Enying

2011.10.28. 05:05

Élhetőbb várost szeretnének

Enying - A térségben 26 százalékos a munkanélküliség. Sokkoló adat! A munkahely-teremtés elsődleges, de az önkormányzat szándéka ehhez kevés - kezdte a sűrűjével beszélgetésünk elején a kisváros polgármestere -, hiába hajtják minden erejükkel.

V. Varga József

A  választások óta egy év telt el, számvetésre is alkalmas. Nem titkolják: hónapról hónapra élnek, az új képviselő-testület 150 millió forintos működési hiányt örökölt elődeitől. Lépni kellett  -húzta alá Pintér György polgármester. Fájdalmas intézkedésekkel, de megkezdték az intézményrendszer átszervezését: a szolgáltató intézményt megszüntették (kisebb létszámú városgondnokság alakult), az összevont gimnáziumból és általános iskolából pedagógusokat bocsátottak el - a leépítés így összesen 20 személyt érintett. 
 Az intézkedések mintegy 60-70 millió forintos megtakarítást eredményeznek jövőre - ami szükséges, de nem elégséges -, a képviselőknek tovább kell gondolkozniuk azon, hogyan tudják eltüntetni a fent maradó hiányt.
 Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok őszi támogatására várnak: az önhiki szigorúan működési kiadásokra fordítható.
  A polgármester a szennyvízcsatornázásról jó hírekkel szolgált, a mintegy 3 milliárd forintos nagyberuházás kivitelezésére és a mérnöki tevékenységre kiírják a közbeszerzési pályázatot, a munkálatok várhatóan 2012 márciusában kezdődhetnek.
A csatornázottság a munkahely-teremtés szempontjából is mentőöv lehet.  

 Megújult a városi bölcsőde: bővítették, felújították, korszerű konyhát alakítottak ki, a gyermeklétszám 20-ról 30-ra nőtt. A rendelőintézet és az okmányiroda térségi szerepe elvitathatatlan. Tavasszal megkezdték a településen a szelektív hulladékgyűjtést, a papír- és a műanyaghulladékot ingyenes gyűjtőzsákokban szállítja el a szolgáltató a házaktól. A város a balatoni hulladékgazdálkodási konzorcium tagja, az év során kialakították a lakossági hulladékudvart, folyik az engedélyeztetési eljárás, január elején nyitnak. Az illegális lerakókat egyszer s mindenkorra szeretnék megszüntetni.
- A nehézségek ellenére az önkormányzat nem mondott le fejlesztési elképzeléseiről - emelte ki az elöljáró. Városi piacot és szabadtéri piacot alakítanának ki az egykori áruházi épületben, illetve környékén. A pályázat beadási szakaszához érkezett: a 15 millió forintos támogatás mellé 4 milliót kell letenniük önerőként. A városi rehabilitáció részeként  a Batthyány-kastély korábban megújult szárnya mentén, a miliőbe illeszkedően  felújítanák a Petőfi parkot a szabadtéri színpaddal egyetemben, játszótér és parkoló készülne.     
Az önkormányzat, a  városvezetés kinyilvánította szándékát: Enying múltja okán mindenképpen járásközponti szerepre törekszenek. 
 Pintér György végezetül aláhúzta, jelszavuk egyértelmű: - Fogjunk össze, tegyük élhetőbbé lakóhelyünket, tegyük élhetőbbé a várost!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!