Enying

2013.06.27. 13:08

Először rendeztek Szent Iván éji ünnepet Enyingen

Enying - A hangulatból ítélve remélhetőleg jövőre is megrendezik a Szent Iván éj tiszteletére először megtartott ünnepet. A Varnyú Country és a Magma Tűzszínház csodálatos produkciót hozott.

Sziládi Béla

Emberemlékezet óta először rendeztek Szent Iván éj tiszteletére ünnepet Enyingen. A művelődési ház és könyvtár dolgozói igazán kitettek magukért, hogy akik az eső ellenére vették a bátorságot, és rászánták az estéjüket, azoknak maradandó élményben legyen részük. És lett is. Bebizonyosodott, hogy nem kell száz kilométereket utazni ahhoz, hogy hosszú időre fel tudjunk töltekezni színvonalas, belső útravalóval.

Elsőként a Varnyú Country együttes kezdte szórakoztatni a gyermekeket fülbemászó dallamokkal, mozgatta őket feladatokkal, és táncra invitálta a hálás fiatal közönséget. (Az együttesről talán annyit érdemes tudni, hogy  1990-ben alakultak a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán, s azóta bejárták szinte egész Európát.) Közben díszeket és koszorúkat kötöttek abból a százféle csodás virágból, amelyet a növények nagy ismerője, Megyeri Sándorné gyűjtött a közeli Józsefkúti árokban.

A Varnyú Country nagy hangulatot teremtett Enyingen (Fotó: Lovász Lilla)

Az alkalomhoz, és más időpontokhoz kötődő időjárási megfigyelésekhez kapcsolódó hagyományokból kiindulva Németh Lajos meteorológus beszélt az időjárási jelenségekről, az éghajlatváltozásról, a demográfiai robbanásnak és az iparosodásnak az éghajlatra gyakorolt hatásáról, eljutva addig a pontig, ahol már Földünk jövője szerepel, és, hogy ebben hol a mi helyünk.

Amikor aztán újra a Varnyú Country vette át a szerepet, mindenki szava elállt, szíve megdobogott, a fiatalok örültek, az idősek szeme könnybe borult, táncra mozdultak a lábak, tapsra a kezek, énekre a szájak, és egy csodálatos öröm-estén együtt énekelte a közönség a valamikori tábortüzek dalait, Illés, Omega, Fonográf, Bojtorján örökbecsűit, együtt indult a közönség Miskolcra, és tizennégy évesen kollégiumba.

Ha lehetett volna, talán soha nem engedi el a hálás publikum a pillanatot, amikor újra élhette fiatalságát, vagy a fiatalok egybe forrhattak a generációkkal előttük járókkal (tényleg: vajon ők honnét ismerik ezeket a dalokat?). Amikor már mindenki azt hitte, hogy az estét már nem lehet tovább fokozni, következett a Magma tűzszínház Fényhalászok című előadása. A teremtésmítoszból elindulva a bűnbeesésen át érkezett meg a tűz mítoszáig egy hihetetlenül tehetséges táncosnő, Farkas Linda tűzvarázslata. Aki jelen volt, csak elszorult torokkal hagyhatta el a helyszínt, hogy a skandináv hagyományoknak megfelelően tüzet ugorjon, vagy magyarosan szalonnát süssön, vagy csak úgy táncoljon a tűz körül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!