Gánt

2016.12.05. 13:01

A Jó szerencsét! köszönés a gántiaknak ma is sokat jelent - felvonultak, lámpást gyújtottak

Gánt – Bányászlámpásokkal vonultak fel idén is a település sok évtizedes bányászmúltjára emlékezők a Szalamander felvonuláson.

S. Töttő Rita

A svábság mellett van még egy fontos gyökere Gántnak, amely hagyományaival és emlékeivel a mai napig élénken ott él a helyi családok mindennapjaiban. Ez pedig valóban és szó szerint is a lábuk alatt taposott földhöz köthető érték, a bauxit, amely méltán tette a települést Európa első és leggazdagabb bauxitlelőhelyévé. Az 1926-ban nyílt bánya a helyi családok életében nagyon fontos szerepet játszott, hiszen megélhetést, munkát biztosított az embereknek. Bezárása, ha úgy vesszük, nem is volt olyan rég: 1962. december 31-én történt, amelyre a mai napig sokan emlékeznek és élnek ma is, akik a gánti bányában  dolgoztak.

A bányászok fáradságos munkájára, a bányászhagyományokra Gánton is Szalamander felvonulással emlékeznek. Első alkalommal Spergelné Rádl Ibolya polgármesterré választásakor, 2009-ben került sor a bányászfelvonulásra, amely azóta is minden esztendőben sokakat mozgat meg. Idén december 2-án szervezték a  felvonulást.

Fotók: Antal Andrea

– A mai napig fontosnak tartjuk ezt az eseményt, mert itt nem volt olyan család, amelyben ne lett volna bányász. A Jó szerencsét! köszönés nálunk még mindig sokat jelent – árulta el a polgármester, aki szerint a gántiak számára a bányászhagyományok a svábság mellett a legfontosabb értékek, amelyekre támaszkodhatnak. – Az egykori bányászok arcán a mai napig látni, hogy sokat jelent nekik egy-egy megemlékezés.

Közel kétszázan vonultak az esti utcákon pénteken, voltak, akik bányászlámpást is gyújtottak.

Érkeztek bányamérnökök, kohómérnökök, egyetemisták az eseményre., s itt volt Pataki Attila, okleveles geológus mérnök, Gánt tiszteletbeli polgára is. A település számára idén egy fontos örömhír is jutott erre a napra: megkapták annak a Szent Borbála szobornak a tökéletes másolatát, amely a munkásokat elszállásoló Bányatelepen, a bányairodában állt évtizedeken át. Ma a székesfehérvári Alumíniumipari Múzeumban található az eredeti darab, ennek a hiteles másolatát készíttette el Csurgó Lajos, az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület Fémkohászati Szakosztályának elnöke. Most még a templomban lesz a helye, de jövőre a tervek szerint Gánt-Bányatelepen létrehoznak egy bányász emlékhelyet, ahol Szent Borbála is újra otthonra találhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!