Vb 2022

2022.12.13. 11:45

Mbappé a pontos kiejtés és nem „Embappé”

Nemsokára kétszeres világbajnokok lehetnek, érdemes tisztázni, miként ejtjük Kylian Mbappé és Antoine Griezmann nevét. Nem könnyű.

NEMZETISPORT.HU

A francia Kylian Mbappe (b) és az ausztrál Aaron Mooy a katari labdarúgó-világbajnokság D csoportjának elsõ fordulójában játszott Franciaország-Ausztrália mérkõzésen az al-vakrai al-Dzsanub Stadionban

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Még a világbajnoki közvetítésekben megszólaló kommentátorok, szakértők gyakorlata is megoszlik, van, aki próbálja csupán a fiatal francia zseni nevének két kezdő mássalhangzóját ejteni, ahogyan írják és van, aki betold a név elejére egy ejtéskönnyítő magánhangzót, egy „e” hangot. Ismerjük ezt a jelenséget, a magyartól némileg idegen mássalhangzótorlódást, az önmagában egymás mellett nehezen kimondható két hang problémáját egyszerűen és önkényesen feloldja a mindennapi használat. Bizonyára mindnyájan hallottunk már embereket, akiknél Disztl Péter vagy László egyszerűen „Disztli”, Mádl Ferenc „Mádli”, a Lidl üzlet pedig „Lidli”. De, hogy nem csak a mi nyelvünk törik bele a naponta rekordokat döntögető csatár nevébe, arra bizonyíték, hogy amikor megnyugvást keresve nemzetközi hanganyagok után kutattam a neten, mindkét kiejtésre találtam magabiztos ajánlásokat. Íme az „Embappé”-tábor igazát alátámasztó bizonyíték 211 ezer megtekintéssel, angolul felvezetve a megoldást, francia akcentussal:

Itt Kylian és a papája is többször megszólal, igazán odafigyelhettek a műsor készítői a kiejtésre, és nincs ott az „e” hang a "Mbappé" előtt:

Ez a változat ugyan az angol nyelv felől közelít, nem is franciás a kiejtés, de a kezdő magánhangzók ügyében egyértelműen leteszi a voksát ez a hölgy is, a pluszban betoldott „e” hang ellen:

És mi arra hajlunk, hogy neki van igaza.

„Grízmán” vagy „Griezmann”?

Azt gondolnánk, hogy ez aztán nem is kérdés, régóta mindenki „i”-t és nem „ie”-t mond a francia támadó nevében. Csakhogy ez is rendhagyó eset. Hiszen a név német eredetű, a focista papájának családja Németországból származik, ráadásul eredetileg „Griesmann”-nak írta a nevét.

Forrás: nemzetisport.hu

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!