Kutatás

2024.04.20. 20:00

Nekem like - neked sértés: itt az első magyar emoji-körkép

Szinte minden magyar internetező használ hangulatjeleket, mégis a háromnegyedüknél előfordult már, hogy nem ismerte egy-egy emoji jelentését - derül ki a Yettel országos, reprezentatív kutatásból, melyet a Noguchi tett közzé. A mosolygó fej vajon kedves vagy negatív jelző? Mit jelenthet a vörös zászló, a bohóc vagy a barack?

Feol.hu

Eltérő generációk - eltérő értelmezés

Fotó: Illusztráció/pexels.com

A felmérésből az is kiderült, hogy leggyakrabban a 26-35 évesek fejezik ki magukat hangulatjelekkel, az életkor növekedésével aztán az emojik használata folyamatosan csökken. 

A leggyakrabban használt hangulatjelek közé tartozik a vörös szív, a mosolygó fej, a könnyesen nevető arc, a szíves, mosolygó arc, illetve a csókot küldő fej. Érdekesség, hogy míg világszinten a like jel és a hangosan síró arc is szerepel a top ötben, itthon ezek kevésbé népszerűek. Guld Ádám médiakutató szerint a szimbólumok használata és a képiség egyre nagyobb szerepet kap az online térben, ez minden generációra jellemző, de különösen igaz a digitális trendszetternek tartott Z generáció (1995-2009 között születettek) esetében. 

A kutatás alapján hazánkban is jól megfigyelhetők a generációs különbségek a hangulatjelek használatában: míg a könnyesen nevető arc (😂) például az egyik legnépszerűbb emotikon a Z generációsoknál, az X korosztályosok – 1965-1980 között születettek - már jelentősen kevesebben használják. Ezzel szemben a felfelé mutató hüvelykujj (👍) és a szolidan mosolygó arc (🙂) inkább az X-esek körében kedvelt, a Z generáció válaszadóinak csupán a negyede használja – ráadásul ők a like jel használatát az idősebb korosztályhoz kötik. Ráadásul, minél idősebb a válaszadó, annál kevésbé valószínű, hogy ugyanabból az emotikonból többet rak egymás után.

A válaszadók háromnegyedével már előfordult, hogy kapott olyan emojit, aminek nem volt biztos a jelentésében, ráadásul a Z generációsok felével az is megtörtént, hogy akinek küldték a hangulatjelet, az félreértette azt. Továbbá a Z-sek 40 százalékával megesett már, hogy megbántották, vagy kellemetlen helyzetbe került egy félreértett emotikon miatt. 

Ez nem véletlen, ugyanis a kutatás rámutatott arra is, hogy az egyes hangulatjelek különböző jelentést hordozhatnak. A legnagyobb eltérés többek között a like jelnél mutatkozott: míg a kitöltők háromnegyede jóváhagyásként értelmezi, a Z generációsok 27 százaléka negatív értelemmel ruházza fel (pl. elutasítás, sértés, „gratulálok”). Hasonlóan kettős értelem jelenik meg a klasszikus mosolygó fej esetében: míg az Y (1984 és 1994 között születettek) és az X 57 százaléka kedves, vidám, pozitív jelzőként értelmezi, a Z generáció mintegy fele passzív-agresszív vagy negatív jelentéssel („szóra sem méltatom”) használja. 

A sírva nevetős arc a Z generációsok egyik leggyakrabban használt hangulatjele 
Fotó: Illusztráció/pexels.com

Bizonyos emotikonokat inkább a fiatalabb korcsoportok használnak. Például míg az X generációsok 19 százaléka még soha nem használta a tűz emojit és nem biztos a jelentésében vagy forróságként értelmezi, a Z-sek 60 százaléka legalább alkalmanként használja és a “menő” jelentést társítja hozzá. Szintén különbség van a barack emotikon értelmezésében: míg az X és az Y gyümölcsként gondol rá, a Z generációsok jelentős többsége a női hátsó jelzéseként. A fiatalabb korcsoport a bohócot arra is használja, ha valamit elrontott, a koponyát akkor, ha valami nagyon vicces, a vörös zászlót pedig kizáró ok jelölésére. Az X generáció nem is ismeri ezeket a jelentéseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!