Életmód

2016.11.20. 12:35

Amit biztosan nem tudtál a tojásról

Sokan még ma is azt hiszik, hogy a koleszterin a mumus, melynek túlzott bevitele szívkoszorúér-betegségekhez vagy éppen elhízáshoz vezet. Valójában azonban érdemesebb lenne a zsírok között keresni a magyarázatot, amelyekre egyébként szintúgy szükség van az egészséges élethez, csak megfelelő arányban.

S. Töttő Rita

Szerencsétlen tojás évtizedekig sarokba volt állítva egy téves feltételezés miatt, amely szerint a benne lévő koleszterin károsan hat az emberi szervezetre. Emiatt a beidegződés miatt az elmúlt 30 évben a magyarok körében 30 százalékkal csökkent a tojásfogyasztás.

A Tojásszövetség ezért tiszta vizet önt a pohárba, és megvédi a tojás becsületét: állításuk szerint az élelmiszerekben található koleszterin legtöbb esetben nem befolyásolja a vér koleszterinszintjét – az elfogyasztott zsírok azonban annál inkább! A javarészt állati eredetű telített zsírsavak és a transzzsírok azok, amelyek leginkább megemelik a káros, azaz az alacsony sűrűségű lipoproteinnek vagy LDL-nek nevezett koleszterin szintjét, a telítetlenek pedig csökkentik azt. A tojás azonban úgy tűnik, nagyon „okos”, mivel benne épp a megfelelő arányban találhatóak meg a telített (egyharmad) és telítetlen (kétharmad) zsírsavak, transzzsírokat pedig nem is tartalmaz.

A szövetség egyébként egyenesen azt állítja, hogy a tojás olyan „szuperétel”, amelynek biológiai értéke épp olyan „százpontos”, mint az anyatejé. Azaz az anyatej után a legjobb étek az emberi szervezet számára (is), ugyanis a szénhidráton és C-vitaminon kívül majdnem minden olyan tápanyagot tartalmaz, amire szükségünk van. A tyúkok tehát tudhatnak valamit...

Persze mielőtt rohanna a kedves olvasó a hűtőhöz, hogy tojásrántottát készítsen magának, azért azt ne feledje, az állítás így hangzik: „Az alkalmankénti magasabb koleszterinbevitel (pl. soktojásos rántotta) egészséges szervezetnél nem vezet a vér koleszterinszintjének emelkedéséhez.”. A mértékletesség tehát még a szuperéteknek számító tojás esetében is fontos tényező!

Ahhoz, hogy a tojás a konyhában is barátunk legyen, íme néhány tipp, amely segít a feldolgozásában, eltarthatóságában:

1. Ha a tojástartóba beleragadnak a tojások, mártsuk meleg vízbe, s akkor elválnak a tojások a tartótól.
2. Ha a nyers tojás héját szalonnabőrrel bekenjük, tovább friss marad.
3. A megrepedt tojás nem fut ki, ha egy kevés sót vagy ecetet teszünk a vízbe.
4. A tojás szobahőmérsékleten 1 nap alatt „öregszik” annyit, mint hűtőszekrényben 1 hét alatt; hűtőben tárolva a vásárlás után egy hónapig sem veszít a minőségéből.
5. A tojást a dobozba a hegyes végével lefelé kell behelyezni, mert így a sárgája középen marad, és nem tapad a héjhoz.

 

Mit evett előbb az emberiség? Tyúkot vagy tojást?

A tyúkot kb. időszámításunk előtt 3000-ben háziasította az ember, s azt gyanítják, hogy azóta fogyasztja a tojását is – áll Sütő Zoltán professzor tojástörténelemről szóló értekezésében. S ha ez így van, akkor  biztos, hogy ha valóban ártalmas lenne a szervezet számára, már rég „leszokott” volna róla az emberiség. Nemde?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!