Életmód

2017.01.22. 22:30

Jobb mobilról internetezni

Székesfehérvár - Ma már világszerte többet netezünk mobilról, mint számítógépről - állítja egy, az óév végén felkapott statisztika. Ennek oka egyszerű: a mobiltelefonok és tabletek kicsik, és ezáltal könnyen hordozhatók. Míg pár évtizede a nagyméretű számítógépek hódítottak, addig az utóbbi években a kisebb, miniatürizálódott technikai kütyük aratnak inkább sikert.

Szanyi-Nagy Judit

A technológia változásait természetesen az emberek is követik. Míg pár évtizede a nagyméretű számítógépek hódítottak, addig az utóbbi években a kisebb, miniatürizálódott technikai kütyük aratnak sikert.

Az általunk használt eszközök pedig más szokásainkat, így az internethasználatunkat is befolyásolják.

Egy dán statisztikai cég mérései kimutatták, hogy 2016 őszétől a mobilos internetezés dominál - bár ez főként a hétvégékre igaz; és az is kiemelendő, hogy a számadatok elsősorban a használt eszközre, nem pedig az adatforgalomra utalnak. Tehát az, hogy többet netezünk mobilról, mint számítógépről, úgy értendő, hogy elsősorban a telefonon nyitunk meg weboldalakat, internetes tartalmakat, ám azok használt adatmennyisége jóval kevesebb, mint a számítógépen megnyitott oldalaké.

A fehérvári diákok is mobilról neteznek. A képen: Boda Georgina, Lehota-Veiland Fruzsina, Kovács István, Ferenczy Krisztián Fotó: Szanyi-Nagy Judit

A hétköznap és hétvége közötti eltérést pedig az okozza, hogy a munkahelyen gépet használók értelemszerűen ezen az eszközön interneteznek, nem pedig mobiljaikon.

- Elsősorban telefonról szoktam netezni, mert sokkal kényelmesebb, és bárhová magammal tudom vinni - mondja Lehota-Veiland Fruzsina, a Szent István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola tanulója. - Általában én is mobilról netezem - erősíti meg Ferenczy Krisztián, aki az iskola pék-cukrász szakos diákja.

- Otthon van gépünk, de ritkán használom. Későn érek haza, és gyorsabb elővenni a telefont, mint a számítógépet bekapcsolni. Ráadásul jóval kényelmesebb is, nem kell ülve görnyednem - mesél szokásairól.

Bár a két technikai eszköz használatát mutató olló most kezd csak szétválni, a gyakorlatban is tapasztalhatjuk, hogy a weboldalak többsége egyre mobilbarátabb: könnyebben és átláthatóbban érhetjük el az egyes, mobiltelefonról megtekintett oldalak tartalmait. Az eddigi legnagyobb eltérés a tavalyi karácsony második napján volt, akkor 58-36%-os arányban a mobilnet győzött, maga mögé szorítva a számítógépet és a maradék 6%-ot jelentő egyéb internetképes eszközöket.

Csökkent az internet áfája

Idén januárban lépett életbe az internetáfát meghatározó szabályozás, amely alapján 27-ről 18 százalékra csökkent az áfa. A végső összeg díjcsomagonként eltérő lehet.

Júniustól nincs többé roaming-díj

Megszűnnek a roamingdíjak az Európai Unióban ez év június 15-étől. A szolgáltató csak akkor számolhat majd felárat, ha ennek hatására kénytelenek lennének a belföldi költségeket emelni. Az átmeneti időszakban a magyar szolgáltatók külön igyekeznek kedvezményeket biztosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!