18°
29°
18°

Az énekszó erejével a kisbabákért

Furcsa és megható látvány egyszerre, ahogyan egy inkubátor mellett énekel és gitározik valaki. Intim és mégis nagyon nyilvános pillanat ez, amikor a kórházban aggódó szülők szorongását énekszóval próbálják oldani azok, akik vállalták ezt a szolgálatot. A PIC Ringatót a kisbabákért, a családokért indították el, és a jelekből úgy tűnik: egyre nagyobb szükség lesz rá

Az autóban ülünk, Budapest felé tartunk. Szerda délelőtt három Ringató foglalkozás Gazdagréten, ezután indul a székesfehérvári Horváth Irma a Semmelweis Egyetem Bókay utcai Gyermekklinikájára, ugyancsak Ringatót tartani. Ám ezek rendhagyó alkalmak. 

A kórház általában nem az a hely, ahol a legfelszabadultabban lehet énekelni, mondókázni, egy gyermekfoglalkozást megtartani. A klinika Újszülött Intenzív Osztályja (NIC) pedig még érzékenyebb helyszín, hiszen az itt dolgozók a Közép-Magyarországi Régió, valamint Nógrád és Heves megye legsúlyosabb beteg kora- és újszülöttjeinek életmentését végzik. Ám éppen ezért, e nehéz körülmények között gyógyuló kisbabák és szüleik helyzetének megkönnyítésére szervezték meg az úgynevezett PIC Ringató (PIC: Perinatális Intenzív Centrum)alkalmakat.

A Bókay utcai klinikán Hazay Tímea Ringató foglalkozásvezető (jobbra) segített a PIC Ringató megvalósításában
(Fotó: Marosi Viktor)


Horváth Irma az ötödik olyan foglalkozásvezető, aki elvállalta, hogy a Kodályi elveken nyugvó, Gróh Ilona által alapított Ringató program alapján élő énekszóval, hangszerjátékkal segítse a kis betegeket és hozzátartozóikat a kórházi miliőben. Irma jelenleg kéthetes váltásban utazik a Bókay utcai Gyermekklinikára, teljesen önkéntesen vállalva a szolgálatot. 

– Egyszerűen éreztem magamban egy hívást a felkérés után, valami azt súgta, hogy helyem van ott – meséli az autóban. –  Hazay Tímea, aki a Bókay utcában elkezdte a PIC Ringatót,  idén januárban keresett meg azzal, hogy a Péterfy utcai kórházban is szükség lenne erre, s ő rám gondolt. Végül mégis maradtam a Bókayban, ahol a képzést kaptam Tímeától. Nagyon izgultam az első alkalom előtt. Először csak figyeltem, néztem, hogyan zajlik egy-egy ilyen éneklés, beszélgetés. Hiszen a Ringatós ez esetben nem csak énekel, hanem kicsit el is beszélget azzal a szülővel, aki megengedi, hogy odaüljünk mellé és a kisbabája mellé az inkubátorhoz. Nem csupán a babának zenélünk tehát, hanem az anyát, apát, egy egész családot kell megérintenünk – mondja Irma, s hozzáteszi: előfordul, hogy olyan kicsinek is énekelnek, akinek nincsenek ott a szülei. 

– A lényeg az, hogy be tudjuk vonni az édesanyát, édesapát az éneklésbe, hiszen az ő hangjuk nagyon fontos a babának. Ám semmi sem kötelező, ha a szülő csak hallgat minket, vagy dúdol, az is jó.  Van, aki nyitottabb, van, aki zártabb. Ha inkább beszélgetni akar a szülő, nem baj, mert a cél az, hogy jobban legyenek és megnyíljanak. Nagyon szép átalakulások történnek egy-egy ilyen alkalom során. Emlékezetes például az az apa, aki egy műtét után azonnal velem együtt énekelt és szinte fél szavakból is megértettük egymást. Egy kisfiú anyukája pedig nagyon aggódott, kezdetben sem magát, sem a babát nem tudta megnyugtatni, ám a pár hónap alatt, míg a kórházban találkoztunk, énekeltünk, teljesen megnyílt.

Horváth Irma fehérvári Ringató foglalkozásvezető


Irma úgy tapasztalta: a szülő hangulatát mindig emelik ezek az alkalmak, de sok függ attól, honnan indulnak. Amikor már közel van a kórházi távozás időpontja, mindenki sokkal felszabadultabb, mint például egy súlyos műtét előtt. Ami teljesen érthető. A kisbabákon is látszik a hatás: az énekszóra, a gitár hangjára általában ellazulnak, nagyot nyújtóznak, van, hogy elalszanak. S általában igaz: ha az édesanyában oldódik a szorongás, a szomorúság, akkor a kicsi is jobban érzi magát. 

A felkészülés Irmánál elsősorban lélekben történik. Sosem tervezi meg előre, mit énekel, szinte maguktól jönnek a Ringatókon amúgy is sokszor elhangzó dalok, amik illeszkednek a helyzethez: Kicsi vagyok én, majd megnövök én,  Takaród hadd igazítsam, és a többi. 
– A legfontosabb az – fogalmaz Irma -, hogy jelen legyek a pillanatban, s vegyem észre, ott és akkor mire van szükség. Mit szeretne a szülő? Vidámabb dalt vagy altatót, mondókát, esetleg beszélgetést. És az is nagyon lényeges, hogy – bár megérintenek ezek a szituációk – ne éljem bele magam túlságosan mások történetébe. Mert én azért vagyok ott, hogy pozitív energiát, erőt adjak, amiből a szülők, a babák meríthetnek.  

Szorosabb kapcsolat, gyógyító erő

A Bókay utcába déli egy óra körül érkezünk, a klinika épületében már vár bennünket Hazay Tímea Ringató foglalkozásvezető és az újszülött intenzív osztály vezetője, Szabó Miklós. A sárbogárdi származású doktor a kezdetekről mesél az impozáns könyvtárszobában:
– Még évekkel ezelőtt alakult nálunk egy szülőcsoport, amelynek gyógyult gyermekei Ringató foglalkozásokba kapcsolódhattak be itt, a klinikán. Ebből kiindulva született az ötlet: mi lenne, ha nem csak akkor vehetnének részt a családok ebben a programban, amikor a gyerekek már hazamentek, hanem amikor még itt vannak. A PIC Ringató 2014. január 1-től indult, és – túljutva a kezdeti nehézségeken -, lassan két éve tart – mondja Szabó Miklós, akinek – munkatársai mellett – törekvése az, hogy az újszülöttet is minél inkább önálló igényekkel rendelkező személyként kezeljék.

Saját méréseik ugyan nincsenek arról, milyen fizikális hatásai vannak a PIC Ringatóknak a csecsemőkre, ám több nemzetközi klinikai kutatás is alátámasztja a zene és az anya hangjának gyógyító erejét a PIC osztályokon. Az biztos, hogy a nagyon komoly kezelésen áteső kicsiknek még jobban szükségük van az édesanyjuk, apjuk hangjára, becézésére, mint az egészséges újszülötteknek. S ha ez valamivel ösztönözhető, akkor miért ne tennének érte? Számukra a baba és a szülők jól léte egyaránt fontos, anélkül is, hogy ezt tudományos eredmények igazolnák. 

– Meg vagyok róla győződve, hogy az újszülöttek gyógyulását, fejlődését elősegítheti ez a program– teszi hozzá a főorvos, akiről kiderült: életében már gyermekkora óta fontos szerepet tölt be a zene, az éneklés. Talán ezért gondolta úgy, a muzsika lélekre gyakorolt hatása egy kis beteg fölépülésében is nagy szerepet játszhat

Hazay Tímea remek partnernek bizonyult a PIC Ringató megvalósításában. Ő abból indult ki, hogy az anya és a gyermek közötti kapcsolat a zene által csak szorosabb lehet. 

– Azoknak a családoknak, akiknek a babaszoba helyett az intenzív osztályra kerül a gyermekük, még fontosabb, hogy valahogyan segítsük a pozitív érzelmek előtérbe kerülését. Ehhez kiváló eszköz a zene univerzális nyelve. Azt szeretnénk elérni, hogy a szülő, az édesanya merjen énekelni, dúdolni, mondókázni a babájának, mindegy, milyen a hangja. Az ő gyermekének úgyis ez a legfontosabb, az, hogy az érzelmek hangján szóljanak hozzá. Az sem baj, ha valaki sír, hiszen azzal is oldódik a fájdalom – fogalmaz Tímea, aki egy friss örömhírt is közöl: egy pályázaton elnyert támogatásnak köszönhetően több mint egymillió forintot fordíthatnak a PIC Ringató fejlesztésére. A jövőben pedig a jelenlegi öt mellett szeretnének más kórházakba is bejutni, hogy minél több érintett családnak segíthessenek az énekszó, a zene erejével.

Géphang és zenés áhítat

Az intenzív osztályra a beöltözés után lépünk be, s egy ápoló már szól is Irmának: amott egy vállalkozó kedvű édesapa. Az egyik inkubátor mellett ül Kupás Deák László, aki hat napos kisfiát, Nimródot tartja a karjaiban. Irma csöndesen megszólítja, majd kis beszélgetés után helyet foglal mellettük és belekezd az éneklésbe. Tavaszi szél vizet áraszt , Kicsi vagyok én és a többi. Nemsokára megérkezik az édesanya, Kurucz Zsuzsanna is, aki hamar bekapcsolódik a dalolásba. A gépek folyamatos pittyegése között zenés áhítat – az ápolók, orvosok közben jönnek-mennek, senki sem zavartatja magát. 

Zsuzsától megtudom: Nimród nem koraszülött, a 38. héten jött világra Kistarcsán, császármetszéssel. Nem sokkal a szülés után azonban oxigénhiányos állapotba került, amit ott kezeltek, de a babát még aznap átvitték a Bókayba, azóta ott gyógyul. Szerencsére nem kell sokáig maradniuk, aminek nagyon örülnek. A PIC Ringatóról korábban csak olvastak a klinikán, ám most személyesen is megtapasztalhatják, milyen kisfiuknak közösen énekelni – Nimród láthatóan lazul a dallamos hangokra, kis kezeit mozgatja, elégedetten bújik meg az apai karban.

Kupás Deák László, párja, Kurucz Zsuzsanna és kisfiuk, Nimród a Bókay utcai klinikán (Fotó: Bokros Judit)


Egy másik teremben a dunaújvárosi Ferenczi Juhász Éva öleli magához kislányát, Fannit, akivel másnap hazamehetnek. Rajta már látszik a felszabadultság, azonnal hajlandó Irmával énekelni. Mint kiderül, volt náluk korábban Ringatós, és annak is örült. Éva mindannyiszor úgy vette észre: Fanni nyitogatta a szemét, és mosolyféle suhant át az arcán az énekszóra. S volt, hogy el is aludt időközben.

Nem sokkal arrébb egy nagyon pici koraszülöttet fog keblére édesanyja, Irma hozzá is odamegy, váltanak pár szót, majd kicsit később visszatér egy lányos édesanyához, énekelni. Megannyi sors, megannyi kétség, fájdalom, megannyi öröm

Miután pedig elhagyjuk az osztályt, Irma egy kint várakozó, izgatott édesapát is megszólít, csak úgy, spontán, s a férfiből nagyjából 3 perc után folyni kezd a szó arról, hogyan veszi majd karjába első, kicsit korábban érkezett gyermekét. 
Van tehát kikhez bejárni, kiket megszólítani, amihez a zene, az ének tényleg kiváló közvetítőnek tűnik.


Vízilabda Eb
Az oroszok legyőzésével negyeddöntős a női válogatott
kóruskoncert és várbál / 4 órája
Hazajáró Napokat rendeznek Nagyvázsonyban
Vasárnapig lovagi várjátékok, szerzetesrendi piac, hagyományőrző programok valamint színpadi előadások is várják a Nagyvázsonyba érkezőket.
Gyász
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SZEKERES JÓZSEFNÉ pátkai lakos 83 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 21-én, szombaton 11 órakor lesz a pátkai katokikus temetőben. Drága emlékét szívünkben őrizzük. A gyászoló család
"Mert minden test olyan, mint a fű és minden dicsősége, mint a rét virága. Megszárad a fű, virága lehull, de az Úr szava örökké megmarad." P.I. 24-25 Mérhetetlenül sok testi és lelki szenvedés után, 74 éves korában meghalt UGRITS MARGIT Életében biztonságot adó, gondos ápolás, tisztelet és sok-sok szeretet vette őt körül. Köszönetet mondunk a Kálvin Idősek Otthon közösségének, dr. Végh Dóra doktornőnek, rokonoknak, barátoknak, könyvtáros kollégáknak és a turista fiataloknak. Temetése 2018. július 21-én, szombaton 16 órakor lesz a csákvári református temetőben. "s ott mit se tenni, csak pihenni, csak pihenni." - Vajda- Mindenki vigasztaló, együttérző szeretetét köszönjük. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy PAP JÓZSEF mátyásdombi lakos 80 éves korában váratlanul elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 17 órakor a mátyásdombi temetőben lesz. A gyászoló család
"Elmegyek, mert el kell mennem... Vár rám az ismeretlen... hosszú álom. Míg éltem szívem és lelkem Nektek adtam... hát ne fájjon halálom." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Vinis István 67 éves korában elhunyt. Temetése 2018. 07. 21-én (szombaton) 16 órakor lesz a kálozi katolikus temetőben református szertartás szerint. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy MOLNÁR IMRE 92 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 24-én 9.30-kor lesz a Sóstói katolikus temetőben. Gyászoló család
"Elcsitult a szív mely értünk dobogott. Pihen a kéz, mely értünk dolgozott. Számunkra Te sosem leszel halott, Örökké élni fogsz, mint a csillagok." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy STAMBER JÁNOS 71 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 21-én 15 órakor lesz az iszkaszentgyörgyi temetőben. Egyben köszönetet mondunk mindazoknak, akik gyászunkban osztoznak. Gyászoló család
"Csak az hal meg, akit elfelejtenek, örökké él, akit igazán szerettek." Mély fájdalommal tudatjuk, hogy édesanyánk, anyósom, nagymamánk és dédikénk özv. GYŐRI GYULÁNÉ szül. Sziládi Erzsébet enyingi, majd szfvári lakos, életének 83. évében örökre megpihent. Felejthetetlen halottunk temetése 2018. július 21-én 15 órakor az enyingi református temetőben lesz. Egyben köszönetünket fejezzük ki mindazoknak, akik a temetésén részt vesznek, sírjára koszorút, virágot helyeznek. Gyászoló család
"Ő már ott van ahol nincs fájdalom, emlékét őrizze béke és nyugalom." Szomorú szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy SÁNDOR ISTVÁN Aba, Petőfi Sándor utca 77-es számú lakos a székesfehérvári VADEX volt dolgozója életének 68. évében tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvaitól végső búcsút veszünk 2018.07.20-án, pénteken 18 órakor az abai református temetőben. Köszönetet mondunk mindazoknak, akik utólsó útjára elkisérik és mély fájdalmunkban velünk osztoznak. A gyászoló család
"Elmúlt,mint száz más pillanat, De Mi tudjuk, mégis múlhatatlan: Mert szívek őrzik , nem szavak..." Mély fájdalommal tudatjuk, mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy SZANISZLÓ JÁNOS móri lakos (RÁBA dolgozója) 62 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 17 órakor lesz a csákberényi református temetőben. Egyben hálás szívvel mondunk köszönetet mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik és fájdalmunkban bármilyen módon osztoznak. Gyászoló családja
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagytam emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre!" Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szererették, hogy ANDOCSI TIBORNÉ úrhidai lakos, 61 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 15.30-kor lesz az úrhidai temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel búcsúzunk édesanyánktól. GYÖRE TIBORNÉ született Simon Julianna Katalin életének 64. évében elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 16.30-kor a Sóstói Református temetőben lesz. Gyászoló család
"Annyira akartam élni, a betegséget legyőzni, Búcsúztam volna tőletek, De erőm nem engedett, Így búcsú nélkül szívetekben tovább élhetek." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy MÓRI PÁLNÉ szül. Csontos Ilona 82 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 11 órakor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Kollár Andrásné szül. LŐRINCZE ZSUZSANNA életének 68. évében elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 9.30-kor lesz a Béla úti temetőben. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy JAKAB SÁNDOR polgárdi- volt úrhidai lakos 2018. július 7-én tragikus hirtelenséggel elhunyt. Hamvasztás utáni temetése 2018. július 19-én 12 órakor lesz a székesfehérvári Csutora temetőben. Köszönjük mindazoknak, akik utolsó útjára elkísérik, s mély gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Köszönetet mondunk mindazoknak, akik drága édesanyánk, nagymamánk, dédmamánk OSVÁTH ANDRÁSNÉ temetésén részt vettek, sírjára koszorút, virágot helyeztek és együttérzésüket bármi módon kifejezték. Gyászoló család
"Az ő szíve pihen, a miénk vérzik. A fájdalmat csak az élők érzik." Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy a szerető férj, édesapa, nagyapa MARCZINKÓ KÁROLY pákozdi lakos, volt Köfém dolgozó életének 70. évében súlyos betegségben elhunyt. Temetése 2018. július 19-én 16 órakor lesz a pákozdi temetőben. A gyászoló család
Fájó szívvel tudatjuk, hogy SMOHAI TIBOR JÁNOS a Gorsium ÁFÉSZ volt dolgozója 74 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 20-án 13 órakor lesz a Hosszú temető ravatalozójából a Szedreskerti temetőben. A gyászoló család
"Nélküled szomorú a szívünk, üres a házunk, még most sem hisszük el, hogy hiába várunk." Fájó szívvel tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HEGEDÜS GYÖRGY Alumatik '99 Kft korábbi és a Grand Vision Kft ügyvezetője életének 63. évében türelemmel viselt súlyos betegségben elhunyt. Végső búcsút 2018. július 19-én 12 órakor veszünk tőle Székesfehérváron a Béla úti köztemetőben. Gyászoló családja
„Elmentem tőletek, nem tudtam búcsúzni, nem volt időm arra, el kellett indulni. Szívetekben hagyom emlékem örökre, ha látni akartok, nézzetek az égre.” Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy BRYLA JÓZSEF Dunavidéki Vendéglátó Vállalat volt dolgozója 72 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 18-án 16 órakor lesz a Béla úti temető szóróparcellájában. Egyúttal köszönetet mondunk mindazoknak, akik a temetésen részt vesznek, gyászunkban osztoznak. A gyászoló család
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy HUBER MÁRIA 84 éves korában elhunyt. Temetése 2018. július 16-án 14 órakor lesz a guttamási temetőben. A gyászoló család
felkészülés / 5 órája
Turné és életre szóló élmények várják a Nemzeti Ifjúsági Kórus tagjait
Mátraháza / 5 órája
A labda is előkerült a kézisek edzőtáborában
Horog László
Európa Liga / 6 órája
Kikapott a Fradi, továbbjutott az Újpest!
Sportbarátság váltófutás / 6 órája
Egy nap, 160 kilométer futva Pusztaszabolcsig
Bokros Judit
Mind a négy magyar döntőbe jutott / 6 órája
Kovács Saroltának cseppet sem kellett rohannia az öttusa Eb döntőjéért
Ferencz Balázs
Óriási csatában / 6 órája
Döntőbe jutottak Bregyó teniszezői
Ferencz Balázs