-4°

Az énekszó erejével a kisbabákért

Furcsa és megható látvány egyszerre, ahogyan egy inkubátor mellett énekel és gitározik valaki. Intim és mégis nagyon nyilvános pillanat ez, amikor a kórházban aggódó szülők szorongását énekszóval próbálják oldani azok, akik vállalták ezt a szolgálatot. A PIC Ringatót a kisbabákért, a családokért indították el, és a jelekből úgy tűnik: egyre nagyobb szükség lesz rá

Az autóban ülünk, Budapest felé tartunk. Szerda délelőtt három Ringató foglalkozás Gazdagréten, ezután indul a székesfehérvári Horváth Irma a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikájára, ugyancsak Ringatót tartani. Ám ezek rendhagyó alkalmak. 

A kórház általában nem az a hely, ahol a legfelszabadultabban lehet énekelni, mondókázni, egy gyermekfoglalkozást megtartani. A klinika Újszülött Intenzív Osztályja (NIC) pedig még érzékenyebb helyszín, hiszen az itt dolgozók a Közép-Magyarországi Régió, valamint Nógrád és Heves megye legsúlyosabb beteg kora- és újszülöttjeinek életmentését végzik. Ám éppen ezért, e nehéz körülmények között gyógyuló kisbabák és szüleik helyzetének megkönnyítésére szervezték meg az úgynevezett PIC Ringató (PIC: Perinatális Intenzív Centrum)alkalmakat.

A Bókay utcai klinikán Hazay Tímea Ringató foglalkozásvezető (jobbra) segített a PIC Ringató megvalósításában
(Fotó: Marosi Viktor)


Horváth Irma az ötödik olyan foglalkozásvezető, aki elvállalta, hogy a Kodályi elveken nyugvó, Gróh Ilona által alapított Ringató program alapján élő énekszóval, hangszerjátékkal segítse a kis betegeket és hozzátartozóikat a kórházi miliőben. Irma jelenleg kéthetes váltásban utazik a Bókay utcai Gyermekklinikára, teljesen önkéntesen vállalva a szolgálatot. 

– Egyszerűen éreztem magamban egy hívást a felkérés után, valami azt súgta, hogy helyem van ott – meséli az autóban. –  Hazay Tímea, aki a Bókay utcában elkezdte a PIC Ringatót,  idén januárban keresett meg azzal, hogy a Péterfy utcai kórházban is szükség lenne erre, s ő rám gondolt. Végül mégis maradtam a Bókayban, ahol a képzést kaptam Tímeától. Nagyon izgultam az első alkalom előtt. Először csak figyeltem, néztem, hogyan zajlik egy-egy ilyen éneklés, beszélgetés. Hiszen a Ringatós ez esetben nem csak énekel, hanem kicsit el is beszélget azzal a szülővel, aki megengedi, hogy odaüljünk mellé és a kisbabája mellé az inkubátorhoz. Nem csupán a babának zenélünk tehát, hanem az anyát, apát, egy egész családot kell megérintenünk – mondja Irma, s hozzáteszi: előfordul, hogy olyan kicsinek is énekelnek, akinek nincsenek ott a szülei. 

– A lényeg az, hogy be tudjuk vonni az édesanyát, édesapát az éneklésbe, hiszen az ő hangjuk nagyon fontos a babának. Ám semmi sem kötelező, ha a szülő csak hallgat minket, vagy dúdol, az is jó.  Van, aki nyitottabb, van, aki zártabb. Ha inkább beszélgetni akar a szülő, nem baj, mert a cél az, hogy jobban legyenek és megnyíljanak. Nagyon szép átalakulások történnek egy-egy ilyen alkalom során. Emlékezetes például az az apa, aki egy műtét után azonnal velem együtt énekelt és szinte fél szavakból is megértettük egymást. Egy kisfiú anyukája pedig nagyon aggódott, kezdetben sem magát, sem a babát nem tudta megnyugtatni, ám a pár hónap alatt, míg a kórházban találkoztunk, énekeltünk, teljesen megnyílt.

Horváth Irma fehérvári Ringató foglalkozásvezető


Irma úgy tapasztalta: a szülő hangulatát mindig emelik ezek az alkalmak, de sok függ attól, honnan indulnak. Amikor már közel van a kórházi távozás időpontja, mindenki sokkal felszabadultabb, mint például egy súlyos műtét előtt. Ami teljesen érthető. A kisbabákon is látszik a hatás: az énekszóra, a gitár hangjára általában ellazulnak, nagyot nyújtóznak, van, hogy elalszanak. S általában igaz: ha az édesanyában oldódik a szorongás, a szomorúság, akkor a kicsi is jobban érzi magát. 

A felkészülés Irmánál elsősorban lélekben történik. Sosem tervezi meg előre, mit énekel, szinte maguktól jönnek a Ringatókon amúgy is sokszor elhangzó dalok, amik illeszkednek a helyzethez: Kicsi vagyok én, majd megnövök én,  Takaród hadd igazítsam, és a többi. 
– A legfontosabb az – fogalmaz Irma -, hogy jelen legyek a pillanatban, s vegyem észre, ott és akkor mire van szükség. Mit szeretne a szülő? Vidámabb dalt vagy altatót, mondókát, esetleg beszélgetést. És az is nagyon lényeges, hogy – bár megérintenek ezek a szituációk – ne éljem bele magam túlságosan mások történetébe. Mert én azért vagyok ott, hogy pozitív energiát, erőt adjak, amiből a szülők, a babák meríthetnek.  

Szorosabb kapcsolat, gyógyító erő

A Bókay utcába déli egy óra körül érkezünk, a klinika épületében már vár bennünket Hazay Tímea Ringató foglalkozásvezető és az újszülött intenzív osztály vezetője, Szabó Miklós. A sárbogárdi származású doktor a kezdetekről mesél az impozáns könyvtárszobában:
– Még évekkel ezelőtt alakult nálunk egy szülőcsoport, amelynek gyógyult gyermekei Ringató foglalkozásokba kapcsolódhattak be itt, a klinikán. Ebből kiindulva született az ötlet: mi lenne, ha nem csak akkor vehetnének részt a családok ebben a programban, amikor a gyerekek már hazamentek, hanem amikor még itt vannak. A PIC Ringató 2014. január 1-től indult, és – túljutva a kezdeti nehézségeken -, lassan két éve tart – mondja Szabó Miklós, akinek – munkatársai mellett – törekvése az, hogy az újszülöttet is minél inkább önálló igényekkel rendelkező személyként kezeljék.

Saját méréseik ugyan nincsenek arról, milyen fizikális hatásai vannak a PIC Ringatóknak a csecsemőkre, ám több nemzetközi klinikai kutatás is alátámasztja a zene és az anya hangjának gyógyító erejét a PIC osztályokon. Az biztos, hogy a nagyon komoly kezelésen áteső kicsiknek még jobban szükségük van az édesanyjuk, apjuk hangjára, becézésére, mint az egészséges újszülötteknek. S ha ez valamivel ösztönözhető, akkor miért ne tennének érte? Számukra a baba és a szülők jól léte egyaránt fontos, anélkül is, hogy ezt tudományos eredmények igazolnák. 

– Meg vagyok róla győződve, hogy az újszülöttek gyógyulását, fejlődését elősegítheti ez a program– teszi hozzá a főorvos, akiről kiderült: életében már gyermekkora óta fontos szerepet tölt be a zene, az éneklés. Talán ezért gondolta úgy, a muzsika lélekre gyakorolt hatása egy kis beteg fölépülésében is nagy szerepet játszhat

Hazay Tímea remek partnernek bizonyult a PIC Ringató megvalósításában. Ő abból indult ki, hogy az anya és a gyermek közötti kapcsolat a zene által csak szorosabb lehet. 

– Azoknak a családoknak, akiknek a babaszoba helyett az intenzív osztályra kerül a gyermekük, még fontosabb, hogy valahogyan segítsük a pozitív érzelmek előtérbe kerülését. Ehhez kiváló eszköz a zene univerzális nyelve. Azt szeretnénk elérni, hogy a szülő, az édesanya merjen énekelni, dúdolni, mondókázni a babájának, mindegy, milyen a hangja. Az ő gyermekének úgyis ez a legfontosabb, az, hogy az érzelmek hangján szóljanak hozzá. Az sem baj, ha valaki sír, hiszen azzal is oldódik a fájdalom – fogalmaz Tímea, aki egy friss örömhírt is közöl: egy pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően több mint egymillió forintot fordíthatnak a PIC Ringató fejlesztésére. A jövőben pedig a jelenlegi öt mellett szeretnének más kórházakba is bejutni, hogy minél több érintett családnak segíthessenek az énekszó, a zene erejével.

Géphang és zenés áhítat

Az intenzív osztályra a beöltözés után lépünk be, s egy ápoló már szól is Irmának: amott egy vállalkozó kedvű édesapa. Az egyik inkubátor mellett ül Kupás Deák László, aki hat napos kisfiát, Nimródot tartja a karjaiban. Irma csöndesen megszólítja, majd kis beszélgetés után helyet foglal mellettük és belekezd az éneklésbe. Tavaszi szél vizet áraszt , Kicsi vagyok én és a többi. Nemsokára megérkezik az édesanya, Kurucz Zsuzsanna is, aki hamar bekapcsolódik a dalolásba. A gépek folyamatos pittyegése között zenés áhítat – az ápolók, orvosok közben jönnek-mennek, senki sem zavartatja magát. 

Zsuzsától megtudom: Nimród nem koraszülött, a 38. héten jött világra Kistarcsán, császármetszéssel. Nem sokkal a szülés után azonban oxigénhiányos állapotba került, amit ott kezeltek, de a babát még aznap átvitték a Bókayba, azóta ott gyógyul. Szerencsére nem kell sokáig maradniuk, aminek nagyon örülnek. A PIC Ringatóról korábban csak olvastak a klinikán, ám most személyesen is megtapasztalhatják, milyen kisfiuknak közösen énekelni – Nimród láthatóan lazul a dallamos hangokra, kis kezeit mozgatja, elégedetten bújik meg az apai karban.

Kupás Deák László, párja, Kurucz Zsuzsanna és kisfiuk, Nimród a Bókay utcai klinikán (Fotó: Bokros Judit)


Egy másik teremben a dunaújvárosi Ferenczi Juhász Éva öleli magához kislányát, Fannit, akivel másnap hazamehetnek. Rajta már látszik a felszabadultság, azonnal hajlandó Irmával énekelni. Mint kiderül, volt náluk korábban Ringatós, és annak is örült. Éva mindannyiszor úgy vette észre: Fanni nyitogatta a szemét, és mosolyféle suhant át az arcán az énekszóra. S volt, hogy el is aludt időközben.

Nem sokkal arrébb egy nagyon pici koraszülöttet fog keblére édesanyja, Irma hozzá is odamegy, váltanak pár szót, majd kicsit később visszatér egy lányos édesanyához, énekelni. Megannyi sors, megannyi kétség, fájdalom, megannyi öröm

Miután pedig elhagyjuk az osztályt, Irma egy kint várakozó, izgatott édesapát is megszólít, csak úgy, spontán, s a férfiből nagyjából 3 perc után folyni kezd a szó arról, hogyan veszi majd karjába első, kicsit korábban érkezett gyermekét. 
Van tehát kikhez bejárni, kiket megszólítani, amihez a zene, az ének tényleg kiváló közvetítőnek tűnik.


-4°
Gyengén felhős
V
-2°
H
-1°
K
Sz
tollforgatók figyelem
November 30-ig lehet pályázni a Visegrádi Irodalmi Rezidens Programra
páratlan kilátás / 15 perce
Megépült a világ első lefelé épült hotelje Kínában
A 88 méter mélyen egy szakadékba épített különleges szálloda november 20-án nyitja meg kapuit.
Gyász
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra te nem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy KALMÁR MIKLÓS 83 éves korában elhunyt. Temetése 2018. november 24-én 11 órakor lesz a mohai temetőben. Gyászoló család
"Megállt a szív, megállt a kéz, Nincsen szó az ajkadon. Szívünkben örökké élsz, Mert szerettünk nagyon ..." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HOLY JÁNOS ny. százados életének 69. évében elhunyt. Temetése 2018. november 27-én 13.30-kor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. A gyászoló család
"Úgy ment el, ahogyan élt, Csendben, szerényen, emberként." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HALÁSZ LAJOS kápolnásnyéki lakos, az Ikarus gyár volt dolgozója életének 84. évében 2018. november 13-án elhunyt. Végakaratának megfelelően hamvainak elhelyezése szűk családi körben történik. Gyászoló család
"A nagy szavak nem érnek semmit, elszállnak, mint az őszi szél, de a szeretet, ha tiszta szívből fakad, elkíséri az embert, amíg él." József Attila Emlékezés ANTAL PÁL GÁBOR halálának 8. évfordulóján. Szerető felesége
"Bennünk él egy arc, egy végtelen szeretet, Amit tőlünk soha senki el nem vehet. Feledni téged soha nem lehet, Csak muszály az életet élni nélküled." Fájó szívvel tudatjuk, hogy TÓTH ISTVÁNNÉ szül. Halmosi Mária volt Szárcsa majd Hársfa utcai lakos életének 93. évében elhunyt. Felejthetetlen halottunktól 2018. november 21-én 15 órakor veszünk végső búcsút a Homoksori evangélikus temetőben. Gyászoló Czifra és Tóth család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy DERES LAJOS 92 éves korában elhunyt. Temetése 2018. november 20-án 14 órakor lesz a magyaralmási református temetőben. A gyászoló család
"Az évek múlnak, de a bánat soha. Az élet bármilyen mostoha, Elválni megtanít, de feledni soha." Emlékezünk VINCZE JÁNOS halálának 14. évfordulója alkalmával. Gyászoló felesége és gyermekei
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy PAPP ZOLTÁNNÉ szül. Szőts Gizella életének 83. évében elhunyt. Temetése 2018. november 20-án, 11 óra 30 perckor a székesfehérvári Csutora temetőben lesz. Gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik szerették és tisztelték, hogy VIRÁG JÁNOS székesfehérvári és emmarózai lakos életének 87. évében elhunyt. Méltó búcsúztatása 2018. november 21-én, szerdán 10 órakor lesz a Székesfehérvár Béla úti köztemető szóróparcellájában. Emlékezzünk egy szál virággal. A gyászoló család
Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SELMECZI-KOVÁCS JÁNOSNÉ született Szatmári Irén 2018. október 28-án, 91 éves korában örökre megpihent. Temetése 2018. november 22-én 10 órakor lesz a Csutora temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy HERCZEGHNÉ BENKŐ ZSUZSANNA a Herman Ottó Általános Iskola nyugdíjas tanára 66 éves korában elhunyt. Temetése 2018. november 23-án 14 órakor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
A gyászoló család ezúton tudatja mindenkivel, hogy ŐZE JÓZSEFNÉ szül. Konyecsnyi Rózsa (Csorvás 1922. 09. 24. - Székesfehérvár 2018. 11. 08.) 2018. november 8-án, 96 éves korában elhunyt. Temetése 2018. november 22-én 9 órakor lesz Székesfehérváron a Béla úti temetőben.
"Hiába mentél más házába Drága, itt minden olyan, mintha visszavárna. Ha ránk gondolsz a messze égi partról, Szinte hisszük, most élsz, csak alszol " /Móra Magda/ Fájdalomtól megtört szívvel tudatjuk, hogy felejthetetlen drága jó feleségem, édesanyánk, anyósunk, nagyanyánk, dédanyánk és rokonunk BRÜCKLER KÁROLYNÉ szül. Németh Erzsébet házasságának 62., életének 87. évében szerető szíve megszűnt dobogni. Felejthetetlen halottunktól 2018. november 20-án 11 órakor a Sóstói római katolikus temetőben búcsúzunk. Engesztelő szentmisét 2018. november 20-án 12.30-kor a Szent Imre templomban tartunk. Köszönetet mondunk a Fejér Megyei Kórház, Hematológia Osztály dolgozóinak áldozatos és odaadó munkájukért. Soha el nem múló fájdalommal, szívünkben örök szeretettel emlékét megőrizzük. Gyászoló férje, gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy ANTAL LÁSZLÓNÉ szül. Hermann Mária 93 éves korában elhunyt. Temetése 2018. november 21-én 12.30-kor lesz a Fecskeparti temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik búcsúztatásán részt vesznek, fájdalmunkban osztoznak. Gyászoló család
"Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre." Bánatos szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szeretették, hogy KÖVES ZOLTÁNNÉ született: Jávori Márta életének 73. évében elhunyt. Temetése 2018. november 22-én, csütörtökön 14.30 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. Gyászolják: férje, fia, lánya, menye, vője, unokái.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy NAGY JÓZSEF 76 éves korában csendesen megpihent. Temetése 2018. november 20-án 15 órakor lesz az iszkaszentgyörgyi temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BARTEN TIBORNÉ szül. Tökölyi Zsuzsanna 67 éves korában hosszan tartó, türelemmel viselt betegségben szíve örökre megpihent. Temetése 2018. november 21-én 13 órakor lesz, a székesfehérvári Béla úti temető szóróparcellájánál. Egy szál virággal búcsúzzunk. Gyászoló család
Fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy FÁBIÁN JÁNOSNÉ szül. Farkas Julianna életének 83. évében elhunyt. Temetése 2018. november 16-án 14 órakor a sárszentmiklósi katolikus temetőben lesz. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy TÓTH JÓZSEF nyugalmazott százados életének 66. évében elhunyt. Temetése 2018. november 27-én 10.30-kor lesz a székesfehérvári Béla úti temetőben. A gyászoló család
Soha el nem múló szeretettel emlékezünk CSEKÓ JÓZSEFNÉ halálának 1. évfordulóján. Szerettei
ajándék / 39 perce
Mókusriasztót is kapott születésnapjára Károly herceg
tréfa / 50 perce
Robert Downey Jr. lábat csókolt Stan Lee-nek
bühnagy szótár / 59 perce
Sántha Attila: a székely nyelvjárás az, amely leginkább kifejezi a székely embert
Praktikák / 1 órája
Fizikoterapeuta: a hátfájdalom nem a rossz tartás miatt van
főváros napja / 1 órája
Orbán Viktor: Budapest ma óriási fejlődés kapujában áll
hárman párban / 1 órája
Egy hajléktalan kitalált történetével csaltak ki 400 ezer dollárt