Enying

2013.05.23. 10:25

Az ász pilótára emlékeznek Enyingen

Szentgyörgyi Dezső emlékét méltó módon őrzik Enyingen, ahol ifjú éveit töltötte. A Hősök-napi megemlékezésre a városba látogat Horthy Éva Georgia és Buzánszky Jenő.

V. Varga József

A háborúban Szentgyörgyi Dezső több mint 300 bevetéssel és 33 légi győzelemmel büszkélkedhetett. A legendás ász pilóta emlékét méltó módon őrzik a mezőföldi kisvárosban, ahol ifjú éveit töltötte.

Vitéz Szentgyörgyi Dezső emlékét méltó módon őrzik Enyingen (Fotó: A Szentgyörgyi család)

Az emlékbizottság és a település önkormányzata május 26-án, vasárnap 16 órától immár huszonötödik alkalommal rendezi meg Hősök-napi megemlékezését a városban. Az ünnepség az Árpád-szobornál kezdődik, majd a második világháborús repülőtiszt, vitéz Szentgyörgyi Dezső emléktáblájánál, a művelődési háznál folytatódik, felidézve a legendás ász pilóta alakját, tetteit. Beszédet mond Pődör Gyula polgármester, megemlékeznek a hősökről, a katonákról a történelmi egyházak képviselői, a résztvevők mindegyik helyszínen koszorúznak.

A Szentgyörgyi család neves vendégeket is hívott a megemlékezésre: a Kanadában és az Egyesült Államokban élő Horthy Éva Georgia festőművészt és Buzánszky Jenőt, a Nemzet Sportolóját, az Aranycsapat hátvédjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!