Foci

2015.12.16. 17:59

A megyei foci megújulása

Székesfehérvár - Megtartotta évzáró összejövetelét az MLSZ Fejér Megyei Igazgatósága. Az elnök, Bencsik István értékelte a lassan búcsúzó esztendőt, szerinte az előrelépés egyértelmű.

Horog László

- A Magyar Labdarúgó Szövetségben a nyáron megtörtént a tisztújítás, a közgyűlésen Csányi Sándor újabb öt évre kapott bizalmat az elnökséggel egyetemben. A megyei elnökségeknek és a bizottságoknak jövő év közepén jár le a mandátumuk, ezért az évzárón nem csak a 2015-ös esztendőt, hanem az elmúlt öt évet is értékeltük. Fél évtizede 6011 versenyengedéllyel rendelkező labdarúgó volt a megyében, ez most 11200. Nincs ennyi játékos, ez a valóságban 10000 megyei játékost jelent, ugyanis mintegy ezren kettős játékengedéllyel rendelkeznek. A növekedés rendkívül örvendetes. Hazánkban ma több mint 200 ezer labdarúgó van, ebbe beletartoznak a strandfocisták is - mondja Bencsik István.

- Minek köszönhető a létszám emelkedése?

- Fejérben elsősorban annak, hogy az öregfiúk, valamint a székesfehérvári és dunaújvárosi, kispályás bajnokságokat beintegráltuk az MLSZ versenyrendszerébe, ezáltal szervezettebb keretek között zajlanak a mérkőzések. Folyamatosan épülnek a pályák, öltözők újulnak meg, komolyabb edzőket is sikerül megfizetni. Egyáltalán nem mindegy, hogy a legkisebbek milyen képzést kapnak, amikor megismerkednek a játékkal. Azt nem mondom, hogy már ott tartunk infrastruktúra tekintetében, ahol egy osztrák csapat, de már nem kell szégyenkeznünk, ha egy külföldi együttes hozzánk látogat.

Bencsik István (balra) a 80 éves Hajós László, akit kitüntettek és az igazgató, Schneider Béla
Fotó: a szerző

- Tehát a létesítmények megújulnak. A foci színvonala is emelkedik?

- Maradva az utánpótlásnál, szép eredményeket értünk el, három alközpontban, nyolc körzetben, több mint kétezer gyerek kergeti a labdát. A korábbi gyengébb eredményeket sikerült feledtetni, a megyék összevetésében az első harmadhoz tartozunk. Intézményi keretek között, az iskolákban 4300-an futballoznak.

- A felnőtteknél is nő a kedv a futball iránt?

- Igen, ráadásul a színvonal is emelkedik. A megyei bajnokságaink különböző osztályainak nívója mindig is a hazai élmezőnybe tartozott, ezt jól példázza, hogy a megyeválogatottak tornáján tavaly a 4. helyen végeztünk, az idei évben pedig 2. helyen végeztünk, Baranyától kaptunk ki a Szigetszentmiklóson rendezett döntőben. Nyolc gárda jutott be a fináléba, a második helyen léptünk tovább, az elődöntőben Pest megyét vertük, a fináléban Baranyától 4-1-re kikaptunk. Jó lett volna nyerni, de az ezüst is örvendetes, komoly dolog, hogy a második legjobb megyei válogatottal mi rendelkezünk. Ami még fontos: a fegyelmi ügyek száma az utóbbi időszakban jelentősen csökkent, ami reményeim szerint annak is köszönhető, hogy az igazgatóságunk által a csapatokhoz rendszeresen eljuttatott üzenetek meghallgatásra lelnek. A fegyelmi bizottságunk kiszámítható és következetes döntéseket hoz, valamint az együttesek figyelmét minden értekezleten felhívjuk a fair play, a tiszta játék szellemére. A magyar labdarúgás jövője miatt döntő, hogy a nemzeti csapatunk 44 év után ismét ott lesz az Eb-n, ráadásul fehérvári labdarúgókkal. A Videoton FC bajnoki címe is rendkívüli siker volt májusban. A diadal komoly motivációt jelent az alacsonyabb osztályokban szereplő, megyei futballisták számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!