Gárdony

2016.05.22. 15:15

Pillantások a múltba - Helytörténeti kiállításra készülnek Gárdonyban

Gárdony - Június 4-én 16 órakor régi fotókból installált kiállítás nyílik a Velencei-tavi Galériában. A település történetét személyes, családi gyűjteményekben őrzött fotókon, egészen a 19. század végétől mutatják be, nagy hangsúlyt fektetve a két világháború közötti időszakra.

Buthy Lilla

- Az anyagot Ignáczné Jung Ágnes gyűjtötte fotókból építettük. Reményeink szerint elfogadja meghívásunkat a megnyitóra a város egykori lakosai közül gróf Batthyány Bálint, aki gróf Eszterházy László és felesége, Széchenyi Sarolta egyik unokája, valamint másik unokája Eszterházy László atya - sokat nyaraltak Gárdonyban a nagyszülőknél, akik a kitelepítés utáni időszakot követően leltek otthonra Gárdonyban - mondta Ocsenás Katalin, a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ igazgatója. Várják a kiállításmegnyitóra ifj. Kacsóh Pongrácot, aki Eisemann Mihály unokájaként sok nyarat a Velencei-tó partján töltött.

Kiss Manyi és Eisemann Mihály közös szürete. Eisemannékhoz gyakran jöttek vendégek: zongoraszó mellett múlatták az időt, pezsgő társasági életet varázsolva a csendes kisvárosba
Fotó: Gárdonyi Géza Könyvtár

- A kiállításon zömében kuriózumnak számító képeket láthatunk majd: a település háború előtti arculatát, épületeit, tereit, a tavat, a nádvágókat, a fürdőzőket, a nyaralóvendég hétköznapjait, a város ünnepeit, a családok hétköznapjait, mesterembereket, régi óvodás, iskolás tablókat, régi tanítóink, doktoraink arcképeit, Jávor Pál dedikált fotóját, amit gárdonyi borbélyának küldött postán - tette hozzá. Az igazgatónőtől megtudtuk, a Lesz maga juszt is az enyém című Eisemann-dal is ezer szállal kötődik Gárdonyhoz: a dal kottáját maga a szerző jelentette meg, mert egy kiadó sem vállalta a kiadását. Kockázatosnak tartották egy olyan zeneszerző művét támogatni, akinek még csak egy ismert dala volt, a Szeret-e még? A kotta viszont nagyon népszerű lett, külföldre is eljutott. A magánkiadásnak köszönhetően a Lesz maga juszt is az enyém honoráriuma a szokásosnál magasabb lett, és ez volt az alapja a gárdonyi telek megvételének és a ház építésének is.

- A harmincas években a Velencei-tó híres volt vendéglőiről is: Anna főhercegnőt az akkori Babay étteremben (most Ponty étterem) fogadták, ahol József főherceggel ebédelt. A tábla sokáig őrizte ezt az emléket, mára azonban már csak Jungné Ági kitartó kutatásainak eredményeként tudhatunk erről is, és a többi nagyszerű eseményről, emlékről, amit fotón örökítettek meg elődeink - fogalmazott. A Mesél a múlt című tárlat augusztus 1-jéig látogatható a Velencei-tavi Galériában hétfő kivételével 18 óráig. A kiállítást Tóth István, Gárdony város polgármestere nyitja meg. A megnyitó után egy városi piknikkel egybekötött programmal folytatják a délutánt: a galéria melletti ligetben a közel 1400 digitalizált képből vetítenek majd, számítva a jelenlévők történeteire, emlékeire is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!