Gánt

2016.12.12. 16:48

Kinn a természetben tanulhatnak

Gánt - December 14-én, azaz szerdán a településen tartja meg projektzáró rendezvényét az Égigérő tanterem program. A kezdeményezés innen is indult négy éve.

Fejér Megyei Hírlap

A Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (Kokosz) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (Mme) mint konzorciumi partnerek 2012 májusában, a svájci-magyar együttműködési program támogatásával indította el az Égig érő tanterem projektet. A kezdeményezés arra épít, hogy semmi másra nem emlékszünk olyan sokáig és olyan pontosan, mint arra, amit megtapasztalunk.

- A Kokosz és az Mme olyan projektötletet valósít meg, melynek fő célkitűzése a közoktatási intézményhasználók, ezen belül is a gyermekek, diákok, pedagógusok, óvodapedagógusok, továbbá az erdei óvoda, illetve iskola szolgáltatók, családok, döntéshozók szemléletformálása, környezettudatosságának, környezetkultúrájának és környezet-etikájának fejlesztése, melyek segítik, megalapozzák és továbbfejlesztik a fenntartható életmód és az ehhez szükséges viselkedésminták elsajátítását, gyakorlatba való átültetését - tájékoztatott Magyarné Mihácsy Éva, az Mme munkatársa.

Az erdei iskolák népszerűsége töretlen. Az erdei és erdészeti iskolák hálózata két évtizede működik, évente ötvenezer tanulót fogadnak, lehetőséget kínálva a hazai erdei állatvilág, életközösség, az egész ökoszisztéma működésének megismerésére Fotó: Archív (Borbély Béla)

A projekt legnagyobb részét az erdei óvoda és iskola program népszerűsítése adja. A projekt országos lefedettségű, fő célkitűzése a Natura 2000-s területek bemutatása, népszerűsítése, továbbá a meglévő programok fenntartása, kiterjesztése, a program finanszírozási lehetőségeinek feltárására, szakmai javaslatcsomag kidolgozása, az erdei óvodai és iskolai szolgáltatók szakmai innovációjának biztosítása volt, elsősorban műhelymunkák, képzések, tanácsadások és tananyagfejlesztés formájában. A tíz helyszínen megvalósult akkreditált képzésben és műhelymunkában óvodapedagógusok, pedagógusok és szolgáltatók vettek részt - hangsúlyozta a szakember.

Az Mme részéről a projekt egyik legjelentősebb eredménye a Magyarország madarai honlapoldal létrehozása, amelyen 397 faj leírása szerepel. E honlapra épít a madárhatározó mobiltelefonos applikáció, amely több mint 30 000 letöltést ért meg napjainkig, és népszerűsége továbbra is töretlen - büszkélkedett a szakértő, s hozzátette: az elektronikus tudástár a projekt hatására további elemekkel bővült, így a Magyarország kétéltűi és hüllői és a Natura 2000 területek honlapfelületek nyújtanak új ismereteket a honlaplátogatók számára.

A siker nem marad el: a 2015 májusában átadott csipogo.hu gyerekhonlap látogatottsága jelenleg megközelíti az 50 000-et, a Kokosz honlapjáé pedig már bőven meghaladta a félmilliót.

A programban több megyei intézmény is részt vett, négy éve a projektindító konferenciát is itt, Gánton tartották. Mécs Csaba, a Kokosz elnöke akkor azt hangsúlyozta: a program egyik legfontosabb célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményez az erdei iskolai szolgáltatók és a pedagógusok között, ezzel nekik és több ezer gyereknek biztosítva a gyakorlati tapasztalatok megszerzését az elméleti tudás mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!