Lutter Imre jó előre megtervezte az életét

Elsősorban ember, amellett művész és a versek szerelmese – így indítja honlapját Lutter Imre Wlassics- és Radnóti-díjas előadóművész, akit időnként a Jóban Rosszban című TV2-n futó sorozatban, az ördög ügyvédjeként is láthatunk. Szeptemberben ismét útjára indult a Sorok között Lutter Imrével című műsora az ATV-n, ahol ismert emberekkel kendőzetlenül beszélget arról, hogyan változtatta meg az életüket egy vers, és hogy mit gondolnak a világról.

Lutter Imrével a Vasárnap Reggel újságírója készített interjút.

Versmondó előadóművész, producer, újságíró, drámapedagógus. Ennyi titulus mellé még elfér a színész is?

Hogyne, büszke vagyok arra, hogy a pódium és a képernyő mellett a színpad is otthonom. Annak idején az egyik első komolyabb felkérésemet a Gózon Gyula Kamaraszínháztól kaptam, ahol a Csodálatos Óz!-ban a Nyugorok vezérét alakítottam. Gyermekkoromban Nyíregyházán állítottuk színpadra a Légy jó mindhalálig című darabot, amiben a főszereplő Nyilas Misi karakterét formáltam meg. Ezzel az előadással bejártuk a Kárpát-medencét. Később sorra jöttek a népi színjátékok, versmondás, gimnáziumban a ZIG Singers nevű könnyűzenei kórus, később pedig már a saját estjeimmel szórakoztattam a közönséget a Merlin Színházban, a Pesti Vigadóban, Miskolcon, Pécsett, Sopronban, Nyíregyházán, Budakalászon, sok helyütt vidéken, és szerte az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Mit lehet tudni ezekről az estekről?

Színházi igényű dramatizált vers-történetek, tehát valójában versszínházi előadások. A legnépszerűbb talán az Ócska keringő, ami a születés, a szerelem, a felnőtté válás, a hit, a haza és az elmúlás tematikáját táncolja végig, sajátos dramaturgia mentén. A műsor egyszerre szórakoztató és megrázó, a megelevenített hangulatok, élethelyzetek azt éreztetik, hogy a magyar líra nem egy elvont, megfoghatatlan, szürreális valami, hanem sokkal inkább maga az élet. A repertoár, a klasszikus költők és írók, Arany János, Vörösmarty Mihály, Ady Endre, Karinthy Frigyes, Örkény István, Nagy László, József Attila, Radnóti Miklós, Kosztolányi Dezső, Ratkó József, Weöres Sándor műveiből áll össze. Hat színpadi részben játszódik, az épp aktuális idősíktól függően, magam teremtem meg az egyes díszletelemeket és viszem a kellékeket az előadás részeként a színpadra, a nézők előtt változom gyerekből felnőtté és múlok el, mint az élet, s közben a zenei hangulatokat is magam teremtem meg zongorán. Az előadásnak nagy sikere van itthon és külföldön egyaránt, Los Angelesben, West-Hollywoodban különösen nagyot robbant.

Itthon még műsoron szerepel ez az est?

Ez is, illetve Takács Bencével közösen elkészítettük a Vers pingpong című improvizációs versestünket, ahol a nézők által helyben kitalált témákra mondunk verseket, gyakorlatilag egymásnak dobálva a labdát. Az izgalmas, olykor felhőtlen és humoros, máskor húsba vágóan kemény és könyörtelen, őszinte szópárbaj minden verse újraíródik a színpadon. Előfordul, hogy a saját világunkat költjük versbe, egyedi hangvételben, klasszikus és kortárs szerzők tollából, egészen a katarzisig.

Legutóbb elvállalt egy szerepet a TV2-n futó Jóban Rosszban sorozatban…

Méghozzá az ördög ügyvédjeként, Dr. Csanádyként találkozhat velem olykor a közönség. A karakterem szerint főleg rossz fiúkat védek. Az elmúlt években többször, több bűnelkövető miatt keveredtem vitába a csillagkúti rendőrökkel, s persze élveztem a forgatás minden pillanatát. Annak idején egyébként én voltam a az egyik vezető szerkesztője és forgatókönyvírója a TV2-n futó Katalin bírónő című sorozatnak. A műsorban rendesen végrehajtottuk a peres ügyleteket, és Katalin bírónő pedig minden adás végén ítéletet is hozott. Szóval az egyik végzettségem, ami jogász, olykor konkrétan összekapcsolódik a művészi pályámmal, ami nagyon izgalmas.

Meséljen, az ősz mivel fog telni?

Jó előre megterveztem az életemet, itt már csak az a kérdés, hogy a járvány második hulláma mennyire borítja fel az életünket, mennyire lehet előre tervezni. A Magyar Versmondók Egyesületének elnökeként sok a teendő: idén immár ötödik alkalommal hirdettük meg a Nemzeti VERSenyt, valamennyi korosztály számára a világ teljes magyarságának. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása és megfilmesítése. Az online fordulókat követően az élő szuperdöntő a Nemzeti Színházban zajlik november közepén. S közben az ország hét nagyvárosában segítünk a NépmesePontok szakmai munkájában, éppen most jelent meg egy évtizedekre visszamenőleg egy hiánypótló könyvünk, a Népmesék szóban, írásban, képben című szakmai kötet a jelenkori legnagyobb szakemberek közreműködésével, s közben tovább folynak a „vers mindegy kinek” internetes sorozatom versfilmes forgatásai. Amennyire csak lehet, a műsorom készítésére is koncentrálok, a Sorok között Lutter Imrével szombat esténként fut. Szeptember közepén komolyan elstartoltunk az első vendégemmel, Sváby Andrással. A vendégek között olyan nevek szerepelnek, mint Pásztor Erzsi, Farkas Bertalan, Király Viktor, Koltai Róbert vagy Korda György, akik egy-egy vers kapcsán őszintén és kendőzetlenül mesélnek a magánéletükről, az érzéseikről.

Az ön életét melyik vers változtatta meg?

Én mesék, versek és dalok között nőttem fel, a szüleim, nagyszüleim és nővérem is sokat adtak ahhoz, amivé lettem. Hat éves koromban olvastam el először Petőfi Sándor Szüleim halála című versét, ami annyira megérintett, hogy sokáig nem tudtam szabadulni az érzéstől. Nagyon sokat adott Zelk Zoltán, Tamkó Sirató Károly, később József Attila, Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Reményik Sándor. S egyszer csak megtalált Ady Endre Áldásadás a vonaton című verse, ami egy csodálatos szerelmes elválás. Később meghatározta a pályámat Karinthy Frigyes Nihil című verse, ami egyértelműen lefekteti, hogy a művészetben és az életben is a legfontosabb a hitelesség és az érzések.

Szülővárosa, Nyíregyháza mennyire határozta meg a későbbi életét?

Nagyon, nekem jó pedagógusaim voltak, ami egyféle iránytűként hatott rám. A színház, a könnyűzene, a versmondás mind azt mutatta meg, hogy egytől-egyig én vagyok, az én kifejezőeszközeim, és korán ráéreztem arra, hogy a szövegekben rejlő valódi pillanatok komolyan hatni tudnak a közönségre. Valahogy kimondatlanul is a költészet és a versművészet felé vettem az irányt.

Akkor miért a jogi karra ment?

A szüleim szerették volna, hogy jogi diplomát szerezzek. Azt mondták, hogy legyen egy papír a kezemben, ami egy életre biztosítékot jelent. Ennek fényében a Miskolci Egyetem jogi karán kezdtem az egyetemi éveket. Sok mindent kaptam itt, igazi almamater volt, és megváltoztatta az ember gondolkodásmódját, precízebbé, komolyabbá, felelősségteljesebbé tette. Ma is jó viszony van a campus és köztem, gyakorta hívnak előadást tartani, természetszerűleg inkább a szakmai életem, mint a jog kapcsán.

Majd egy nagy fordulattal 2009-ben jelentkezett a Színművészetire.

A drámapedagógia szakra, mert a jogi egyetemmel párhuzamosan megszereztem az előadóművész végzettségemet is. Ezt követően az Eszterházy Károly Egyetemen vehettem át az újságíró/műsorvezető képesítésemet.

Országos ismertséget először TV2 száguldó riportereként szerzett.

Akkoriban indult a csatorna ma is futó reggeli műsora, a Mokka, eredetileg Liptai Claudiával és Havas Henrikkel. A főszerkesztőmmel, Szörényi Péterrel minden reggel fogadtunk, hogy nekünk vagy a konkurens csatorna reggeli műsorának lesz nagyobb a nézettsége azonos idősávban. Rendszerint én vittem el a pálmát, és sokáig kutatták is a siker titkát. Aztán Péter, vagy talán Sváby András megkérdezte a takarítónőjét, aki partvissal a kezében ácsorgott a készülék előtt, hogy miért nézi, ő meg erre rávágta, hogy: szórakoztató és mindig versben beszél! A két megállapítást aztán sokan visszaigazolták.

Tavaly egy világrekordot is felállított, 24 órán keresztül mondott verset a Fészek Klubban.

A költészet napján délelőtt 10-kor elindítottam „A vers ötven árnyalatára” keresztelt világrekord kísérletemet, ahol valóban több mint 24 órán át, óránkénti 5 perces szünettel, közönség és tanúk előtt mondtam verset, megállás nélkül. Az eseményhez közismert emberek és művész barátok is csatlakoztak, akik a rövid pihenőim alatt szórakoztatták a közönséget.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Várd a vendégeket a legédesebb linzerekkel az ünnepek alatt!

Hozzászólások

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Nincs karácsony töltött káposzta nélkül – klasszikus recept a Mindmegettétől
szponzorált tartalom
Vásárolj Kiváló Minőségű Élelmiszert!
Bajnokok Ligája
Nem sikerült a bravúr, legyőzte a Fradit a Barcelona
Bajnokok Ligája / 1 órája
Élesedett a helyzet Gulácsiék csoportjában, továbbjutott a Dortmund
A legutóbb döntős Paris Saint-Germain idegenben 3-1-re legyőzte a Manchester Unitedet a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének ötödik fordulójában.
Gyász
Ne félj, mert megváltottalak, Neveden szólítottalak, Karjaimba zártalak, Örökre enyém vagy. Fájó szívvel, de Isten akaratában megnyugodva, a család tudatja, hogy Dr. GODA LAJOS 2020. november 28-án, életének 69. évében szentségekkel megerősítve Teremtőjéhez hazatért. Életével, valamint orvosként és lelkipásztori kisegítőként végzett munkájával Isten szeretetét hirdette és az emberek gyógyulását szolgálta. Földi maradványait 2020. december 4-én, pénteken 14:00 órakor helyezzük örök nyugalomra a felcsúti Pozsonyi utcai temetőben. Lelki üdvösségéért a temetés előtt, 13:00 órakor gyászmise lesz a felcsúti Nagyboldogasszony templomban. A gyászmisét a bicskei katolikus plébánia youtube csatornáján élőben közvetítik. A Digi tv előfizetői a Puskás TV adásában később visszanézhetik. Arra biztatunk mindenkit, hogy a koronavírus járvány miatt, egészségének védelme érdekében online kapcsolódjon be a gyászszertartásba. https://www.youtube.com/watch?v=srJ__TcstrQ&feature=emb_err_woyt&ab_channel=BicskeR%C3%B3maiKatolikusPl%C3%A9b%C3%A1nia AZ ÖRÖK VILÁGOSSÁG FÉNYESKEDJÉK NEKI!
Nekrológ egy tisztességes ember emlékére! FEKETE TIBOR alezredes 89. éves korában elhunyt. Az MHSZ Fejér Megyei Központjának helyettese, majd az Országos MHSZ központba helyezték műszaki és gazdasági osztályvezetőnek. Országosan és nemzetközileg is elismert ember volt. Németül, szerbül, horvátul és egy kicsit oroszul is beszélt. Közvetlen, jó humorú, jó kommunikációs készséggel bírt. Segítőkész volt. Szerették a főnökei, beosztottjai, kollégái és a nagyon sok barátja. Remek ember volt. Temetéséről később lesz tájékoztató.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy TÓTH JÓZSEFNÉ szül. Sztojka Julianna 70. életévében elhunyt. Temetése 2020. december 4-én 14 óra 30 perckor az abai katolikus temetőben lesz. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
"Nem dobog már a szív, mely jóság tükre volt, ajka sem szól többé, mert lezárt, holt. Megállott a kéz, mely csak adott, soha semmit nem kért és el nem fogadott." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HELT MIKLÓS a kenyérgyár volt dolgozója 2020.11.13-án életének 67. évében elhunyt. Temetése 2020.12.04-én 13 órakor a Béla úti temetőben lesz. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy VÁGNER PÁLNÉ szül. Varga Mária 2020. november 22-én életének 78. évében örökre megpihent. Temetése 2020. december 3-án 15 órakor lesz a nádasdladányi katolikus temetőben. Gyászoló család
"Küzdelmes volt az út, amely most véget ért. Fáradt tested megpihenni tért. Végső utadon indulj megnyugodva, Szeretetünk elkísér égi otthonodba." Szomorú szívvel tudatjuk, hogy édesanyánk, nagymamánk, dédikénk ÖZV. FRANK JÓZSEFNÉ született Tulisz Margit 86 éves korában örökre megpihent. Felejthetetlen halottunktól 2020. december 5-én, szombaton 14 órakor veszünk végső búcsút a balinkai temetőben. Egyúttal köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek és gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy FAZEKAS SÁNDORNÉ Piroska szerető szíve 80 éves korában 2020. november 19-én örökre megpihent. Temetése 2020. december 3-án 12.30 órakor lesz a Béla úti temetőben. Gyászoló család
"Hiába mentél más házába, itt minden olyan, mintha visszavárna! Ha ránk gondolsz a messze égi partról, szinte hisszük, hogy most is élsz: csak alszol." Fájó szívvel emlékezünk ÖZV. VÉBER JÓZSEFNÉ halálának 1éves évfordulóján. Soha nem feledünk, örökké szeretünk. Szerető gyerekeid és családjaik
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAP JÓZSEF 86 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 7-én 13.30-kor lesz a Homoksori református temetőben. A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." TURY-NAGY SÁNDOR ÁRPÁD 67. életévében becsukta szemét örökre. Temetése: 2020. december 3-án 10 órakor a Csutora temetőben. Kérjük, hogy a részvétnyilvánítást mellőzzék. Gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott, pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy BAUER JÁNOSNÉ szül. Radványi Mária 2020. november 23-án életének 89. évében örökre megpihent. Temetése 2020. december 07-én 11 órakor lesz a vértesacsai katolikus temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesanyánk DÁVID JÓZSEFNÉ szül. Kossa Julianna 2020. november 23-án, életének 96. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2020. december 1-én 15 órakor lesz a sárkeresztesi református temetőben. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, ZIMMERMANN JÓZSEFNÉ szül. Müller Mária, velencei lakos, a székesfehérvári Fő utcai Csemege volt dolgozója életének 77. évében elhunyt. Temetése szűk családi körben december 8-án 10 óra 30 perckor lesz a székesfehérvári Csutora temetőben. A gyászoló család
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre!” Megtört szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SZABÓ KÁLMÁN pákozdi lakos, a Garzon Bútorgyár volt dolgozója életének 68. évében hirtelen elhunyt. Temetése 2020. december 5-én 11 órakor lesz a pákozdi temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik szerettünket utolsó útjára elkísérik, gyászunkban bármily módon osztoznak! A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy KÁLMÁN JÓZSEFNÉ szül. Kossa Sarolta 89 éves korában elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2020. december 4-én 12 órakor veszünk végső búcsút a Hosszú temető ravatalozójánál. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik a búcsúztatásán részt vesznek és fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÓZSEFNÉ született Bognár Erika 56 éves korában elhunyt. Temetésére 2020. december 4-én 9 órakor, szűk családi körben, a Béla úti temetőben kerül sor. A gyászoló család
"Olyan csend van így nélküled, hogy szinte hallani, amit utoljára akartál mondani..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy CZIBIK ISTVÁNNÉ szül. Németh Klára csákvári lakos, 88 éves korában elhunyt. Temetése 2020. november 28-án 11 órakor lesz a csákvári katolikus temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, hogy gyászunkban együttérzéssel osztoznak. A gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk, hogy KOLOSZÁR IMRE székesfehérvári lakos, volt honvédségi dolgozó 2020. október 28-án, 79 éves korában elhunyt. Temetése 2020. december 4-én (pénteken) 14 órakor a Hosszú temetőben lesz. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy a szeretett édesanya és nagymama KISS LÁSZLÓNÉ szül. Csuti Mária a Szent György Kórház nyugdíjasa szép és tartalmas életútja végén 2020. november 18-án 89 éves korában végleg elaludt. Drága halottunkat 2020. december 1-jén 14 órakor a Béla úti temetőben helyezzük örök nyugalomra. Gyászoló család
Kegyelettel emlékezünk az 1 éve elhunyt HUSZÁR ISTVÁNNÉ Holl Veronikára, Mamira Szerettei
Húsz csomag / 2 órája
Mikuláscsomagok érkeztek a SZÉNA Egyesülethez
Héjj Vivien
Covid-19 / 2 órája
Élvonalbeli tesztelés a kosarasoknál
Kecskés Zoltán
Járvány / 2 órája
Egészségügyi konferencia lesz a Puskásban
Kecskés Zoltán
Győzelemre fel! / 2 órája
Rúgd be úgy, mint Kubala – Ötvenezer nevezőt várnak az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságra
Káldor András
NB III / 2 órája
Kitartó fehérvári-küzdés a Tatabánya ellen
Krebsz András
Hagyomány / 2 órája
Alba-adomány
Káldor András