoz hasonlóan a ventilátorok iránt is óriási az érdeklodés. A "hagyományos" asztali és álló ventilátorok mellett egyre több speciális funkcióval - távirányítóval, ido-programozással, trópusi és ipari nagyteljesítménnyel - rendelkezo készülékeket keresnek a vevok.
Több áruházban is az az általános tapasztalat, hogy rendkívül eros a kereslet a légtisztító-, párátlanító- és légmosó készülékek, valamint ezek együttes kombinációja iránt. A nyári melegben kétszer annyi hutot és fagyasztót is eladnak mint egy átlagos idoszakban. Ez értheto is, hiszen azokban a háztartásokban, ahol régebbi technológiával készült hutoket használnak, a jelenlegi 30 celsius fokos, vagy azt azt jócskán meghaladó homérsékletet nem bírják e régi készülékek, és felmondják a szolgálatot.
A hatalmas kereslet miatt a szerelok is hosszú, akár több hónapos elojegyzéssel dolgoznak. (A légkondicionálók karbantartása nagyon fontos, beszerelését pedig csak szakember végezheti, ellenkezo esetben elvész a készülékre adott garancia.)
Meretei Tibor klímaszerelo például legkorábban augusztusra vállal munkát, de többen is hasonlóan nyilatkoztak. A szakember szerint az olcsóbb, korszerutlen, nagyfogyasztású, régebbi konstrukciójú berendezések helyett érdemes egy kissé drágább, de energiatakarékos klímát venni, hiszen ezek akár 30 százalékkal is kevesebb áramot fogyasztanak. Egy átlagos panellakás esetében egy 800-1300 kilowattos készülék fogyasztása - néhány sajtóhírrel ellentétben - ilyen melegben 4-5 ezer forinttal is megnövelheti a havi villanyszámlát - e költségek azonban nagyban függnek a lakás szigetelésétol is.
Mivel a szerkezetek csak a helyiségek lehutéséig dolgoznak teljes intenzitással, s utána csak a homérséklet szinten tartását végzik, átlagos nyári idoben 2-3 ezer forintos havi többletköltséggel lehet számolni - hívta fel a figyelmet a szakember, aki szerint az utóbbi napok kánikulai melege a klímákat is alaposan "felpörgette", s a várható lehuléstol még e gépek is fellélegeznek majd.
A tapasztalatok szerint aki ventillátort vesz, idovel klímát is vásárol

Ezek is érdekelhetik