Ercsi

2014.06.30. 17:00

Megmentőt vár az ercsi kápolna

Ercsi - Eötvös József a Batthyáni-kormányban, majd a kiegyezés után is oktatási miniszter volt. Jelentős reformok fűződnek a nevéhez.

Tribolt Lajos

Báró Lilien József halálakor 1828-ban, felesége Szapáry Julianna férje temetkezési helyéül a régi romos kápolna helyére újat építtetett a Felső szőlőknél a Mária-forrás felett. Ez mégjobban fellendítette a búcsújáróhely népszerűségét is. Lányukat, Lilien Annát vásárosnaményi Eötvös Ignác vette feleségül. Így került a Mária Teréziától bárói rangot kapott Eötvös család Ercsibe. Gyermekük Eötvös József 1813. szeptember 3-án született Budán, gyermekkorát azonban csaknem kizárólag anyai nagyatyjánál Lilien Józsefnél töltötte. Iskoláit magánúton Ercsiben végezte, ifjúkorát is legszívesebben a kastélyhoz tartozó vendégházban töltötte barátaival a reformkor nagyígéretű ifjaival. Ercsihez mindíg is vonzódott, bár édesapja tönkre ment. Végső nyughelyéül a nagyszülői kápolnát jelölte meg, így Ercsiben helyezték örök nyugalomra a Mária kegyhely kápolnában 1871-ben. Az 1874-ben közadakozásból felállított obeliszket Ybl Miklóssal építtette az emlékező és hálás utókor.

A településtől távolabb található kápolnát sajnos sírrablók, vandálok látogatták meg. A község többször is rendberakatta, ám a vandalizmus megismétlődött. Szabó Tamás polgármester úgy emlékszik, utoljára 1983. körül volt tető csere, festés, felújítás, még vitrinek is kerültek a kápolnába. A közelben egy szabadidőparkot is kialakítottak, ahova brigádok, közösségek jártak ki, Ez a kilencvenes években megszűnt. A kápolnából és róla minden mozdítható eltűnt, a tetőt kövekkel bedobálták. A többit megtette az időjárás.

Az egyházi tulajdonban lévő kápolna felújítására nyertek 25 milliót, de az kevés volt. Mire egy másik pályázaton bejött hétmillió, elveszett a 25. Szomorú így látni az egyik legnagyobb magyar oktatáspolitikus sírkápolnáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!