-2°

Az énekszó erejével a kisbabákért

Furcsa és megható látvány egyszerre, ahogyan egy inkubátor mellett énekel és gitározik valaki. Intim és mégis nagyon nyilvános pillanat ez, amikor a kórházban aggódó szülők szorongását énekszóval próbálják oldani azok, akik vállalták ezt a szolgálatot. A PIC Ringatót a kisbabákért, a családokért indították el, és a jelekből úgy tűnik: egyre nagyobb szükség lesz rá

Az autóban ülünk, Budapest felé tartunk. Szerda délelőtt három Ringató foglalkozás Gazdagréten, ezután indul a székesfehérvári Horváth Irma a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikájára, ugyancsak Ringatót tartani. Ám ezek rendhagyó alkalmak. 

A kórház általában nem az a hely, ahol a legfelszabadultabban lehet énekelni, mondókázni, egy gyermekfoglalkozást megtartani. A klinika Újszülött Intenzív Osztályja (NIC) pedig még érzékenyebb helyszín, hiszen az itt dolgozók a Közép-Magyarországi Régió, valamint Nógrád és Heves megye legsúlyosabb beteg kora- és újszülöttjeinek életmentését végzik. Ám éppen ezért, e nehéz körülmények között gyógyuló kisbabák és szüleik helyzetének megkönnyítésére szervezték meg az úgynevezett PIC Ringató (PIC: Perinatális Intenzív Centrum)alkalmakat.

A Bókay utcai klinikán Hazay Tímea Ringató foglalkozásvezető (jobbra) segített a PIC Ringató megvalósításában
(Fotó: Marosi Viktor)


Horváth Irma az ötödik olyan foglalkozásvezető, aki elvállalta, hogy a Kodályi elveken nyugvó, Gróh Ilona által alapított Ringató program alapján élő énekszóval, hangszerjátékkal segítse a kis betegeket és hozzátartozóikat a kórházi miliőben. Irma jelenleg kéthetes váltásban utazik a Bókay utcai Gyermekklinikára, teljesen önkéntesen vállalva a szolgálatot. 

– Egyszerűen éreztem magamban egy hívást a felkérés után, valami azt súgta, hogy helyem van ott – meséli az autóban. –  Hazay Tímea, aki a Bókay utcában elkezdte a PIC Ringatót,  idén januárban keresett meg azzal, hogy a Péterfy utcai kórházban is szükség lenne erre, s ő rám gondolt. Végül mégis maradtam a Bókayban, ahol a képzést kaptam Tímeától. Nagyon izgultam az első alkalom előtt. Először csak figyeltem, néztem, hogyan zajlik egy-egy ilyen éneklés, beszélgetés. Hiszen a Ringatós ez esetben nem csak énekel, hanem kicsit el is beszélget azzal a szülővel, aki megengedi, hogy odaüljünk mellé és a kisbabája mellé az inkubátorhoz. Nem csupán a babának zenélünk tehát, hanem az anyát, apát, egy egész családot kell megérintenünk – mondja Irma, s hozzáteszi: előfordul, hogy olyan kicsinek is énekelnek, akinek nincsenek ott a szülei. 

– A lényeg az, hogy be tudjuk vonni az édesanyát, édesapát az éneklésbe, hiszen az ő hangjuk nagyon fontos a babának. Ám semmi sem kötelező, ha a szülő csak hallgat minket, vagy dúdol, az is jó.  Van, aki nyitottabb, van, aki zártabb. Ha inkább beszélgetni akar a szülő, nem baj, mert a cél az, hogy jobban legyenek és megnyíljanak. Nagyon szép átalakulások történnek egy-egy ilyen alkalom során. Emlékezetes például az az apa, aki egy műtét után azonnal velem együtt énekelt és szinte fél szavakból is megértettük egymást. Egy kisfiú anyukája pedig nagyon aggódott, kezdetben sem magát, sem a babát nem tudta megnyugtatni, ám a pár hónap alatt, míg a kórházban találkoztunk, énekeltünk, teljesen megnyílt.

Horváth Irma fehérvári Ringató foglalkozásvezető


Irma úgy tapasztalta: a szülő hangulatát mindig emelik ezek az alkalmak, de sok függ attól, honnan indulnak. Amikor már közel van a kórházi távozás időpontja, mindenki sokkal felszabadultabb, mint például egy súlyos műtét előtt. Ami teljesen érthető. A kisbabákon is látszik a hatás: az énekszóra, a gitár hangjára általában ellazulnak, nagyot nyújtóznak, van, hogy elalszanak. S általában igaz: ha az édesanyában oldódik a szorongás, a szomorúság, akkor a kicsi is jobban érzi magát. 

A felkészülés Irmánál elsősorban lélekben történik. Sosem tervezi meg előre, mit énekel, szinte maguktól jönnek a Ringatókon amúgy is sokszor elhangzó dalok, amik illeszkednek a helyzethez: Kicsi vagyok én, majd megnövök én,  Takaród hadd igazítsam, és a többi. 
– A legfontosabb az – fogalmaz Irma -, hogy jelen legyek a pillanatban, s vegyem észre, ott és akkor mire van szükség. Mit szeretne a szülő? Vidámabb dalt vagy altatót, mondókát, esetleg beszélgetést. És az is nagyon lényeges, hogy – bár megérintenek ezek a szituációk – ne éljem bele magam túlságosan mások történetébe. Mert én azért vagyok ott, hogy pozitív energiát, erőt adjak, amiből a szülők, a babák meríthetnek.  

Szorosabb kapcsolat, gyógyító erő

A Bókay utcába déli egy óra körül érkezünk, a klinika épületében már vár bennünket Hazay Tímea Ringató foglalkozásvezető és az újszülött intenzív osztály vezetője, Szabó Miklós. A sárbogárdi származású doktor a kezdetekről mesél az impozáns könyvtárszobában:
– Még évekkel ezelőtt alakult nálunk egy szülőcsoport, amelynek gyógyult gyermekei Ringató foglalkozásokba kapcsolódhattak be itt, a klinikán. Ebből kiindulva született az ötlet: mi lenne, ha nem csak akkor vehetnének részt a családok ebben a programban, amikor a gyerekek már hazamentek, hanem amikor még itt vannak. A PIC Ringató 2014. január 1-től indult, és – túljutva a kezdeti nehézségeken -, lassan két éve tart – mondja Szabó Miklós, akinek – munkatársai mellett – törekvése az, hogy az újszülöttet is minél inkább önálló igényekkel rendelkező személyként kezeljék.

Saját méréseik ugyan nincsenek arról, milyen fizikális hatásai vannak a PIC Ringatóknak a csecsemőkre, ám több nemzetközi klinikai kutatás is alátámasztja a zene és az anya hangjának gyógyító erejét a PIC osztályokon. Az biztos, hogy a nagyon komoly kezelésen áteső kicsiknek még jobban szükségük van az édesanyjuk, apjuk hangjára, becézésére, mint az egészséges újszülötteknek. S ha ez valamivel ösztönözhető, akkor miért ne tennének érte? Számukra a baba és a szülők jól léte egyaránt fontos, anélkül is, hogy ezt tudományos eredmények igazolnák. 

– Meg vagyok róla győződve, hogy az újszülöttek gyógyulását, fejlődését elősegítheti ez a program– teszi hozzá a főorvos, akiről kiderült: életében már gyermekkora óta fontos szerepet tölt be a zene, az éneklés. Talán ezért gondolta úgy, a muzsika lélekre gyakorolt hatása egy kis beteg fölépülésében is nagy szerepet játszhat

Hazay Tímea remek partnernek bizonyult a PIC Ringató megvalósításában. Ő abból indult ki, hogy az anya és a gyermek közötti kapcsolat a zene által csak szorosabb lehet. 

– Azoknak a családoknak, akiknek a babaszoba helyett az intenzív osztályra kerül a gyermekük, még fontosabb, hogy valahogyan segítsük a pozitív érzelmek előtérbe kerülését. Ehhez kiváló eszköz a zene univerzális nyelve. Azt szeretnénk elérni, hogy a szülő, az édesanya merjen énekelni, dúdolni, mondókázni a babájának, mindegy, milyen a hangja. Az ő gyermekének úgyis ez a legfontosabb, az, hogy az érzelmek hangján szóljanak hozzá. Az sem baj, ha valaki sír, hiszen azzal is oldódik a fájdalom – fogalmaz Tímea, aki egy friss örömhírt is közöl: egy pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően több mint egymillió forintot fordíthatnak a PIC Ringató fejlesztésére. A jövőben pedig a jelenlegi öt mellett szeretnének más kórházakba is bejutni, hogy minél több érintett családnak segíthessenek az énekszó, a zene erejével.

Géphang és zenés áhítat

Az intenzív osztályra a beöltözés után lépünk be, s egy ápoló már szól is Irmának: amott egy vállalkozó kedvű édesapa. Az egyik inkubátor mellett ül Kupás Deák László, aki hat napos kisfiát, Nimródot tartja a karjaiban. Irma csöndesen megszólítja, majd kis beszélgetés után helyet foglal mellettük és belekezd az éneklésbe. Tavaszi szél vizet áraszt , Kicsi vagyok én és a többi. Nemsokára megérkezik az édesanya, Kurucz Zsuzsanna is, aki hamar bekapcsolódik a dalolásba. A gépek folyamatos pittyegése között zenés áhítat – az ápolók, orvosok közben jönnek-mennek, senki sem zavartatja magát. 

Zsuzsától megtudom: Nimród nem koraszülött, a 38. héten jött világra Kistarcsán, császármetszéssel. Nem sokkal a szülés után azonban oxigénhiányos állapotba került, amit ott kezeltek, de a babát még aznap átvitték a Bókayba, azóta ott gyógyul. Szerencsére nem kell sokáig maradniuk, aminek nagyon örülnek. A PIC Ringatóról korábban csak olvastak a klinikán, ám most személyesen is megtapasztalhatják, milyen kisfiuknak közösen énekelni – Nimród láthatóan lazul a dallamos hangokra, kis kezeit mozgatja, elégedetten bújik meg az apai karban.

Kupás Deák László, párja, Kurucz Zsuzsanna és kisfiuk, Nimród a Bókay utcai klinikán (Fotó: Bokros Judit)


Egy másik teremben a dunaújvárosi Ferenczi Juhász Éva öleli magához kislányát, Fannit, akivel másnap hazamehetnek. Rajta már látszik a felszabadultság, azonnal hajlandó Irmával énekelni. Mint kiderül, volt náluk korábban Ringatós, és annak is örült. Éva mindannyiszor úgy vette észre: Fanni nyitogatta a szemét, és mosolyféle suhant át az arcán az énekszóra. S volt, hogy el is aludt időközben.

Nem sokkal arrébb egy nagyon pici koraszülöttet fog keblére édesanyja, Irma hozzá is odamegy, váltanak pár szót, majd kicsit később visszatér egy lányos édesanyához, énekelni. Megannyi sors, megannyi kétség, fájdalom, megannyi öröm

Miután pedig elhagyjuk az osztályt, Irma egy kint várakozó, izgatott édesapát is megszólít, csak úgy, spontán, s a férfiből nagyjából 3 perc után folyni kezd a szó arról, hogyan veszi majd karjába első, kicsit korábban érkezett gyermekét. 
Van tehát kikhez bejárni, kiket megszólítani, amihez a zene, az ének tényleg kiváló közvetítőnek tűnik.


Legolvasottabb

1
Eltűnés miatt keresik Rafael Sándort – Segítsen, ha látta!
2
Durva baleset Enyingnél! Többször megpördült a havas úton egy kisbusz
3
Quados baleset történt Abán
4
Földre lökte és megrugdalta a gárdonyi nőt egy pákozdi férfi
5
Nógrádi pár lett Az év párja, ők utazhatnak Tirolba
felemás eredmény
Saját pénzből készült és indult Swaney Elizabeth az olimpián
Erasmus+ / 6 perce
Az egyetemet elhagyó fiatalokat segíti a munkaerőpiacra az Iposz
A projektet az unió 150 ezer euróval támogatja, a konzorciumi tagok 25 százalék önerőt adnak.
Gyász
"Te, aki annyi szeretetet adtál,
Te, aki mindig mellettünk álltál,
Te, aki sosem kértél, csak adtál,
Örökre elmentél, szereteted
szívünkben örökké él..."

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
szeretett férjem, édesapánk, nagyapánk és rokonunk,
VIRÁG TIBOR ISTVÁN
maroshegyi születésű, majd felsővárosi lakos életének
77. évében elhunyt.
Temetése 2018. február 22-én
14 órakor lesz Székesfehérváron a Berényi úti Csutora temetőben.
Gyászoló család
"Nagyon vártunk a kórházi ágyból, de nem hozzánk,
hanem az angyalokhoz költöztél."

Fájdalomtól megtörten értesítünk mindenkit, aki ismerte és szerette, hogy
HARANGOZÓ ISTVÁNNÉ
szül. Rédli Erzsébet
82 éves korában örökre megpihent.
Temetése 2018. február 22-én 10 órakor lesz a
sóstói katolikus temetőben.
Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban osztoznak.
Gyászoló családja
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
BERCZI GÁBOR ISTVÁN
73 éves korában elhunyt. Temetése 2018. február 23-án
14 órakor lesz a sóstói református temetőben.
A gyászoló család
Fájó szívvel emlékezünk
BANKÓ ILONA
Ilcsike
halálának 8. évfordulóján.
Anyu, apu,
Tomi, Anett, Milán
"Csillag volt, mert szívből szeretett, s mi úgy szerettünk, ahogy csak lehetett. Mégis elment tőlünk,
mint a lenyugvó Nap, de a szívünkben él, s örökre ott marad."

Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
ALMÁDI LÁSZLÓ
életének 62. évében
örökre megpihent.
Temetése
2018. február 22-én
15 órakor a pusztavámi katolikus temetően lesz.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
VINICZAY IVÁN FERENC
székesfehérvári lakos
88 éves korában elhunyt.
Temetése 2018. február 20-án 10 órakor lesz a
Hosszú temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett édesapánk
LANTOS LAJOS CSABA
"Zsozso"
52 éves korában elhunyt. Végső búcsút 2018. február 21-én 14 órakor veszünk tőle a Béla úti temetőben.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
ifj. WACHTLER JÓZSEF
volt seregélyesi, majd abai, később pátkai lakos
50. életévében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2018. február 17-én 14.30-kor a seregélyesi katolikus temetőben lesz.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, aki ismerték
és szerették, hogy
NEUBERGER MIHÁLY
83 éves korában elhunyt. Temetése 2018. február 23-án 12 órakor lesz a Béla úti temetőben.
A gyászoló család
"Küzdöttél, de már nem lehet,
csend ölel át és szeretet.
Csak az hal meg, kit elfelejtenek,
örökké él, kit igazán szeretnek."

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
RIPPEL ÁGOSTON
életének 60. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Temetése 2018. február 18-án 13 órakor lesz a seregélyes-szőlőhegyi temetőben.
Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, gyászunkban osztoznak.
A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott. Elpihent a kéz, mely értünk dolgozott. Lelkünkben élni fogsz, míg szívünk dobog, de te számunkra nem leszel halott,
élni fogsz, mint a csillagok."

Fájdalommal tudatjuk, hogy
CSETE JÓZSEF
pátkai lakos
69. életévében örökre
itt hagyott bennünket.
Temetése
2018. február 19-én, hétfőn
11 órakor a Székesfehérvár
Béla úti köztemető szóróparcellájában lesz.
A gyászoló család
"Ha rám gondoltok, köztetek leszek,
de fáj, ha látom könnyetek.
Ha rám gondoltok, mosolyogjatok,
mert én már Istennél vagyok."

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
GERECS LÁSZLÓ
ARÉV volt dolgozója
74 éves korában elhunyt. Temetése 2018. február 22-én 12.30-kor a székesfehérvári
Béla úti temetőben lesz.
A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik
KÁNTOR PÁLNÉ
búcsúztatásán részt vettek, fájdalmunkban velünk osztoztak.
Gyászoló család
"Köszönjük, hogy éltél és minket szerettél.
Szívünkben emléked örökké él."

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy szeretett feleségem, édesanyám, anyósom, nagymamánk,
testvérem, sógornőm,
HORVÁTH LAJOSNÉ
született Martos Magdolna
a Videoton, majd az Alba Mentor pénzügyi vezetője

életének 74. évében, 2018. február 5-én elhunyt. Temetése 2018. február 20-án 11.30-kor, kedden a székesfehérvári Csutora temetőben lesz.

Köszönetet mondunk mindazoknak,
akik utolsó útjára elkísérik.
A gyászoló család
Ezúton tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy
Dr. TÁMADI LAJOS
és felesége
Dr. KONTSEK JUDIT
közös búcsúztatása
2018. február 24-én 11 órakor lesz a Budai úti református templomban. Szeretettel várjuk a barátokat, ismerősöket, munkatársakat és mindenkit,
aki szeretne búcsút venni tőlük.
A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik
DOBOS FERENC JÁNOS
temetésén részt vettek, gyászunkban bármilyen módon osztoztak.
Gyászoló családja
"Tudjuk, hogy már nem jön,
de olyan jó várni,
Hazudni a szívnek, ami nagyon tud fájni."

Fájó szívvel emlékezünk
BOGNÁR FERENC
halálának 10. évfordulóján.
Nevelt fiai, lánya, menyei, veje, unokái, dédunokája
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték
és szerették, hogy
KÓKÁNY LÁSZLÓNÉ
szül. Cser-Palkovics Rozália
73 éves korában elhunyt. Temetése 2018. február 20-án
13 órakor lesz Székesfehérváron a Csutora temetőben.
A gyászoló család
"Elcsitult a szív, mely értünk dobogott,
Pihen a kéz, mely értünk dolgozott.
Számunkra te nem leszel halott,
Örökké élni fogsz, mint a csillagok."

Mély fájdalommal
tudatjuk, hogy
CZIRÁKI ISTVÁNNÉ
szül. Galambos Mária
80 éves korában elhunyt. Temetése 2018.
február 17-én 15 órakor lesz a sárszentmihályi
református temetőben.
Egyúttal köszönetet
mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak.
A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy
KOVÁCS GÁBOR JÁNOS
a Videoton Holding Zrt. dolgozója
64 éves korában elhunyt.
Búcsúztatója 2018. február
21-én 10 órakor lesz a székesfehérvári Béla úti köztemetőben.
A gyászoló család
globális érdek / 26 perce
Nemzetközi szabályozást sürget az internetes hadviselésről az ENSZ-főtitkár
MÁTYÁSDOMB, NAGYVELEG  / 59 perce
Megvolt a Princess tánccsoport első főpróbája is
Szanyi-Nagy Judit
Fontos célra / 1 órája
Palotással nyitották meg a ráckeresztúri Valentin-napi bált
Gajdó Ágnes
közöny / 1 órája
Letartóztatták a nőt, aki „vidd innen a furgonod” feliratú cetlit tett egy mentőautóra
A Házasság hete / 2 órája
Boldogság a házasság erejével
Bokros Judit
kosárlabda / 2 órája
Nem nyújtott meggyőző teljesítményt a címvédő
Horog László