Foci

2012.07.02. 17:23

Alex, a céltudatos fiatal

Székesfehérvár - A 24 éves fehérvári születésű Zinnyatullin Alex évek óta a nemzetközi futball világában dolgozik, foglalkozott a Sahtar Donyeckkel, a Barcelonával, s legutóbb az Eb-n munkálkodott.

Matók János

Itt él közöttünk egy 24 éves fehérvári fiatalember, Zinnyatullin Alex, akiről csak kevesen tudják, hogy karrierje egyre magasabban ível a labdarúgás nemzetközi világában. Örökmozgó gyermekként hamar Dunaújvárosba került, ahol tornászként  háromszoros magyar bajnok lett, miközben Csollány Szilveszter és Supola Zoltán barátságát is elnyerte. Aztán sportágat váltott, mert a tornánál többre vágyott: focizott a Vidiben, ahol Gévay Zsolt, Megyes Dávid és Boda Péter  csapattársa is volt, majd a Fradihoz került, ahol    Gyömbér Gáborral  is együtt kergette a bőrt. Talán 16-17 éves lehetett, amikor Ukrajnába - édesapja, Farid onnan települt át Magyarországra -, a Metallurg Donyeckhez került, majd fél évre  Örményországba, Jerevánba. Ott kétszer is komolyan megsérült, így visszatért a Vidi ifihez, és itt fejezte be az aktív játékot.   Közben elvégezte a Lánczos Gimnáziumot, s elkezdett tanulni a Kodolányi Főiskolán, amit viszont még nem fejezett be. 


 
- Mert a jelenlegi hivatásom fontosabb volt, ugyanis sikerült beilleszkednem egy angol tulajdonú német céghez, az OT Events und Sporthoz, ahol sportesemények szervezésével foglalkozunk. Az első munkám  2009-ben az  UEFA-kupadöntő volt Isztambulban, ahol a Sahtar Donyeck különösen fontos, VIP embereiért voltam felelős. Azóta  folyamatos a pályafutásom. A Sahtarral   cégünknek,   amelyben egyébként már a második számú vezető vagyok,   16 éves  a kapcsolata, így a Donyeckbe utazókkal, legyen az a Barcelona, az Arsenal,  a Partizán Belgrád, de bármely más BL-résztvevő  klub, az ukránok ajánlása alapján szintén mi foglalkozunk - mutatta be a munkáját Alex.

- Két éve hazánkban is képviseletet nyitottak, amelynek ön a vezetője, s magyar csapatokkal is dolgozott már.
 
- A Zalaegerszegnek, a Kecskemétnek és a Győrnek is partnerei voltunk nemzetközi szerepléseiknél, de a Vidinél Paulo Sousának is felajánlottam a segítségünket. Lényegében egész Európában, Angliától  - ahol öt évig éltem, s hamarosan megkapom az állampolgárságot - Kazahsztánig jelen vagyunk a futball világában, és én is alaposan megismertem már ezt a szakmát. De nem csak profi, amatőr sporttal és klubokkal is foglalkozunk, mert fontos.

- Legutóbbi feladatuk a mostani Európa-bajnokság volt.
 
- Ennek az a története, hogy az UEFA mind a 16 Eb-résztvevő nemzetnél kijelölte a hivatalos utazás-szervező partnereit, s Németországból minket választottak ki. Három hétig voltunk Ukrajnában, ahol a kapcsolatunk miatt helyieknek számítottunk. Logisztikai vezetőként többrétű feladatom volt, például az UEFA, a Heineken és a Coca Cola megkülönböztetetten fontos vendégeire kellett ügyelnem. Így a németek mellett hollandokkal és angolokkal is volt dolgunk. Nagy örömünkre az UEFA a 16 kiválasztott partner közül minket, a legkisebbet értékelt a harmadik legjobbnak.

- Jól sejtem, hogy még magasabb célok vezérlik?
 
- Így igaz, egy éven belül szeretném megszerezni az UEFA meccsszervező- és a játékosügynök licenszét, s biztos vagyok benne, hogy sikerül is. Mert a saját példámmal szeretném bebizonyítani azt, hogy egy fehérvári magyar fiatal is elérheti a céljait. Akarni, nem csak beszélni kell róla. Én kőkeményen mindent megteszek ennek érdekében.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!