tiltólista

2018.07.05. 15:27

Mit nem tehetünk a turmixgépbe?

Például főtt krumplit és aszalt gyümölcsöt.

Forrás: shutterstock

Egy erős motorral és éles pengékkel felszerelt, strapabíró üvegkelyhes készülék többre is képes, mint hogy csupán turmixot készítsünk vele. Mégse dobáljon vagy öntsön bele mindent válogatás nélkül! – figyelmeztet a Mindmegette cikke.

1. FORRÓ FOLYADÉK

A gombnyomásra krémessé pürésíthető zöldséglevest tűzforrón soha ne öntse a mixerbe! Máskülönben a lezárt fedő alatt keletkező gőztől túlnyomás keletkezik, ami ledobhatja a tetőt, és a leves szétspriccel a konyhában. A balesetveszélyt megelőzendő hagyja hűlni a tűzről levett folyadékot a fazékban legalább 5 percig, majd csak félig töltse meg vele a kelyhet, és turmixolás közben tartsa lenyomva a fedelét egy konyharuha segítségével.

2. FŐTT BURGONYA

Turmixgéppel ne próbáljon krumplipürét készíteni! Az éles pengék pillanatok alatt túlságosan finom péppé változtatják a burgonyát, és a felszabaduló keményítőtől a massza élvezhetetlenül ragacsos vagy folyós lesz. Maradjon a fáradságos, de kockázatmentes kézi módszereknél!

3. ASZALT GYÜMÖLCS ÉS PARADICSOM

A méregdrága profi gépek számára ezek sem jelentenek problémát, ám egy szerényebb teljesítményű háztartási mixerben a szárított gyümölcsről vagy zöldségről leváló első darabkák könnyen a pengékre tapadnak, és megnehezítik a további aprítást, valamint a mosogatást. Ha lusta késsel összevágni a piros pestóhoz a napon szárított és nem olajban eltett paradicsomot, áztassa be meleg vízbe, hogy felpuhuljon, mielőtt a gépben landol.

4. SZEMES KÁVÉ

Műszaki akadálya ugyan nincs, de csak akkor szórjon a kehelybe babkávét, ha nincs más megoldás! A turmixgép nem fogja olyan egyenletesre őrölni, mint egy kávédaráló. Ha a frissen őrölt kávé illata mellett fontos szempont a kényelem, szerezzen be egy elektromos kávédarálót – ezzel a turmixgép késének élettartamát is meghosszabbítja!

5. JÉGKOCKA ÉS MIRELIT ZÖLDSÉG VAGY GYÜMÖLCS

Olvassa el figyelmesen a készülék használati utasítását. Ha rendelkezik jégkásakészítő funkcióval, akkor semmi gond. Ellenkező esetben a jégkocka vagy a kopogósra fagyott gyümölcs kicsorbíthatja a pengék élét. Ekkor sem kell lemondania azonban az otthoni smoothie-készítésről: hagyja állni a fagyos gyümölcsöt szobahőmérsékleten 5-10 percig, majd húsklopfolóval széttört jégkockákkal együtt tegye a turmixgépbe.

6. EGÉSZ FŰSZEREK

A frissen őrölt fűszerek intenzívebben kifejtik az ízüket, de turmixgéppel ne akarjon pl. borsot darálni. A szabványos pengék túl magasan helyezkednek el ahhoz, hogy elérjék a kehely aljára szórt néhány szemet, nagyobb mennyiségnél pedig nem engedik leülepedni a finom őrleményt, amelynek részecskéi a levegőben lebegve köhögésre és tüsszögésre ingerelnek. Vegye elő inkább a mozsarat és a hagyományos kézi borsmalmot!

7. MINDEN TILOS, AMIKOR A GÉP BE VAN KAPCSOLVA

Magától értetőtő, mégis sokan figyelmen kívül hagyják. Működés közben soha ne vegye le a tetőt, ha pl. kifelejtett valamit a palacsintatésztából, mert kifröcsög a massza! Pulzus üzemmódú készülék esetén különösen ajánlott, hogy a motor kikapcsolása után emelje le a kelyhet az alapról, mielőtt belenyúlna bármivel, máskülönben kész a baj, ha véletlenül megérinti az érzékeny kapcsolót.

Borítókép: Illusztráció / Shutterstock / Image Point Fr

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!